Οι «Διαδρομές» της δικτατορίας από τον Γιάννη Μεϊμάρογλου και άλλους 7 συγγραφείς (audio)

Με μία «δύσκολη» εποχή της ελληνικής ιστορίας, τις δεκαετίες ’60 – ’70 και κυρίως τα χρόνια της δικτατορίας, ασχολείται το βιβλίο «Διαδρομές», για το οποίο μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή Καθρέπτης του Χρήστου Μιχαηλίδη ένας εκ των οκτώ συγγραφέων, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού metarithmisi.gr, ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο ως «ύμνο για τη δημοκρατία».

Στόχος του βιβλίου «να ανοίξει διάλογος για εκείνη την εποχή» και να ενημερωθούν οι νεότερες γενιές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμάρογλου και τόνισε ότι «μπορεί η χούντα να τελείωσε, αλλά ο αγώνας για τη δημοκρατία δεν τελείωσε».

Ειδικότερα, ο κα­θέ­νας από τους οκτώ συγ­γρα­φείς πε­ρι­γρά­φει την πο­λι­τι­κή και προ­σω­πι­κή του διαδρομή από πιο πα­λιά μέ­χρι χθες και μέ­χρι σή­με­ρα. Κα­τα­θέ­τει γε­γο­νό­τα, στιγ­μι­ό­τυ­πα, εμπει­ρί­ες, βε­βαι­ό­τη­τες και αμ­φι­σβη­τή­σεις, άκρως υπο­κει­με­νι­κά. Και όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Πο­λι­τι­κο­ποι­ή­θη­καν τα χρό­νια του ’60 και ιδι­αί­τε­ρα μέ­σα στη δι­κτα­το­ρία. Συμ­με­τεί­χαν σε δι­ά­φο­ρα κόμ­μα­τα, πο­λι­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις, ομά­δες. Δρα­στη­ρι­ο­ποι­ή­θη­καν και στη Με­τα­πο­λί­τευ­ση. Ορι­σμέ­νοι στα­μά­τη­σαν, άλ­λοι συ­νε­χί­ζουν. Το πλαί­σιο του χρό­νου είναι ενι­αίο. Οι εμπει­ρί­ες, ατομικές ή συλ­λο­γι­κές, έχει ση­μα­σία πώς προσ­λή­φθη­καν από τον κα­θέ­να».

Το βιβλίο «Διαδρομές» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο και την προσεχή Τετάρτη, 21 Απρι­λίου 2021, στις 18.00 είναι προγραμματισμένη η δι­α­δι­κτυ­α­κή πα­ρου­σί­α­ση του βι­βλίου των Νί­κου Δι­α­κου­λά­κη, Σπύ­ρου Κα­βου­νί­δη, Νί­κου Κου­τρέ­τση, Γι­άν­νη Μα­ρού­κη, Γι­άν­νη Με­ϊ­μά­ρο­γλου, Λά­μπη Ντόλ­κα, Βα­σί­λη Στε­φα­νή, Δη­μή­τρη Κ. Ψυ­χο­γιού. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Γι­άν­νης Βούλ­γα­ρης, Μα­ρία Δα­μα­νά­κη, Πέ­τρος Ευθυ­μίου, Νί­κος Χρι­στο­δου­λά­κης.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γιάννη Μεϊμάρογλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος