Οι πέντε δράσεις για την επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς

Σε εφαρμογή μπαίνουν άμεσα τα πέντε σημεία δράσης στα οποία κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο μετά την πολύωρη συνεδρίαση του, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η πρώτη δράση αφορά την κατάρτιση εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης οικιστικών στρεβλώσεων, κάτι που θα γίνει με ευθύνη του Γιώργου Σταθάκη και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να μην ξαναβιώσει η χώρα ανάλογες τραγωδίες  στο μέλλον.

Η δεύτερη δράση αφορά την αναμόρφωση, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του πλαισίου πολιτικής προστασίας, ώστε τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώνονται και επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Αποφασίστηκε ακόμη καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού να υπάρξουν μεικτές περιπολίες από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Στρατό σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου, και σ’αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί και η εμπειρία που υπήρξε από τις μεικτές περιπολίες στο Μάτι η οποίες φαίνεται να αποδίδουν.

Η τέταρτη δράση αφορά την «τάχιστη υλοποίηση των μέτρων ανακούφισης τα οποία ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ώστε να ωφεληθούν άμεσα οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, χωρίς να απαιτούνται δεκάδες δικαιολογητικά για τους δικαιούχους».

Τέλος, η 5η δράση θα αφορά το σχέδιο για την ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού για τις πληγείσες περιοχές, αλλά και το σχέδιο για την αξιοποίηση των χρημάτων που θα διατεθούν στις οικιστικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Αιχμηρός κατά της κυβέρνησης την οποία και κατηγορεί για το γεγονός ότι «από αυτούς που έχουν την ευθύνη» δεν έχει ακουστεί μια «συγγνώμη» εμφανίζεται ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας ζητώντας ουσιαστικά από αυτούς που «διοίκησαν και απέτυχαν» να έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν. «Στις 2 ώρες της συνέντευξης τύπου οι ανευθυνο-υπεύθυνοι αρμόδιοι, δεν βρήκαν χρόνο για λίγη διάθεση αυτοκριτικής, λίγη οδύνη, ένα “κάναμε λάθος”. Αντίθετα, με περισσή έπαρση “αυτοαξιολογήθηκαν” πως τα έκαναν όλα σωστά. Τιμητές επί πτωμάτων που ρίχνουν την ευθύνη στους κατοίκους. Καμία συγγνώμη. Καμία ταπεινότητα» λέει χαρακτηριστικά.

Για συγκεκριμένες ευθύνες που έχουν και ονοματεπώνυμο κάνει λόγο ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και μιλά για αμείλικτα ερωτήματα που αναδύονται μέσα από τις στάχτες. Σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως η κυβέρνηση πέντε μέρες μετά την τραγωδία δεν έχει απαντήσει σε τίποτα παρά μόνο κατηγορεί τους άλλους.

Στην ύπαρξη διαχρονικών ευθυνών για το «προδιαγεγραμμένο έγκλημα» στην Αν. Αττική, αναφέρθηκε σε παρέμβασή του στον τ/σ Σκάι το βράδυ της Παρασκευής, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος. «Συγχωροχάρτι είναι η παραίτηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε ότι «οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης βρίσκονται στο ότι καθησύχαζε τον κόσμο ωραιοποιώντας την κατάσταση ότι “έχουμε σχέδιο”, δεύτερον στο ότι το σχέδιο αυτό δεν λειτούργησε στις δοσμένες συνθήκες».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος