Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας «οδηγός» για το εμπάργκο πώλησης ευρωπαϊκών όπλων (video)

Mε κυρώσεις απαντούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε βάρος της Τουρκίας για το ρωσικό οπλικό σύστημα S-400. Oι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν για να ευθυγραμμίσουν τα βήματα τους, ενώ η Αθήνα θέτει επίμονα το θέμα του εμπάργκο πώλησης ευρωπαϊκών όπλων στην Άγκυρα.

Το φρένο των κυρώσεων κατά της τουρκικής προκλητικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο ακόμη ενός ευρωπαϊκού ραντεβού. Η ευρωπαϊκή ηγεσία παρά τα επιπλέον βήματα αναζητά σημείο ευθυγράμμισης με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπισης της Τουρκίας, οι οποίες πάντως έχουν ήδη την Άγκυρα στον προθάλαμο των μέτρων για το ρωσικό σύστημα S-400.

Ένα βήμα πιο κοντά στη χορήγηση, και μάλιστα δια χειρός Τράμπ, του αμερικανικού αντίδοτου στην τουρκική προκλητικότητα, είναι έτοιμη να κάνει η Ουάσινγκτον.

Μετά και την υπερψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για την Εθνική Άμυνα, οι κυρώσεις για την απόκτηση των S-400, έχουν εξασφαλίσει προεδρική υπογραφή.

Όπως μεταδίδεται από Reuters και Bloomberg, η έγκριση του Ντόναλντ Τράμπ έχει μπει φαρδιά-πλατιά στο πακέτο μέτρων κατά της Άγκυρας που έχει υποβληθεί από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με το διεθνολόγο Νίκο Παούνη: “Περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα μετουσιωθούν σε πράξη, κατά βάση προεκλογικές, δεσμεύσεις του κυρίου Μπάιντεν”.

Το ευρωπαϊκό «μαστίγιο»

Την επισημοποίηση της νέας θηλιάς που θα περάσει η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα μετά την αναστολή της σύμβασης για τα F-35,αναμένουν και οι ισχυροί στην γηραιά ήπειρο, που αναζητούν συντεταγμένες για την κατεύθυνση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στο ευρωπαϊκό μαστίγιο, η Αθήνα με συνεχείς παρεμβάσεις, όπως και στο τελευταίο ραντεβού των ηγετών, επιδιώκει να μπει το εμπάργκο πώλησης ευρωπαϊκών όπλων. Οι ελληνικές θέσεις διευρύνουν την απήχηση τους, όπως διεφάνη και από την επιστολή Γερμανών ευρωβουλευτών προς την Άγκελα Μέρκελ για την αναστολή της σύμβασης που αφορά στην ναυπήγηση υποβρυχίων τύπου 214 για την Τουρκία. Με ένα ελιγμό η Γερμανίδα Καγκελάριος παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες του ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος: “Επισημάναμε ότι θέλουμε να συντονιστούμε με την νέα αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την Τουρκία. Υπό αυτήν την έννοια δεν μπορώ να πω κάτι ούτε για τις εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία, ούτε για περαιτέρω σκέψεις, περιμένουμε την έκθεση του Ύπατου Εντεταλμένου”.

Οι αμυντικές συμφωνίες με την Άγκυρα

Το πάγωμα των αμυντικών ντιλ θα ανέκοπτε την φόρα της τουρκικής βιομηχανίας. Εκτός από τα γερμανικά υποβρύχια, υπάρχει και η ισπανική συμμετοχή σε ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ στη γείτονα, την ναυπήγηση του πρώτου τουρκικού ελικοπτεροφόρου ανατολή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως: “Είναι ένα ζήτημα το οποίο κατ’ εξοχήν αφορά τα κράτη – μέλη. Έθεσα το ζήτημα μετ’ επιτάσεως και πιστεύω ότι αρχίζουμε και κερδίζουμε τη μάχη για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας. Από τη στιγμή που η Τουρκία συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, εξαγωγές επιθετικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία αντιβαίνουν στην αρχή της αλληλεγγύης και υπονομεύουν τελικά τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Το φρένο σε ένα από πλέον νευραλγικά τμήμα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας έβαλε πρώτος ο Καναδάς, διακόπτοντας την γραμμή τροφοδοσίας για τα ιπτάμενα αεροχήματα που κατασκευάζονται στη γείτονα.

Οι ΗΠΑ

Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία τον αμυντικό προϋπολογισμό που προβλέπει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, 30 ημέρες από την στιγμή που θα υπογράφει από τον Πρόεδρο και γίνει νόμος του κράτους.

Αυτή η υπογραφή, που είναι κ το ζητούμενο, δεν ξέρουμε καν αν θα μπει (παρόλο που από σήμερα το κείμενο θα βρίσκεται στο οβάλ γραφείο) διότι ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει πει ότι θα βάλει βέτο, για άλλους λόγους και όχι για την Τουρκία. Ο Πρόεδρος έχει 10 ημέρες για να κάνει οτιδήποτε. Αν βάλει βέτο τότε τα δυο σώματα Βουλή κ Γερουσία θα πρέπει με πλειοψηφία 2 τρίτων σε νέες ψηφοφορίες να ανατρέψουν το βέτο. Εδώ πρέπει να σας πω ότι η ανατροπή του βέτο είναι πολύ πιθανή αλλά όχι αυτονόητη διότι δεν σημαίνει ότι όσοι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν τώρα υπέρ του προϋπολογισμού θα ψηφίσουν και υπέρ της ανατροπής ενός προεδρικού βέτο.

Αν ο Πρόεδρος αγνοήσει τον προϋπολογισμό που θα βρίσκεται στο γραφείο του τότε μετά από 10 ημέρες αυτομάτως γίνεται νόμος και ενεργοποιούνται κυρώσεις. Αν τον υπογράψει που μοιάζει και το πιο απίθανο σενάριο αυτή την στιγμή πάλι θα έχουμε κυρώσεις στην Τουρκία. Ανεξαρτήτως της πορείας του προϋπολογισμού πάντως εδώ στην Ουάσιγκτον περιμένουμε τα υπ. οικονομικών κ εξωτερικών να ανακοινώσουν προσεχώς πακέτο κυρώσεων καθώς όπως λέγεται ο κ. Πομπέο (που βρέθηκε εκτός προγράμματος νωρίτερα στον Λευκό Οίκο) κατάφερε να πείσει τον Πρόεδρο για την αναγκαιότητα τιμωρίας της Τουρκίας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Λένα Αργύρη

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: ΗΠΑ: Υπερψήφισε η Γερουσία τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος