Ο Α. Τσίπρας στην Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η πρόκληση της μεταναστευτικής κρίσης είναι παγκόσμια (video)

“Οι αξίες μας και η ανθρωπιά μας δέν πρέπει να είναι α λα καρτ. Οι ξενοφοβικές δυνάμεις πήραν την απάντηση που τους αρμόζει από τους Έλληνες. Χρειαζόμαστε μια διεθνή πρωτοβουλία και ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης” είπε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις ΗΠΑ.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα ένα από τα σημεία του κόσμου που σήμερα δοκιμάζεται περισσότερο, καθώς 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν λόγω μονομερών ενεργειών άλλων.

“Αναπτύξαμε διάλογο με την Τουρκία και υπογραμμίσαμε οτι ο σεβασμός του διεθνούς δικαιου αποτελεί μονόδρομο για να αναπτύξουμε αμοιβαίες επωφελείς σχέσεις”, σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα αποτελούν ταυτόχρονα και ευκαιρίες.

Ζήτησε δίκαιη λύση στην Κύπρο αλλά και λύση στο θέμα του χρέους που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη για να ολοκληρωθεί πλέον ο κύκλος της λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνολική απάντηση στις ξενοφοβικές αντιλήψεις που εκφράζονται από μη δημοκρατικές δυνάμεις που απειλούν τις αξίες μας, προσπαθώντας να διαιρέσουν τον κόσμο μας ακόμα περισσότερο.

“Αν αυτή η προσπάθεια που συντελείται στην Ελλάδα – με υποστήριξη από πολλές χώρες της ΕΕ – αποτύχει, οι μόνοι κερδισμένοι σε όλη την Ευρώπη θα είναι οι πλέον ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές. Δυνάμεις που πιστεύουν ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου αποτελεί πολυτέλεια και πως ο διαμοιρασμός της ευθύνης αποτελεί απαράδεκτη επιβολή. Για αυτόν τον λόγο, σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια ισχυρή διεθνή πρωτοβουλία που θα ορίσει ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για διαχείριση προσφύγων και θα αποδυναμώσει την ξενοφοβική αντι-μεταναστευτική ατζέντα”, τόνισε ο Α. Τσίπρας και ζήτησε την υποστήριξη σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, επιστροφές ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση αυτών που το έχουν ανάγκη, καθώς και ανάληψη πρωτοβουλίας για αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης, για την ειρήνευση στη Συρία αλλά και την αστυνομική συνεργασία ενάντια σε δίκτυα εμπορίας ανθρώπων.

Συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ

Πριν την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αντικειμενικά σφιχτό χρονικό πλαίσιο, όπου υπήρξε η
Ο Α. Τσίπρας στην Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η πρόκληση της μεταναστευτικής κρίσης είναι παγκόσμια (video)δυνατότητα να τεθούν διαγραμματικά τα ζητήματα του Προσφυγικού, του Κυπριακού και εκείνου της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Μπαν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την διαχείριση του προσφυγικού, δήλωσε δε εντυπωσιασμένος από τον εθελοντισμό και τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τους κατοίκους της Λέσβου, την οποία είχε επισκεφθεί.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, θεωρεί τους κατοίκους της Λέσβου άξιους για το Νόμπελ Ειρήνης λόγω των προσπαθειών τους.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Μπαν Κι Μουν για την συνεργασία του ΟΗΕ και τον ίδιο προσωπικά για τον ρόλο του στην ανάδειξη του προσφυγικού ως παγκοσμίου ζητήματος, υπογράμμισε την σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και αναφέρθηκε και στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην διαχείριση του προσφυγικού από τους φράχτες και τα συρματοπλέγματα που υψώθηκαν σε άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες χωρίς να έχουμε φθάσει ακόμα σε λύση, εξέφρασε την αισιοδοξία του και επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών της Κύπρου, ενώ οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να σχετίζονται με παρουσία ξένω στρατευμάτων στο νησί.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής, και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΟΗΕ θα καλέσει στην τριμερή συνάντηση της Κυριακής τις δύο κοινότητες να τηρήσουν την δέσμευσή τους ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, και ενώ στην συνάντηση ήταν παρών και ο Μάθιου Νίμιτς, ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ιδιαίτερα θετικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ο πρωθυπουργός ανέφερε στον ΓΓ ότι η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις επί του ζητήματος, αλλά παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση η οποία είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνονται και τα ΜΟΕ, και ότι προφανώς όλα αυτά συνδέονται με την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Μπαν δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα βιβλίο με τον απολογισμό της θητείας του ως ΓΓ του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος