Ο συμβολισμός της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μπάιντεν-Μητσοτάκη (video)

Τη διπλωματική αξία και τον συμβολισμό της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αναλύουν στο κυβερνητικό επιτελείο, ενώ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες οι δύο πλευρές θα σχεδιάσουν το ραντεβού των δύο ανδρών στο Λευκό Οίκο.

Σε νέο επίπεδο εισέρχονται οι σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσινγκτον. Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σηματοδοτεί το στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά, όπως εκτιμούν παράγοντες και την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να αλλάξει τη στρατηγική του Λευκού Οίκου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Και αυτό, γιατί η συνομιλία των δύο ηγετών προηγήθηκε αυτής με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και ήρθε ως συνέχεια του ηχηρού μηνύματος στήριξης και συμπόρευσης, που εξέπεμψε ο Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση.

Το κλίμα της τριαντάλεπτης συνομιλίας των δύο ηγετών χαρακτηρίζεται εξαιρετικό, με τους διαύλους επικοινωνίας να… αλλάζουν ταχύτητα, μετά από επιθυμία του Αμερικανού προέδρου. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Τζο Μπάιντεν, βαθύς γνώστης των ζητημάτων που σχετίζονται με την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συζήτησε επί μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όλες τις εξελίξεις. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους ηγέτες που δέχονται πρόσκληση επίσκεψης στο Λευκό Οίκο. Και η πρόσκληση αυτή, την οποία αποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Λαμβάνει χώρα δυόμιση μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Μπάιντεν και ανοίγει μία ακόμα ευκαιρία για την εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, που ήδη βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Ρεπορτάζ: Δ. Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος