Ο Μπλίνκεν παίρνει την κιθάρα του για τη νέα ώθηση της αμερικανικής «μουσικής διπλωματίας»

Είναι περισσότερο γνωστός για τη συγκέντρωση παγκόσμιας υποστήριξης για την Ουκρανία, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πήρε την Τετάρτη ένα άλλο αγαπημένο εργαλείο της διπλωματίας – την κιθάρα του.

Ο οπαδός της μουσικής σε όλη του τη ζωή που έγινε κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ έδειξε τις ικανότητές του στην κιθάρα καθώς εγκαινίασε μια νέα πρωτοβουλία μουσικής διπλωματίας μέσω της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στέλνουν κορυφαίους καλλιτέχνες σε χώρες όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία.

Μετά τις εμφανίσεις στην επίσημη αίθουσα υποδοχής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από καλλιτέχνες όπως το είδωλο της τζαζ Χέρμπι Χάνκοκ, ο Ντέιβ Γκρολ των Nirvana και των Foo Fighters και ο ανερχόμενος νεαρός τραγουδιστής της ποπ Γκέιλ, ο Μπλίνκεν ανέβηκε ο ίδιος στη σκηνή, αστειευόμενος ότι σίγουρα θα «καθαρίσει το πάτωμα».

Παίζοντας ρυθμική κιθάρα σε μια ορχήστρα και μετατρέποντας τη συνήθως ήπια φωνή του σε βαθύ βρυχηθμό, ο Μπλίνκεν προσέφερε μια εκτέλεση του “Hoochie Coochie Man” του θρύλου των μπλουζ Μάντι Γουότερς, με το κοινό -πολλοί από τους υφισταμένους του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην αποχωρεί, αλλά να ζητωκραυγάζει.

Η αμερικανική ποπ κουλτούρα επικρατεί εδώ και δεκαετίες σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, αν και αναπτύχθηκε ως επί το πλείστον «χωρίς» κυβερνητική υποστήριξη.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστελναν πρόθυμα καλλιτέχνες για να προσελκύσουν το κοινό στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων πολλών μαύρων καλλιτεχνών που εκείνη την εποχή αναγκάζονταν να παίζουν σε χώρους με διαχωρισμούς σε μέρη της χώρας τους.

Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας του Μπλίνκεν, ο Χάνκοκ θα ταξιδέψει στην Ιορδανία στην επέτειο της περιοδείας του πιανίστα της τζαζ Ντιούκ Έλινγκτον το 1963. Θα πραγματοποιήσει επίσης ένα ταξίδι για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία, ένα αυστηρό ισλαμικό κράτος που μόλις πρόσφατα άρχισε να ανοίγεται σε δημόσιες μουσικές παραστάσεις.

Η Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας θα μεταβεί στην Κίνα τον Νοέμβριο για να γιορτάσει τα 50 χρόνια από την πρώτη της περιοδεία στην ασιατική χώρα το 1973 που τότε ήταν σε μεγάλο βαθμό κλειστή για τον κόσμο και ολοκλήρωνε την Πολιτιστική Επανάσταση.

Τρόπος για να «χτίσετε γέφυρες»

Η Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Μουσικής Διπλωματίας θα φέρει μια νέα γενιά περιοδειών, με σχέδια για ταξίδια σε 30 χώρες κατά το επόμενο έτος από μια σειρά αμερικανικών συγκροτημάτων.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, Αμερικανοί ράπερ θα μεταβούν επίσης στη Νιγηρία για να συζητήσουν τη χρήση της μουσικής για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων.

«Εδώ και δεκαετίες, η αμερικανική διπλωματία εργάζεται για να αξιοποιήσει τη δύναμη της μουσικής για να χτίσει πραγματικά γέφυρες, να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ Αμερικανών και ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε ομιλία του πριν από την εμφάνισή του.

«Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε κάποια ιστορία για να συνδέσετε τα συναισθήματα πίσω από τη μουσική, επειδή η μουσική στον πυρήνα της αφορά έναν δεσμό που έχει τις ρίζες του στην κοινή μας ανθρωπιά», είπε.

Η βραδιά έφερε μια σπάνια διακομματική νότα στην Ουάσινγκτον, καθώς ο εκπρόσωπος Μάικ ΜακΚόουλ, ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος εξήρε τη «σπουδαία δουλειά» του Μπλίνκεν και παρομοίασε τη βραδιά με τις θρυλικές παραστάσεις στον Λευκό Οίκο επί Τζον Κένεντι.

Οι παραστάσεις έλαβαν χώρα στην πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσα υποδοχής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που πήρε το όνομά της από τον διπλωμάτη και πολυπράγμονα του Πολέμου της Επανάστασης Μπέντζαμιν Φράνκλιν, κάτω από λαμπερούς πολυελαίους και μια ανακαινισμένη σφραγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών στην οροφή που φέρει έναν αετό.

«Είναι μεγάλη μου τιμή αλλά και λίγο φρίκη που βρίσκομαι εδώ», δήλωσε η ποπ-ροκάκια Έιμι Μαν ανοίγοντας το πρόγραμμά της.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος