Κ. Μητσοτάκης: Οικονομία και κοινωνία δεν πρόκειται να κλείσουν – Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο

Έκκληση για πολιτική και κομματική ενότητα στην διαχείριση της πανδημίας ώστε να μην διαρραγεί το εθνικό μέτωπο κοινής λογικής και επιστημονικής ακρίβειας απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ημερίδα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για την διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων στην μετά Covid εποχή.

Το εμβόλιο είναι η απόλυτη πρόληψη και δεν πρέπει να κομματικοποιούμε την εθνική μάχη, τόνισε ο πρωθυπουργός και με αφορμή τα χθεσινά μέτρα επισήμανε ότι στηρίζονται σε τρεις αρχές:
-Πρώτον η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.
-Δεύτερον οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν.
-Τρίτον όσοι δεν θωρακίζονται με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο και με περισσότερα τεστ.
Ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του ανέφερε ότι η σημερινή εκδήλωση γίνεται στη σκιά της μεγάλης απώλειας της Φώφης Γεννηματά και ενώ ταυτόχρονα η υγειονομική κρίση έχει μετατραπεί σε μια πανδημία για τους ανεμβολίαστους».

Επίσης, ανέφερε: «θα ζητήσω λοιπόν και πάλι απ’ όσους ακόμα το σκέφτονται, να εμβολιαστούν. Αύριο κιόλας, για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει αν είχαμε ακόμα υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού, για να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία μας και για να ξεφύγουμε επιτέλους από αυτήν την περιπέτεια».
Απηύθυνε μάλιστα έκκληση σε όλα τα κόμματα «να μπορέσουμε να ακούσουμε με προσοχή τις συμβουλές της επιστήμης. Να μην κομματικοποιούμε άσκοπα μια εθνική μάχη η οποία πρέπει να κερδηθεί. Να μη δίνουμε τη δυνατότητα να διαρραγεί το εθνικό μέτωπο της κοινής λογικής και της επιστημονικής ακρίβειας».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη σημασία της πρόσβασης σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, είπε πως «ήδη επτά ομάδες καινοτόμων φαρμάκων, μέρος των οποίων αφορούν και τις χρόνιες παθήσεις έχουν υποδειχθεί από το υπουργείο για διαπραγμάτευση».
Και επεσήμανε: «Επιπλέον με τα κίνητρα που δίνουμε με το επενδυτικό clawback, ένα μέτρο το οποίο έχει αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά επιτυχημένο επιβραβεύουμε τις εταιρίες που επενδύουν στην καινοτομία και στις κλινικές δοκιμές ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε νέες θεραπείες».

Συνομιλία με κοινοβουλευτικούς συντάκτες

«Δεν θα έχουμε lockdown» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, λίγο μετά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα. «Αυτή είναι και η προσέγγιση όλων των χωρών που δοκιμάζονται σήμερα από την πανδημία. Δεν είμαστε οι μόνοι που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε:
«Το σημαντικό είναι να μην βλέπετε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων. Τα κρούσματα είναι αυξημένα και υπάρχει αυξητική τάση, αυτό δεν αμφισβητείται, όμως ταυτόχρονα είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στα τεστ. Άρα, αυτό το οποίο μας απασχολεί περισσότερο είναι η θετικότητα και λιγότερο ο απόλυτος αριθμός των κρουσμάτων».

Για την παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων είπε: «Ναι έχουμε μία πίεση στο ΕΣΥ, όχι ευκαταφρόνητη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, καμία σχέση με αυτό το οποίο είχαμε δει πέρυσι τον Νοέμβριο. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι αυτή τη φορά. Αλλά αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο να μην πάμε σε lockdown» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Αναφερόμενος στο θέμα της αποστολής γραπτών μηνυμάτων στους πολίτες είπε ότι «χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας συμπεριλαμβανομένης και της εξατομικευμένης επικοινωνίας για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το σωστό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος