Ο Γ. Σωτηρέλης μιλά για το είδος της παραίτησης των δύο αντιπροέδρων του ΣΤΕ (audio)

Ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Έλενα Καραγιάννη στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, προκειμένου να διευκρινιστεί το είδος της παραίτησης των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, παραιτήθηκαν από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, που είναι το συνδικαλιστικό τους όργανο, αλλά σε πληθώρα αναφορών και δημοσιευμάτων αυτό παραλείφθηκε, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι έχουν παραιτηθεί από το Δικαστήριο. Στη συνέχεια «ακούστηκαν» απόψεις, ότι η παραίτησή τους από την Ένωση, συνεπάγεται και την αποχώρησή τους από το ΣτΕ.

Ζητήθηκε λοιπόν από τον συνταγματολόγο κ. Σωτηρέλη να διευκρινίσει τι ισχύει σ’ αυτή την περίπτωση. Ο κ. Σωτηρέλης ενημέρωσε, ότι η παραίτηση των δύο Δικαστικών λειτουργών, από την Ένωσή τους, δεν συνεπάγεται κάποια μεταβολή στην υπηρεσιακή τους κατάσταση, ως μελών και αντιπροέδρων του ΣτΕ. Δεν πρόκειται δηλαδή για παραίτηση από το δικαστήριο. Τόνισε μάλιστα, ότι οι ίδιοι, δεν μετείχαν στην σύνθεση του Δικαστηρίου, που θα εξέταζε την συνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πάντως ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΕΚΠΑ, συμφώνησε με την κριτική των δύο δικαστικών λειτουργών, για την ματαίωση της συνεδρίασης και επεσήμανε ότι το Δικαστήριο «έχει μία συγκεκριμένη αποστολή να κρίνει νομικά, να κρίνει με βάσης τις αρχές του κράτους δικαίου, όχι να αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του λαού για να πείσει για την ορθότητά του».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος