Ο Ερντογάν βγάζει ξανά γεωτρύπανο στη Μεσόγειο — «Δεν ανεχόμαστε αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας» το μήνυμα της Αθήνας

Array

Κλιμακώνει εκ νέου την ένταση η Άγκυρα, καθώς το πλοίο-γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» βγαίνει και πάλι στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες «σε κάθε γωνιά της Γαλάζιας Πατρίδας», όπως ευαγγελίζεται η Τουρκία. Επιπλέον ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, προχώρησε σε νουθεσίες προς τον Νίκο Δένδια, ενώ εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και όλα αυτά, λίγες μέρες μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τον καθορισμό των περιοχών έρευνας και διάσωσης.

Περισσότερο λάδι στη φωτιά ρίχνει η Άγκυρα, καθώς εκτός κάθε ορίου διπλωματικής και όχι μόνο ευπρέπειας, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, επιτίθεται σκαιότατα κατά του Νίκου Δένδια, αποκαλώντας άθλια την επιλογή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών να μην υποκύψει στον εγκλωβισμό που επιχείρησε να στήσει το φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης.

«Πήγε στη Βεγγάζη κλείνοντας τα ραντάρ του αεροπλάνου, κάνοντας με το μυαλό τους το αεροπλάνο αόρατο, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα του λιβυκού κράτους. Μπορεί να υπάρχει ένας τέτοιος Υπουργός Εξωτερικών; Μπορεί η διπλωματία ενός κράτους να εκπροσωπείται με τέτοιες ανοησίες;» ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του ΑΚΡ

Ο Τσελίκ συνέχισε με αήθη επίθεση κατά της Ελλάδας, εξαπολύοντας προσωπική επίθεση και ευθείες απειλές και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αυτή δεν είναι εξωτερική πολιτική ενός κράτους, αυτή είναι εξωτερική πολιτικού ενός τσαντιριού. Μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τέτοια βήματα που ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας δεν θα μπορέσουν να προσγειωθούν, παρά θα κάνουν βόλτες στον αέρα» είπε.

Την ίδια ώρα θεμέλια έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο τοποθετεί η Τουρκία, καθώς η κρατική εταιρεία πετρελαίου προαναγγέλλει έξοδο του τέταρτου γεωτρύπανου στην ψευδεπίγραφη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Θα συνεχίσουμε τις έρευνες μας σε κάθε γωνιά της «Γαλάζιας Πατρίδας». Το Abdülhamid Han είναι αγκυροβολημένο έξω από το Τασουτζού για συντήρηση. Τις επόμενες μέρες θα σηκώσει άγκυρα και όπως έχει σχεδιαστεί ο νέος χώρος δραστηριοποίησης του θα είναι στη Μεσόγειο» δήλωσε ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν Διευθύνων Σύμβουλος ΤPAO.

Σε ετοιμότητα δηλώνει η Αθήνα, εάν αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Η ελληνική αντίδραση θα είναι πάντοτε σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη σταθερή και αταλάντευτη θέση μας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται ν’ ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της] δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«H πατρίδας μας αντιμετωπίζει μια απειλή πολέμου, το γνωστό casus belli, από την πλευρά της Τουρκίας. Αντιμετωπίζει, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, μία σειρά από υβριδικές απειλές, καθώς και μια πρόδηλη προσπάθεια σπίλωσης της χώρας στο εξωτερικό» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Την 332 Μοίρα των Ραφάλ στη βάση της Τανάγρας επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή της Μονάδας.

Νέες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, με τρία ζεύγη F-16 να πετούν πάνω από Ανθρωποφάγους και Μακρονήσι, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των φούρνων. Συνολικά καταγράφηκαν 91 παραβιάσεις.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος