Συζήτηση του Πρωθυπουργού με νέους για το μέλλον Ελλάδας-Ευρώπης (video)

Ανοικτή συζήτηση με νέους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση με οικοδεσπότη τον ευρωβουλευτή, Στέλιο Κούλογλου. Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διενέργειας εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών, και κάλεσε τους νέους να κάνουν το πρώτο βήμα και να πάνε να ψηφίσουν, επαναλαμβάνοντας τη θέση του για πλατιά συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων στη μάχη κατά της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού που τρέφει τον φασισμό.

«Βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα σήμερα, σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθεαυτό και τον πλανήτη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση με νέους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, που διοργανώνεται από τον Στέλιο Κούλογλου, στο Θέατρο Κιβωτός.

Σχολίασε ότι μέσα σε αυτή την πενταετία υπήρξαν και μηνύματα ελπίδας, υπήρξαν όμως και πολλά αρνητικά γεγονότα και βρισκόμαστε άλλη μια φορά μπροστά σε κρίσιμες επιλογές.

Είπε ότι είναι κρίσιμες ευρωπαϊκές επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας και πως οι νέοι θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα και να πάνε να ψηφίσουν.

«Αν και πολλοί με έχουν ‘γαργαλήσει’ να κάνουμε εθνικές εκλογές την ίδια μέρα, αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό», τόνισε, για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχουν οι επικείμενες ευρωεκλογές.

Η ευρωπαϊκή ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν είναι μια ιδέα συντηρητική, παρότι τη διαχειρίστηκαν συντηρητικές δυνάμεις, αλλά ριζοσπαστική, ρηξικέλευθη και προοδευτική, υπογράμμισε.

Μιλώντας για την άνοδο δυνάμεων του εθνικισμού και της ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτές έχουν ενδυθεί τον μανδύα του αντισυστημισμού, κάτι που όμως είναι μια απάτη.

Σχολίασε ότι υλοποιούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην οικονομία, όποτε τους δόθηκε η ευκαιρία, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Β. Όρμπαν στην Ουγγαρία. Θέλει να εφαρμόσει εργατική πολιτική που μας γυρίζει στον Μεσαίωνα, είπε. Το ίδιο και ο ομοϊδεάτης του, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, πρόσθεσε.

Με αφορμή τα τρομοκρατικά περιστατικά στη Ν. Ζηλανδία, στο ‘Μπατακλάν’ στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, στη Νορβηγία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο φασισμός, το μίσος, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός έχει τις ρίζες του στην ακροδεξιά, η οποία έχει το χαρακτηριστικό μιας ρητορικής μίσους για την πατρίδα, τη θρησκεία και το χρώμα του άλλου, είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Πατριωτισμός σημαίνει να αγαπάς την πατρίδα σου, όχι να μισείς την πατρίδα του άλλου», είπε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα στην Ευρώπη είναι μια «πλατύτατη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων από την αριστερά της Αριστεράς έως την αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων», που αντιλαμβάνονται τον κοινό στόχο, τη μάχη κατά της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού που τρέφει τον φασισμό. Οι άνθρωποι κινητοποιούνται από ανάγκη και από όραμα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το θέμα του brain drain τέθηκε σε κάθε ευκαιρία από τους νέους οι οποίοι συζήτησαν με τον Πρωθυπουργό. Επίσης εκφράστηκε και η αγωνία γιατί οι νέες τεχνολογίες αντί να λειτουργούν υπέρ της βελτίωσης των ζωών μας τελικά επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως τα πάντα ξεκινούν από την αντιμετώπιση του κόσμου της εργασίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει η Ελλάδα και η Ευρώπη να απαγκιστρωθεί από το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που θέλει τη διάλυση της εργασίας».

Σημείωσε πως η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια δομική κρίση λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθήθηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα η τεχνολογία να οδηγήσει σε κατάργηση θέσεων εργασίας. Ενώ επανέλαβε πως η επιλογή του χαμηλού εργατικού κόστους δεν ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα και έφερε ως παράδειγμα χώρες της κεντρικής Ευρώπης που είναι οι πλέον ανταγωνιστικές χώρες να έχουν χαμηλό εργατικό κόστος.

Ο Πρωθυπουργός υπερτόνισε την κρισιμότητα των ευρωεκλογών στο πλαίσιο της σύγκρουσης δύο διαφορετικών κόσμων εκείνου του μίσους και του ολοκληρωτισμού, που απαξιώνει διαρκώς την εργασία και τον άνθρωπο και εκείνου της προόδου.

« Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες γιατί κρίνονται οι συσχετισμοί δύναμης» είπε.

Στην παρέμβαση των νέων για τα αρνητικά συναισθήματα εκείνων που αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα μας ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «οφείλουμε πλέον έναν εθνικό στόχο. Όσοι φεύγουν από την Ελλάδα θα πρέπει να το κάνουν για να βρουν κάτι καλύτερο όχι γιατί δεν τους παρέχεται τίποτα εδώ».

Πάντως υπογράμμισε τη στόχευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας. «Είναι μύθος ότι η επιχειρηματικότητα είναι εχθρός μας . Η επιχειρηματικότητα των off shores , η επιχειρηματικότητα των panama papers είναι εχθροί μας» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σημαντικό χώρο στη συζήτηση κατέλαβε και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ όπου ο Νίκος ένας νέος αγρότης τόνισε ότι αποτελεί σημαντική βοήθεια για το « επιχειρείν» και το οποίο πλέον δίνεται με αντικειμενικά κριτήρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει και στην πάταξη της μικρο-διαπλοκής και την κατάρτιση αξιοκρατικών κριτηρίων και αστειευόμενος αναφέρθηκε στα εγκώμια Γιούνκερ προς την κυβέρνηση για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ λέγοντας πως στεναχώρησε τους ευρωβουλευτές της ΝΔ οι οποίοι καθήμενοι στα μπροστινά έδρανα άκουγαν τον πρόεδρο της Κομισιόν να καταρρίπτει τις δηλώσεις τους για τη μη απορρόφηση των κονδυλίων.

Στο πλαίσιο των επενδύσεων και απαντώντας σε ερώτηση των νέων, ο Πρωθυπουργός είπε πως η θεραπευτική και ιατρική κάνναβη, μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες για να προχωρήσουν σε επενδύσεις εκατομμυρίων στη χώρα μας.

Παράλληλα άνοιξε και το θέμα των εξαρτήσεων λέγοντας πως τα ναρκωτικά είναι μάστιγα η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί υπογράμμισε όμως πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εξάρτησης είναι το αλκοόλ.

Τέλος, απαντώντας στις αγωνίες των νέων για το περιβάλλον είπε ότι είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα για την ύπαρξη της ανθρωπότητας. «Έχω την αίσθηση, ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε βιώσιμο μοντέλο εάν δεν κατανοήσουμε το πρόβλημα» τόνισε υπενθυμίζοντας πως ορισμένες μεγάλες χώρες μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ παραβιάζουν τις συνθήκες για την κλιματική αλλαγή.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος