Ο Α. Νεφελούδης μιλά για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τα εργασιακά (audio)

Ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», που μεταδίδεται από το Πρώτο Πρόγραμμα, τη Φωνή της Ελλάδας και τους Περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων σε σχέση με τα εργασιακά και την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ.

Ο κ. Νεφελούδης μίλησε για σκληρή διαπραγμάτευση καθώς φτάνουμε «στην τελική ευθεία» και χαρακτήρισε «εξόχως πολιτικό και ιδεολογικό το θέμα» και «την αντίληψη για την κατάσταση και τις αρχές, που πρέπει να διέπουν την αγορά εργασίας». Το ΔΝΤ ζητεί αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και επιμένει στην επικυριαρχία των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών (κάτι που ισχύει σήμερα και αξιοποιείται με διάφορες μεθόδους), ενημέρωσε ο κ. Νεφελούδης και επεσήμανε ότι σήμερα και αύριο θα έχουμε εντατικοποίηση των συνομιλιών.

«Το κλειδί για όλα είναι η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως γεμάτο πουκάμισο όμως», είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, που αναμένει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να στηρίξουν αυτή την διεκδίκηση της ελληνικής πλευράς έναντι του ΔΝΤ και όσον αφορά τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Αναφερόμενος στην αναπλήρωση του ΕΚΑΣ, ο κ. Νεφελούδης είπε ότι από αύριο αρχίζει αυτή η διαδικασία, που αφορά διάφορες κατηγορίες, όπως αυτή των δύο συζύγων, που έχουν χάσει το ΕΚΑΣ και επιστρέφεται στον ένα με αναδρομική ισχύ, η επιστροφή σε όσους έχουν πάνω από 80% αναπηρία και η κάρτα σίτισης για όσους έχασαν πάνω από 115 ευρώ του επιδόματος.

Τέλος ο κ.Νεφελούδης επεσήμανε την απουσία ενημέρωσης για σοβαρά ζητήματα, που είναι η δέσμευση ποσού από τον προϋπολογισμό για την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων μέχρι τον Ιούνιο του ’17, η εύρεση των πιστώσεων για να συνεχιστεί η ροή των εφάπαξ και το κλείδωμα του ποσού για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος