Ντιμπέιτ στην ΕΡΤ: Κυρανάκης, Θεοχαρόπουλος, Γιαννακοπούλου διασταύρωσαν τα ξίφη τους 19 ημέρες πριν από τις εκλογές

Δεκαεννέα ημέρες πριν από τις κάλπες, η εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» με το Γιώργο Κουβαρά και τη συμμετοχή των δημοσιογράφων της Δημόσιας Τηλεόρασης, Δημήτρη Κοτταρίδη και Κατερίνας Δούκα, φιλοξένησε ένα ακόμη ντιμπέιτ με προσκεκλημένους τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη υποψήφιο βουλευτής ΝΔ στον Νότιο Τομέα Αθήνας, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, υποψήφιο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα Αθήνας και την Νάντια Γιαννακοπούλου, υποψήφια βουλευτή ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, ούτως ώστε να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, σε πέντε θεματικές ενότητες.

Οικονομία

Ως προς το αν θεωρεί πως η κυβέρνηση έκανε κάποια λάθη στα θέματα της οικονομίας το προηγούμενο διάστημα και αν θα πρέπει να αλλάξει λίγο την πολιτική της, εφόσον γίνει και πάλι κυβέρνηση, ο Κ. Κυρανάκης ανέφερε: «Ο ίδιος είχα ασκήσει έντονη κριτική στην αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη από το 2018 και τεκμηριωμένη, γιατί υποαποδίδει, αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που άλλαξε άποψη και τώρα ζητάει τη μείωσή του. Η κυβέρνηση προχώρησε σε 30 φορολογικές μειώσεις και απέδωσε η οικονομική της πολιτική».

Για το πόσο εντέλει κοστίζει η μείωση του ΦΠΑ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και πόσο αντίστοιχα κοστίζει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ο Θ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε: «Η μείωση του ΦΠΑ κοστίζει 1 δις ευρώ το έτος και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κοστίζει 1,5 δις ευρώ το έτος. Είναι συγκεκριμένα μέτρα, όμως η αύξηση των εσόδων από τους έμμεσους άδικους φόρους ήταν 4 δισ. ευρώ περίπου, το 2023 από το 2021. Δηλαδή πήραν περισσότερα έσοδα απ’ ότι κοστίζει καν αυτή η μείωση. Άρα είναι θέμα προτεραιοτήτων και μάλιστα έχουν πάρει περισσότερα έσοδα από την ακρίβεια εκμεταλλευόμενοι την ακρίβεια από άδικους φόρους (…) Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο γι’ αυτούς τους λίγους».

Ερωτηθείσα για το αν η σοσιαλδημοκρατία που θέλει να φέρει το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στην αριστερή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή στην κεντροδεξιά πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, η Ν. Γιαννακοπούλου υπογράμμισε: «Η σοσιαλδημοκρατία είναι πιο κοντά στις σοσιαλδημοκρατικές της προτάσεις. Ρωτήστε τους άλλους αν είναι κοντά στις δικές μας θέσεις (…) Ως πότε θα πρέπει να ορίζεται ο κατώτατος μισθός με απόφαση του Υπουργείου, όταν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; Δεν πρέπει να δούμε και να επανέλθουν οι τριετίες; Δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικές οι συλλογικές κλαδικές συμβάσεις; Δεν πρέπει να δούμε και να υπάρχει ρύθμιση για τους νέους οι οποίοι εργάζονται σε πλατφόρμες και για τις νέες μορφές εργασίας; (…) Τις θέσεις μας για όλα τα ζητήματα τις έχουμε ήδη εδώ και πάρα πολλούς μήνες τις έχουμε παρουσιάσει. Πάντως μεγάλο ζήτημα για τη σοσιαλδημοκρατία είναι η άρση και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Το άλφα και το ωμέγα είναι αυτό».

Κοινωνία

Όπως επισήμανε ο Κ. Κυρανάκης, ερωτηθείς για τη ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ από τη ΝΔ εφόσον επανεκλεγεί: «Το εν λόγω σύστημα χρειάζεται γιατρούς, νέους οι οποίοι θα έχουν τα κίνητρα να μπουν στο ΕΣΥ και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση στο bonus που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας. Δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε ή να εξαναγκάσουμε γιατρούς να μπουν στο σύστημα. Δεν μπορώ να ισοπεδώσω μια πολιτική η οποία τουλάχιστον έκανε βήματα προς την σωστή κατεύθυνση».

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε το νόμο που αφορούσε στο «μπλόκο» για το κόμμα Κασιδιάρη και δεν έστειλε καν υπόμνημα όπως έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρύτερη Αριστερά έχει αποδείξει τους αγώνες απέναντι στην ακροδεξιά. Η θέση του Κασιδιάρη και των χρυσαυγιτών είναι στη φυλακή και όχι στη Βουλή. Καταθέσαμε τροπολογία η οποία αν είχε γίνει αποδεκτή θα είχε a priori βγει εκτός το κόμμα (…) Η δική μας λογική θα απέτρεπε όλη αυτή τη συζήτηση». Για το εθνικό σύστημα Υγείας, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο να μην έχει καταλάβει τίποτα η ΝΔ γι’ αυτά τα τρία χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης μιλά σήμερα για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ιδιωτικοποιήσεις νοσοκομείων, εγκυκλίους για αντικαταστάσεις γιατρών αντί προσλήψεων».

Η Ν. Γιαννακοπούλου ως προς τις απώλειες στελεχών από το ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, και ερωτηθείσα σε ποιο κοινό απευθύνεται το κόμμα για ψήφους, επισήμανε: «Εμείς απαντούμε ασκώντας αντιπολίτευση, πάντα με αντιπρόταση, όχι ισοπεδωτισμό όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Οφείλουμε να κάνουμε όσο γίνεται πιο αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φαίνεται σε μια σειρά θεμάτων. ΤΟ ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που έχει αλλάξει την Ελλάδα κάνοντας τις μεγαλύτερες τομές και μεταρρυθμίσεις. Με την ιστορία και πορεία μας πάμε με τις δικές μας προτάσεις. Διεκδικούμε την διερευνητική εντολή προκειμένου πάνω σε αυτές να δούμε τι θα γίνει την επόμενη ημέρα». Ενώ πρόσθεσε: «Όσοι έφυγαν και πλήγωσαν το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πια θέση στο δικό μας χώρο».

Θεσμοί

Σε ερώτηση για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιούνταν στα πανεπιστήμια, αφού είχε προαναγγελθεί ότι θα υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία, κάρτα εισόδου και άλλα τα οποία δεν εφαρμόστηκαν, ο Κ. Κυρανάκης απάντησε: «Έχουμε μείνει πίσω. Υπάρχουν βήματα που έχουν γίνει σε πανεπιστήμια της περιφέρειας, όπως το πανεπιστήμιο Κοζάνης. Όμως τα αστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι πρυτανικές αρχές – και κατά τη γνώμη μου έχουμε και εμείς ευθύνη σαν κυβέρνηση – δεν έχουμε εφαρμόσει αυτά τα οποία έχει ψηφίσει το Κοινοβούλιο».

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Ματζουράνη για την καταδικαστική απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι όταν υπάρχει πλειοψηφία Τσαουσέσκου, τότε έχουν χρησιμοποιηθεί μέθοδοι Τσαουσέσκου, ο Θ. Θεοχαρόπουλος απάντησε στο αν αυτή η θέση εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Η δικαιοσύνη είναι σεβαστή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν κρίνονται οι αποφάσεις της».

Σχετικά με τη «στροφή» του ΠΑΣΟΚ σε θέματα, λόγου χάρη οικονομίας, ύστερα από το φλέγον θέμα των υποκλοπών, η Ν. Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι «τα ζητήματα της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών αποτελούν προτεραιότητά μας. Η ακρίβεια, η παιδεία, η αναγέννηση του ΕΣΥ, η στήριξη των νέων ανθρώπων αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα ζητήματα Δημοκρατίας όπως οι υποκλοπές ή ζητήματα λειτουργίας του κράτους». Η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι οι μεγαλύτερες τομές και μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα «είχαν την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ».

Διλήμματα

Στο ερώτημα γιατί η ΝΔ επιμένει ότι χρειάζονται δεύτερες εκλογές εφόσον είναι εφικτή μια κυβερνητική πλειοψηφία στις πρώτες, ο κ. Κυρανάκης επισήμανε: «(…) Αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς που υπάρχουν, κανένα κόμμα δεν μπορεί να διεκδικεί ή να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι θα πάρει 45%. Άρα λοιπόν εμείς συνταγματικά είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε χρήση της διερευνητικής εντολής. Από εκεί και πέρα, εγώ ακούω από το πολιτικό σύστημα ότι κανένας δε θέλει να συνεργαστεί με κανέναν. Ο μόνος που όπως λέει “θέλω να συνεργαστώ” είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα άλλα δύο κόμματα στα οποία απευθύνεται δεν θέλουν ούτε να ακούνε για τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα πιθανολογώ ότι θα χρειαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Εμείς λοιπόν λέμε: “η εναλλακτική είναι η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα – Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη ή αυτοδύναμη Νέας Δημοκρατίας. Αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με τα σωστά και τα λάθη της. Και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με το γιατί πρέπει να γίνει πιστευτός ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τα διλήμματα που έχει θέσει στους πολίτες για τις εκλογές, εστιάζοντας κυρίως στην οικονομία, επισήμανε: «Διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή για να υπάρχει πρώτη φορά αριστερά χωρίς μνημόνια. Γιατί τώρα δεν είμαστε σε μνημόνια και βγήκαμε από τα μνημόνια. Και ενώ έχουμε βγει από τα μνημόνια (…) Τώρα θα πρέπει να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν για η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Και εδώ είναι οι συγκεκριμένες επιλογές. Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία -για παράδειγμα- στο πρόγραμμά μας, το οποίο το λέμε και το οποίο έρχεται η Νέα Δημοκρατία μετά από όλα αυτά τα χρόνια, να σταματήσει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Θα προχωρήσουμε στη μείωση των φόρων όπως του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα τρόφιμα για τα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, για τη βενζίνη, για τα καύσιμα αυτά που αφορούν τους πολλούς, τους Έλληνες, τους άδικους φόρους και πολλά άλλα (…) Εμείς είμαστε οι μόνοι που δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε την επόμενη μέρα γιατί γνωρίζουμε τα προβλήματα και μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να το κάνει».

Η κ. Γιαννακοπούλου, ερωτηθείσα σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα είναι πιο κοντά με την αλλαγή ή με το να συνεχιστεί αυτό που ήδη υπάρχει, σημείωσε: «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δοκιμαστεί και χρειάζεται να πάμε σε μια άλλη λογική, σε ένα άλλο μοντέλο λογικής και διαχείρισης της εξουσίας. Και σίγουρα μακριά από τον πελατειασμό, από την αναξιοκρατία, από τον διχασμό, από την τοξικότητα, από όλα αυτά τα οποία βλέπουμε και για τα οποία δεν βάζουν μυαλό. Στην προεκλογική περίοδο το μόνο το οποίο κάνουν είναι να διαγκωνίζονται με μια τοξικότητα και αντί να λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, το μόνο κάνουν είναι να λένε ποιος θα δώσει περισσότερα. Δεν έχουμε μάθει τίποτα τα τελευταία 13 χρόνια τι έχει γίνει στη χώρα. Και πού είναι οι αλλαγές και οι τομές, οι οποίες θα στοχεύσουν σε ένα πράγμα, που για μας αποτελεί τη μεγαλύτερη προτεραιότητα: την άρση των ανισοτήτων που έγιναν χειρότερες μέσα στην κρίση».

Μετεκλογικές συνεργασίες

Η Ν. Γιαννακοπούλου αναφορικά με το κόμμα ή τα κόμματα στα οποία θα απευθυνθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, παίρνοντας την τρίτη εντολή, είπε μεταξύ άλλων ότι «αυτά δεν είναι ζητήματα αυτοσχεδιασμού ενός κόμματος. Διεκδικούμε να πάρουμε την εντολή και νομίζω ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν απολύτως ξεκάθαρη σε αντίθεση με τους άλλους δύο». Τέλος, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα σχηματίσει κυβέρνηση «με όποιον δει και συμφωνήσει με τις θέσεις και με τις προτάσεις μας. Θα κανουμε ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα».

Από τη στιγμή που το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 έχουν αποκλείσει την περίπτωση να δώσουν ψήφο ανοχής στο ΣΥΡΙΖΑ, ο μόνος πιθανός εταίρος φαίνεται να είναι το ΠΑΣΟΚ. Αν προγραμματικά τα βρείτε με το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί αυτό λόγο να τα «χαλάσετε» και να μη σχηματιστεί προοδευτική διακυβέρνησης; «Θέλουμε να είμαστε πρώτο κόμμα. Διεκδικούμε να είμαστε πρώτο κόμμα έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής στη χώρα, η οποία θα μπορέσει να γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας», δήλωσε ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει να καταδικάσει ή όχι την πολιτική της κυβέρνησης που έχουμε σήμερα, της Νέας Δημοκρατίας».

Για την αναταραχή στον χώρο τη άκρας δεξιάς, ύστερα από τις καταγγελίες του κ. Βελόπουλου και του κ. Μπογδάνου κατά της Νέας Δημοκρατίας, ο Κ. Κυρανάκης κλήθηκε να απαντήσει αν πραγματικά ο στόχος του κόμματός του είναι να μαζέψει ψήφους δεξιότερα της ΝΔ και αν την επόμενη μέρα των εκλογών θα μπορέσει να υπάρξει μια συνεργασία με κάποια από τα στελέχη αυτών των κομμάτων αν μπουν στη Βουλή. «Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε να πάρουμε βουλευτές που θα έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα. Το ξεκαθαρίζω αυτό. Αν θέλει ο Έλληνας πολίτης να υπάρχουν στη μεγάλη στέγη της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας περισσότερες δεξιές φωνές, να ψηφίσει και πιο δεξιούς βουλευτές».

Ολόκληρο το ντιμπέιτ

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος