Ντιμπέιτ στην ΕΡΤ: Κυρ. Πιερρακάκης – Α. Χαρίτσης – Μ. Κατρίνης σε προεκλογική τηλεμαχία

Δέκα μόλις μέρες πριν τις εκλογές 2023, τρείς ακόμα εκπρόσωποι κομμάτων έδωσαν το παρόν στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά, συμμετέχοντας με τη σειρά τους σε ένα ακόμα προεκλογικό ντιμπέιτ.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στην Α’ Αθηνών, ο Αλέξης Χαρίτσης, υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ και ο Μιχάλης Κατρίνης, υποψήφιος βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μίλησαν σχετικά με την Οικονομία, την Κοινωνία, τους Θεσμούς, τα Εκλογικά διλήμματα και τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Οικονομία

Kυριάκος Πιερρακάκης: «Τα τελευταία χρόνια στηρίξαμε την οικονομία, κόστισε το πρόγραμμά μας για τη μείωση των φόρων 7 δισ. Και στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με 58 δις περίπου. Και στην πανδημία και στην ενεργειακή κρίση και είχαμε 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους και είμαστε προ των πυλών της επενδυτικής βαθμίδας. Όλα όσα έχουμε πει ότι θα συμβούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια έχουν αυτή την αξιοπιστία. Είναι απολύτως κοστολογημένα. Το πρόγραμμά μας κοστίζει – όπως γνωρίζετε – 9 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία και θα πάρουμε και την επενδυτική βαθμίδα».

Αλέξης Χαρίτσης: «Σε σχέση με την κοστολόγηση επειδή έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη κουβέντα, έχουμε παρουσιάσει αναλυτική κοστολόγηση. Τα μέτρα τα οποία παρουσιάσαμε τώρα δεν είναι τωρινά. Τα έχουμε ήδη πει από την διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί γραμμή-γραμμή έχουμε παρουσιάσει ακριβώς πόσο κοστίζει κάθε μέτρο. Αυτό που νομίζω είναι το μη ρεαλιστικό είναι να συνεχίσουμε που φτάσαμε σήμερα, αν δεν υπάρχει η στήριξη αυτών οι οποίοι πλήττονται αυτή τη στιγμή από την κρίση, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ελληνική οικονομία».

Μιχάλης Κατρίνης: Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους νέους επαγγελματίες να απαλλαγούν, όταν πάνε ειδικά σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και σε πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να μπορούν να έχουν μικρότερη επιβάρυνση. Γιατί το λέω αυτό, γιατί με τις διατάξεις που ψήφισε Νέα Δημοκρατία απαλλάσσονται από συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ οι μεγαλοϊδιοκτήτες γλιτώνοντας πάνω από 200 εκατομμύρια από δημόσια έσοδα».

Αναλυτικά όσα δήλωσαν:

Κοινωνία

Kυριάκος Πιερρακάκης: «Στην πραγματικότητα είναι ενάμισι περίπου τοις εκατό του συνολικού προϋπολογισμού έργων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συντριπτικά αφορούν θέματα τα οποία έπρεπε να γίνουν σε πάρα πολύ γρήγορο χρόνο, όπως το Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού που έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε 7 εβδομάδες».

Αλέξης Χαρίτσης: «Δείτε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία στη δημόσια εκπαίδευση. Νομίζω ότι οι πολίτες αυτό το αντιλαμβάνονται και το βλέπουν.»

Μιχάλης Κατρίνης: «Το ΠΑΣΟΚ όχι τώρα, όχι όταν ήταν κυβέρνηση, από όποια θέση κι αν έχει βρεθεί στο κοινοβουλευτικό σύστημα, έχει στηρίξει σταθερά και αδιαπραγμάτευτα όλα τα δικαιώματα και τις ανθρώπινες ελευθερίες».

Αναλυτικά όσα δήλωσαν:

Θεσμοί

Kυριάκος Πιερρακάκης: «Τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στον 21ο αιώνα όχι μόνο ημερολογιακά αλλά επί της ουσίας».

Αλέξης Χαρίτσης: «Ερχόμαστε για να δημιουργήσουμε όχι για να καταστρέψουμε οποιαδήποτε θετική παρακαταθήκη, όπως για παράδειγμα υπάρχουν θετικά ζητήματα που έχουν γίνει στο ζήτημα της ψηφιακής διακυβέρνησης».

Μιχάλης Κατρίνης: «Υπήρχε ένας παρακρατικός μηχανισμός ο οποίος καθοδηγούσε την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων ανώτερων αξιωματικών μελών της κυβέρνησης χωρίς να υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας».

Αναλυτικά όσα δήλωσαν:

Εκλογικά διλήμματα

Kυριάκος Πιερρακάκης: «Χρειαζόμαστε αυτοδύναμη κυβέρνηση γιατί πρώτον είμαστε μια χώρα εκκρεμοτήτων τις οποίες πρέπει να μπορούμε να επιλύουμε με ταχύτητα όπως αυτές τις οποίες συζητήσαμε πριν. Και από την άλλη διαχειριζόμαστε κρίσεις όπως αυτές που δεν θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει από την πανδημία μέχρι τον Έβρο μέχρι τον πόλεμο στα ευρωπαϊκά σύνορα».

Αλέξης Χαρίτσης: «Έχουμε απευθύνει κάλεσμα όχι τώρα, όχι προεκλογικά, εδώ και τρία χρόνια στις προοδευτικές δυνάμεις και εμείς υπενθυμίζω ήμασταν η πολιτική δύναμη εκείνη που όντας στην κυβέρνηση η οποία ψήφισε την απλή αναλογική».

Μιχάλης Κατρίνης: «Νέα εποχή, νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ Δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας. Θέλει να είναι μέρος της λύσης».

Αναλυτικά όσα δήλωσαν:

Μετεκλογικές συνεργασίες

Kυριάκος Πιερρακάκης: «Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι αυτοδυναμία είναι απολύτως επιτεύξιμη».

Αλέξης Χαρίτσης: «Ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει την πρώτη διερευνητική εντολή, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είναι νικητής των εκλογών της 21η Μαΐου. Και τότε λοιπόν θα γίνει μια σοβαρή συζήτηση, μια διαπραγμάτευση για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης».

Μιχάλης Κατρίνης: «Κρατάνε οι πολίτες στα χέρια τους αυτή την ευκαιρία. Να δώσουν τη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να δει η χώρα για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών».

Αναλυτικά όσα δήλωσαν:

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος