Ντ. Μπακογιάννη και Θ. Τσακρής στην ΕΡΤ: Όσα είπαν για το ΕΣΥ, τον Ερντογάν και τα Πανεπιστήμια

Η Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια στα Χανιά με τη Νέα Δημοκρατία και ο Θανάσης Τσακρής, υποψήφιος Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησαν στον Γιώργο Κουβαρά για την κατάσταση στο ΕΣΥ, τα ελληνικά πανεπιστήμια και τις εκλογές στην Τουρκία.

«Περίμενα να επικρατήσει ο Ερντογάν»

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως: «Ανήκω σε αυτούς οι οποίοι είχαν τολμήσει να κάνουν πρόβλεψη ότι ο Ερντογάν θα κερδίσει. Μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό σε ανύποπτο χρόνο. Όχι για κανένα λόγο, αλλά διότι γνωρίζοντας την Τουρκία ήξερα ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο ένα ετερόκλητο άθροισμα κομμάτων, με ανθρώπους οι οποίοι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Δηλαδή, χάος χωρίζει τον Μπαμπατζάν από την Ακσενέρ κτλ. Θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να πείσει τους Τούρκους ότι είναι σε θέση να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Ο Ερντογάν από την άλλη μεριά είναι ένας, είναι ο πατερούλης του έχουν εμπιστοσύνη, ασχέτως εάν τα έκανε θάλασσα στην οικονομία τον τελευταίο καιρό. Τώρα ποιος θα είναι ο Ερντογάν της επόμενης μέρας Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κανένας πρόβλεψη», είπε.

Όσο για το αν η απόσταση που έχει δημιουργήσει με τη Δύση θα είναι η βάση από την οποία θα ξεκινήσει και την επόμενη μέρα και αν μπορεί να την ξεχάσει και να πάει αλλιώς, η κ. Μπακογιάννη είπε: «Δεν ξέρω αν θα το κάνει. Άρα, η ανάγκη που νομίζω θα βρεθεί μπροστά του, που είναι η οικονομική στήριξη. Διότι η οικονομία την άλλη μέρα το πρωί θα δώσει τη μάχη Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή όχι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το όχι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ίσως σημαίνει μόνο στήριξη από τη Δύση, μόνο στήριξη από την Ευρώπη, μόνο στήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διότι, ότι είχε να δώσει το Κατάρ και οι υπόλοιποι γείτονες το έχουν ήδη δώσει.

Άρα, υποχρεωτικά κατά τη γνώμη μου θα κάνει στροφή. Τώρα πώς θα την κάνει και πότε θα την κάνει. Τι θα του δώσει αυτή η νίκη στον χαρακτήρα του. Θα τον κάνει ακόμα πιο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή ή όχι. Αυτά όλα πρέπει να τα δούμε. Εν πάση περιπτώσει, για μας το βέβαιον είναι ότι όποια στροφή Ερντογάν προς την Ευρώπη ο Ερντογάν ξέρει πάρα πολύ καλά ότι περνάει μέσα από την Ελλάδα».

Η κατάσταση στο ΕΣΥ

Ο κ. Τσακρής μίλησε σχετικά με την κατάσταση στο ΕΣΥ και τόνισε πως: «Παρότι με την πανδημία δόθηκε η ευκαιρία στη χώρα μας και υπήρχαν και οικονομικές προσφορές θα έλεγα από το Ταμείο Ανάπτυξης και από Ανασυγκρότησης και από άλλες πηγές που φέρανε χρήματα στη χώρα μας, να ανασυγκροτηθεί το σύστημα υγείας και είδαμε και με την πανδημία την ανάγκη που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ανασυγκροτηθεί. Συγκρίνουμε δύο περιόδους που έχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.

Το δημοσιονομικό πλαίσιο ήταν πολύ διαφορετικό, όπως ξέρουμε την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς λόγω του μνημονίου που ήταν σε εξέλιξη την εποχή εκείνη και των διαφόρων δυσκολιών. Παρόλα αυτά, προσπάθησε να έχει ένα κοινωνικό προφίλ η κυβέρνηση του Τσίπρα, την περίοδο του 15 – 19. Όλα αυτά μετά το 19, παρότι θα έπρεπε ίσα ίσα να αντιληφθούμε τη σημασία που έχει το σύστημα υγείας και υπήρχαν και θα έλεγα και οικονομικές.

Σίγουρα γίνανε κάποιες κινήσεις, όπως αυξήθηκαν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ήταν κάτι το οποίο θα έπρεπε να γίνει ή αλλιώς λόγω των περιστάσεων. Από εκεί και πέρα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεν είναι μόνο ο αριθμός τους, είναι να στελεχωθούν όπως πρέπει, με το απαραίτητο για το νοσηλευτικό προσωπικό, να υπάρχει τεχνολογικός εξοπλισμός, να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να σώζουν πραγματικά ανθρώπους σε μεγαλύτερο βαθμό».

«Η ΝΔ παρέλαβε ένα ΕΣΥ σε απόλυτη διάλυση»


Η κ. Μπακογιάννη από την πλευρά της τόνισε, μεταξύ άλλων, πως: «Η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε ένα ΕΣΥ σε απόλυτη διάλυση. Εγώ δεν θέλω να το χρεώσω στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό, το χρεώνω όμως σίγουρα στα μνημονιακά χρόνια, ήταν ένα ΕΣΥ με πάρα πολύ λίγους εργαζόμενους, με πάρα πολλές ελλείψεις, σε όλους τους τομείς.

Με την πανδημία πράγματι διπλασιάστηκαν η ΜΕΘ, προσελήφθησαν 10.000 άνθρωποι, προσελήφθησαν νοσηλευτές, υπήρξε αδυναμία ανεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού. Δεν προσήλθαν ειδικοί οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει παραπάνω. Και ναι, για τη Νέα Δημοκρατία αυτό είναι ο πρώτος στόχος. Διότι πρέπει να αλλάξουμε την πρωτοβάθμια υγεία.

Έχουμε βάλει μπροστά τα κέντρα, τα πρότυπα κέντρα Υγείας τα οποία θα χρηματοδοτηθούν τώρα. Πράγματι μπορούμε – δεν μπορούσαμε παλαιότερα να χρηματοδοτήσουμε τα ταμεία ανάκαμψης και τη λιτότητα. Μια ανάκαμψη άρχισε να λειτουργεί από πέρσι – αλλά τώρα ναι, είναι μέσα στο σχέδιο ανάκαμψης. Είναι 80 νέα νοσοκομεία, τα οποία θα γίνουν πρότυπα νοσοκομεία και βεβαίως οι προσλήψεις οι οποίες είναι απαραίτητες».

Ο κ. Τσακρής τόνισε πως όλα οφείλονται στην αυταπάρνηση «του ιατρονοσηλευτικού ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της χώρας που πραγματικά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και προσπαθεί να κάνει το να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και το έδωσε όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας».

«Εμάς μια χαρά μας αρέσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά στο ΠΑΣΟΚ δεν αρέσουμε εμείς»


Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, η Κ. Μπακογιάννη απάντησε: «Εμάς μια χαρά μας αρέσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά στο ΠΑΣΟΚ δεν αρέσουμε εμείς. Είναι σαφές, δηλαδή δεν αρέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει μια εμμονή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά οι Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο εκλεγμένος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη γνώμη, μου θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ο οποίος έχει την εντολή, είναι δέκα μονάδες ο ίδιος προσωπικά πάνω από τη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, αυτός είναι ο αρχηγός μας και το να προσέρχεται ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ, να λέει ότι εμείς θα βάλουμε πρωθυπουργό έναν άλλον. Ισχύει και για τον κ. Τσίπρα αυτό, είναι εξαρχής μια συζήτηση η οποία δεν μπορεί να γίνει.

Το δεύτερο είναι η ουσία της πολιτικής. Εμείς και αυτά τα στελέχη για τα οποία μιλάτε. Είναι μεταρρυθμιστές, είναι άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις».


«Η ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν υπήρχε για δεκαετίες ολόκληρες»

Όπως ξέρετε και σε όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του κόσμου μπορεί να μπει κάποιος να εγγραφεί και στη συνέχεια ανάλογα εάν δεν έχει καλή επίδοση δεν μας διαφυλάσσει. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν κάτι το οποίο δεν υπήρχε για δεκαετίες ολόκληρες και πάλι ήταν πολύ υψηλό. Το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος