Νοvartis: Πώς “διαβάζουν” ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό (video)

Στον απόηχο του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Novartis με τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, νέα αντιπαράθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στο πολιτικό σκηνικό.  «Η υπόθεση αφήνει εκτεθειμένο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Αλέξη Τσίπρα» αναφέρει η Κυβέρνηση. «Για απόφαση κόλαφο των αμερικανικών αρχών» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση

Στο κείμενο της συμφωνίας ουδεμία αναφορά γίνεται από τη Novartis σε πρόσωπα που δωροδόκησαν ή δωροδοκήθηκαν. Όπως αναφέρει μάλιστα σε ανακοίνωσή της, η φαρμακευτική εταιρεία, «η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis».

Ο φαρμακευτικός κολοσσός, συνομολογώντας παράνομες καταβολές χρημάτων για τη συνταγογράφηση των σκευασμάτων του συμφώνησε να προχωρήσει στο διακανονισμό των κατηγοριών που αποδίδονται σε θυγατρικές της για δωροδοκίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας.

«Η Επιτροπή «διαπιστώνει ότι οι τοπικές θυγατρικές ή οι θυγατρικές της Novartis ή της πρώην θυγατρικής της Alcon συμμετέχουν σε σχέδια για την πραγματοποίηση καταχρηστικών πληρωμών ή την παροχή προνομίων σε δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon».

Το πρόστιμο που αναλογεί στη Novartis ΕΛΛΑΣ, φτάνει τα 225 εκ. δολάρια και αφορά ανάρμοστες πληρωμές σε επαγγελματίες υγείας για ταξίδια, συνέδρια και επιδημιολογικές μελέτες , με σκοπό την αύξηση στις πωλήσει των φαρμάκων της, στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με  την εξωδικαστική συμφωνία, από το 2012 έως το 2015, στελέχη της Novartis ΕΛΛΑΣ ενεπλάκησαν σε ανάρμοστες παροχές με στόχο τον επηρεασμό αξιωματούχων .

Αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Για δύο στοιχεία που αναδεικνύονται στον απόηχο της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την Novartis κάνουν λόγο στην Κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνεται, «η απόφαση:
-Γκρεμίζει τη σκευωρία που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος πολιτικών του αντιπάλων και αφήνει εκτεθειμένη την ηγεσία του.
-Δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που από την αρχή διατύπωνε, τόσο ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσο και ως Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Σε δήλωσή του, ο κ. Πέτσας τονίζει ότι «η ιστορία της Novartis αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα προσωπικά».

«Όχι μόνο έστησαν μια σκευωρία για να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να αποκαλυφθούν αυτοί που πραγματικά έβλαψαν το Ελληνικό Δημόσιο. Το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να στήσουν το «μαγαζί» τους ώστε να ελέγξουν τους «αρμούς» της εξουσίας. Όσο και να σιωπά ο κ. Τσίπρας, όσοι ευθύνονται για αυτή τη σκευωρία θα αποκαλυφθούν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για «απόφαση κόλαφο των αμερικανικών αρχών που ισοπεδώνει όλη την προπαγάνδα περί σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Τι έχει να σχολιάσει τώρα ο κ. Μητσοτάκης μετά την ομολογία διαφθοράς από την ίδια τη Novartis; Τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ήταν Πρωθυπουργός την περίοδο για την οποία η Novartis παραδέχθηκε τη διαφθορά; Τι έχουν να πουν πλέον για τη δήθεν σκευωρία οι αρμόδιοι Υπουργοί Υγείας της περιόδου, δηλαδή οι κ. Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης;» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης.

Δέκα πολιτικοί που χτυπήθηκαν ανελέητα, αποδεικνύεται πως δεν έχουν καμία σχέση με συγκεκριμένη υπόθεση, δηλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Είχαμε χάσει 3,5 χρόνια με σαπουνόφουσκες, δεν έχει ευθύνη η κυρία Τουλουπάκη λοιπόν, που η Novartis Ελλάς πληρώνει στην Αμερική 300 εκατομμύρια και στην Ελλάδα μηδέν; Που αντί να κάνει τη δουλειά της, έκανε τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ;» τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Από τις 6», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτήν την υπόθεση θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη»  τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χρηστίδης.

«Η προσπάθεια της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστούν δικαιωμένοι απ’ αυτήν την εξέλιξη υπηρετεί το γνωστό αποπροσανατολιστικό δικομματικό καβγά και τη συγκάλυψη της μπόχας που αναδύουν τα πάρε – δώσε με μεγαλοεπιχειρηματίες που όλες οι κυβερνήσεις είχαν» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της πολυεθνικής στις ΗΠΑ, δικαιώνει πλήρως την πάγια θέση του κόμματος για το πανηγύρι της μίζας στην Ελλάδα» αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος