Novartis: «Κλειστές» οι συνεδριάσεις της Προανακριτικής (video)

Υπέρ της τήρησης της αρχής της μυστικότητας των συνεδριάσεων τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis, στην πρώτη συνεδρίασή της το απόγευμα της Δευτέρας. Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ο Θεόδωρος Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), αντιπρόεδρος ο Γ. Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και γραμματέας η Παναγιώτα Κοζομπόλη (ΣΥΡΙΖΑ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της αρχής της μυστικότητας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΝΔ, με το σκεπτικό ότι πρέπει να τηρηθεί ο Ποινικός Κώδικας. Δημοσιότητα των συνεδριάσεων ζήτησε το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή. Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι δεν προβάλει αντιρρήσεις σε όποια απόφαση λάβει η επιτροπή.

Τον προγραμματισμό και το αντικείμενο των εργασιών της θα συζητήσει η ειδική επιτροπή σε επόμενη συνεδρίασή της, που προσδιορίστηκε για αύριο το απόγευμα.

Την εβδομάδα αυτή θα υπάρξει μία ακόμη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, η οποία θα προσδιοριστεί για την ερχόμενη Παρασκευή.

Με τη συμμετοχή 21 βουλευτών

Στην Προανακριτική θα μετέχουν συνολικά δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε της ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα υπόλοιπα έξι κόμματα της Βουλής.

Το πρώτο ζήτημα που θα τους απασχολήσει είναι αν τα ενδεχόμενα αδικήματα -δηλαδή δωροληψία, δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες- υπάγονται στην αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής ή στη δωσιδικία της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης.

Η αρμοδιότητα της Βουλής για δίωξη προκύπτει αν οι πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων.

«Προσερχόμαστε σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της προκαταρκτικής επιτροπής που θα εξετάσει το σκάνδαλο Novartis, με ένα καθαρό σκοπό: Όλα στο φως», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ και μέλος της ειδικής επιτροπής.

Α. Λοβέρδος: «Εν κρυπτώ» οι συνεδριάσεις για την προστασία όσων συμμετείχαν στην πλεκτάνη

«Από “το όλα στο φως” στο “όλα εν κρυπτώ” μια κυβερνητική απόφαση δρόμος», σχολιάζει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην πρόταση της ΔΗΣΥ, που αποδέχτηκαν Ποτάμι και ΚΚΕ, να υπάρξει δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση πιστοποιεί ένα και μόνο: την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη», αναφέρει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Άκυρη θεωρεί την απόφαση σύστασης επιτροπής ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Αναπομπή της απόφασης της Ολομέλειας στο μέρος που τον αφορά, ζητεί με επιστολή του προς τον ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Βενιζέλος θεωρεί άκυρη κάθε πράξη της επιτροπής, θεωρώντας ότι η σύσταση της δεν έχει γίνει σύμφωνα με το νόμο, αφού δεν τηρήθηκε η πρόνοια του Κανονισμού της Βουλής, ότι σε πρόταση άσκησης δίωξης πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια οι αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις υπουργών.

Την ώρα που η επιστολή έφτανε στα χέρια των μελών της ειδικής επιτροπής, ο Ε. Βενιζέλος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης οφείλει να κάνει έρευνα επί της ουσίας για να μην σέρνονται εντυπώσεις.

Σχετική είδησηΣκάνδαλο Novartis: Το απόγευμα συνεδριάζει η προανακριτική επιτροπή

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος