Novartis: Σύσταση προκαταρκτικής για Παπαγγελόπουλο θα εισηγηθεί η ΝΔ-Καταγγελίες Τουλουπάκη κατά Αγγελή (video)

Array

Τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση Novartis, θα εισηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνητική πλειοψηφία. Η έρευνα δεν θα αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς όπως ανέφεραν πηγές της ΝΔ, η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες και όχι στα δικαστήρια. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κάνει λόγο για αθλιότητα και ο ΣΥΡΙΖΑ για φθηνό τακτικισμό του κ. Μητσοτάκη.

Η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη, σημειώνουν από τη ΝΔ και επισημαίνουν ότι : «Ο κ. Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές».

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» φέρεται να είπε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνεργάτες του.

Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής,  η δικογραφία των εισαγγελικών λειτουργών, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα ασκηθούν διώξεις εναντίον πολιτικών προσώπων, που μπήκαν στο κάδρο των ευθυνών για εξωθεσμικές μεθοδεύσεις στην υπόθεση Novartis.

“Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα αναφορικά με τη διάκριση των εξουσιών. Το ζήτημα του φακέλου που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, είναι θέμα της Βουλής. Αύριο όπως ξέρετε θα λάβουν γνώση στην ολομέλεια τα κόμματα, επομένως θα έχουμε τοποθέτηση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ανακοίνωση του Γραμματέα τη ΚΟ της ΝΔ του κ. Σταύρου Καλαφάτη με τη θέση την οποία θα τηρήσει η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία φυσικά” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για φαρσοκωμωδία που συνεχίζεται με νέα επεισόδια και καλεί τον πρωθυπουργό, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει σε εξεταστική προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του. «Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη.»

Αθλιότητες χαρακτήρισε τα όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα εναντίον του για την υπόθεση της Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε αποκλειστική δήλωση στο CNN Greece. “Όλα αυτά είναι αθλιότητες που χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές και τους εκτελεστές της» λέει στο CNN Greece o κ. Παπαγγελόπουλος.

“Εάν υποτεθεί ότι όσα έχουμε διαβάσει στον τύπο για την κατάθεση του κ. Αγγελή είναι αληθή και ότι έχουμε έναν εν ενεργεία αντιεισαγγελέα που καταγγέλλει ένα πρώην υπουργό ότι έκανε παρέμβαση στη δικαιοσύνη και ότι έκανε το αδίκημα που λέμε κατάχρηση εξουσίας, μπορεί η δικαιοσύνη να ερευνήσει έναν πρώην υπουργό; Απάντηση: Όχι, λόγω του άρθρου 86 ο μόνος που έχει δικαιοδοσία να ερευνήσει έναν πρώην υπουργό είναι η Βουλή. Άρα το ερώτημα είναι διαφορετικό. Εάν υποτεθεί ότι αυτά τα έχει πει ο αντιεισαγγελέας, υπάρχει ένας βουλευτής στην Ελλάδα που θα πει σηκώνω το χέρι μου και λέω εγώ θέλω να κουκουλωθεί; Να μη διερευνηθεί; Υπάρχει ένας;” επεσήμανε στην ΕΡΤ1 ο Άδωνις Γεωργιάδης.

“Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για το ρόλο του κ. Παπαγγελόπουλου σε αυτήν την υπόθεση. -Άρα να μην ασχοληθεί η Βουλή με τον κ. Παπαγγελόπουλο. Να μην ασχοληθεί η Βουλή. Εάν προκύψουν από την έρευνα που θα γίνει για τον κ. Παπαγγελόπουλο στοιχεία που να αφορούν άλλους πολιτικούς να το δούμε τότε σε επίπεδο πλέον νόμου” ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη.

“Τι κάνει η κυβέρνηση; προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να εκδικηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ανέδειξε αυτό το σκάνδαλο και μιλάει για εξεταστικές, προανακριτικές. Αν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια  να αναλάβει την πολιτική της ευθύνη, να έχει το θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να το φέρει στη Βουλή, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία την έχει άλλωστε  αλλά θα πρέπει πρώτη η κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης να επιλύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα.” επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Π. Χρηστίδης τόνισε ότι πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ είναι πως η διαφάνεια και η δικαιοσύνη πρέπει να ισχύουν για τους πάντες, πάντα και παντού. «Είναι προφανές πως στην υπόθεση Novartis χρειάζεται έρευνα σε βάθος. Περιμένουμε, λοιπόν, τον φάκελο στη Βουλή, για να δούμε όλα τα στοιχεία που αναφέρονται και αναλόγως θα πράξουμε», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είχε τοποθετηθεί ολοκληρωμένα για την υπόθεση Novartis, ζητώντας να αναδειχθούν όλες οι πτυχές -πολιτικές και νομικές- του ζητήματος, που απορρέουν από το μεγάλο σκάνδαλο της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου και του αυξημένου κόστους για το λαό», αναφέρει σχόλιο του Κόμματος για την υπόθεση Novartis.

Τι κατέθεσε η Ε. Τουλουπάκη 

Επί τρεις ώρες κατέθετε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στον συνάδελφο της Σπύρο Παππά που διενεργεί παράλληλη έρευνα για τις καταγγελίες της εναντίον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ.Τουλουπάκη έδωσε στοιχεία για όσα καταλογίζει στην αναφορά που είχε παραδώσει στον Άρειο Πάγο, στον άλλοτε επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς εμμένοντας πως ο κ . Αγγελής δημιουργούσε προσκόμματα τόσο στην υπόθεση της Novartis όσο και γενικότερα στο έργο της Εισαγγελίας.

Η εισαγγελική λειτουργός φέρεται να είπε στον κ. Παππά πως ο επί τρεις μήνες επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, προσπαθούσε να παρέμβει στις ενέργειές της δημιουργώντας προβλήματα στην εξέλιξη της έρευνας.

Αναφερόμενη στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, που αφορά τα τέλη του 2018 έως τις αρχές Ιανουαρίου 2019, οπότε ο κ. Αγγελής παραιτήθηκε από την εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η κ.Τουλουπάκη φέρεται να έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταγγελλόμενη από αυτήν, υπεξαγωγή απόρρητων εγγράφων από την Εισαγγελία Διαφθοράς, περιγράφοντας με λεπτομέρειες πως ο αντεισαγγελέας Αγγελής σε δύο διαφορετικούς χρόνους, κι ενώ η ίδια απουσίαζε από το γραφείο της, πήγε συνοδεία αστυνομικού και αντέγραψε τα ηλεκτρονικά δεδομένα για τη Novartis και άλλες υποθέσεις σε στικάκι.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, που φέρεται να τόνισε πως τίθεται ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, τα στοιχεία αυτά δεν έχουν επιστραφεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς από τον κ. Αγγελή.

Για τα περιστατικά αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες έδωσαν έγγραφες καταθέσεις γραμματείς της Εισαγγελίας και μάλιστα σε χρόνο προγενέστερο των καταγγελιών του Γιάννη Αγγελή.

Η Εισαγγελέας αναφέρθηκε και σε υπεξαγωγή πρωτότυπων απόρρητων εγγράφων του FBI για τη Novartis από τον Γιάννη Αγγελή, τα οποία επέστρεψε χωρίς όμως να είναι γνωστό, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της κ. Τουλουπάκη αν κράτησε αντίγραφα.

Στην κατάθεση της η Εισαγγελέας φέρεται να ρωτήθηκε και για τη συνάντηση με το FBI, τον Δεκέμβριο του 2018, στη Βιέννη. Κατά τη συνάντηση αυτή οι Αμερικανοί φέρονται να αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου ελληνικού ενδιαφέροντος τα οποία είχαν πρόθεση να παραδώσουν. Η κ.Τουλουπάκη υποστηρίζει πως ο τότε επόπτης της αρνήθηκε να τα παραλάβει, λέγοντας πως όλα τα στοιχεία από τις ΗΠΑ θα έπρεπε να παραλαμβάνονται από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας μέσω Eurojust.

Τέλος η κ.Τουλουπάκη επιφυλασσόμενη να δώσει επιπλέον στοιχεία όταν θα κληθεί να καταθέσει στον Άρειο Πάγο, φέρεται να επιβεβαίωσε όσα ισχυρίζεται για παρεμβάσεις στη δικονομική διαδικασία διερεύνησης της Novartis από τον επόπτη της Ιωάννη Αγγελή, αναφέροντας περιστατικά κατά τα οποία ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άλλαζε τις εντολές της προς τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.

Τις επόμενες ημέρες ο κ. Παππας θα καλέσει για κατάθεση και τους δυο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

Το χρονικό στην υπόθεση Νοvartis

Στα μέσα Δεκεμβρίου το 2016, άρχισε η έρευνα Εισαγγελέων Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis, με αφορμή στοιχεία για δωροδοκίες κρατικών λειτουργών και γιατρών. Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές, με εμπλοκή του FBI και καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για παρεμβάσεις στη δικαστική έρευνα από τον διαβόητο Ρασπούτιν.

Πηγή:ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά, Αννα Βλαχοπαναγιώτη, Κώστας Σκουλάς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος