Νότης Μηταράκης στο Πρώτο Πρόγραμμα: 11.000 άτομα φιλοξενούνται στα νησιωτικά ΚΥΤ (audio)

Έντεκα χιλιάδες άτομα φιλοξενούνται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων των νησιών από 41.000 που ήταν πέρσι, επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθρέπτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή στη χώρα μας οι ροές έχουν μειωθεί κατά 80% το 2020, κατά 87% στα νησιά μας και το πρώτο τρίμηνο του 2021 η μείωση στα νησιά είναι ένα περαιτέρω ένα 89%« και συνέχισε, λέγοντας: « Αυτό μας έχει επιτρέψει να αποσυμφορήσουμε τα ΚΥΤ των νησιών μας που βρέθηκαν στις αρχές του 2020 να φιλοξενούν 41.000 άτομα και τώρα αυτή τη στιγμή φιλοξενούν 11.000. Αυτή η αποσυμφόρηση έγινε χωρίς τη δημιουργία νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά αντίθετα κλείσαμε 57 δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πέρσι είχαμε 39 κέντρα και 70 ξενοδοχεία. Από τα 70 ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται ως δομές, κλείσαμε 57 πέρσι και κλείνουμε τα υπόλοιπα φέτος. Άρα περιοριζόμαστε στις δομές που υπήρχαν, από τις οποίες ήδη μία έκλεισε που ήταν στα Γρεβενά και εξετάζουμε να κλείσουμε μία – δύο ακόμη δομές, από τα κέντρα δηλαδή, μέσα στο 2021».

Όσον αφορά το προφίλ των μεταναστευτικών ροών αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι πρόκειται για μεικτές ροές, δηλαδή αποτελούνται από πρόσφυγες και από οικονομικούς μετανάστες, και περιέγραψε τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης: «Τις μεικτές ροές θέλουμε ως χώρα να τις αντιμετωπίσουμε με την λογική ότι δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου για κυκλώματα λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να μπει κόσμος παράτυπα στην ΕΕ και κάποιες φορές, όπως είδατε την προηγούμενη εβδομάδα, με μια ενεργή στήριξη της γείτονας χώρας».
Τέλος, σχετικά με το περιστατικό της περασμένη εβδομάδας, όπου έξι βάρκες με πρόσφυγες ξεκίνησαν από τα τουρκικά παράλια με τη συνοδεία σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε πιθανή συνέχεια, η οποία βέβαια δεν έχει πραγματοποιηθεί. Δηλαδή μετά από εκείνη την ημέρα δεν είχαμε περαιτέρω περιστατικά στο Αιγαίο και αυτό είναι θετικό. Τελικά δεν υπήρχε είσοδος στα ελληνικά χωρικά ύδατα και αυτό ήταν μια μεγάλη επιτυχία του ελληνικού λιμενικού σώματος που έχει υπερβάλει εαυτόν τους τελευταίους δώδεκα μήνες για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ