Νομοσχέδιο για την ψήφο αποδήμων – Αναμένονται 220 «Ναι»

Ευρύτατη συναίνεση συγκεντρώνει το νομοσχέδιο που καταργεί τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που κατατέθηκε στη Βουλή, με την αρμόδια υπουργό Εσωτερικών να χαρακτηρίζει ιστορική τη σημερινή ημέρα.

Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως ανέφερε: «Είναι ένα νομοθέτημα με ισχυρό συμβολισμό που επιχειρεί να ρυθμίσει εκκρεμότητα 48 ετών, να βάλει τέλος σε έναν παραλογισμό. Διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Δε δίνουμε δικαίωμα ψήφου σε κάποιον που δεν το έχει σήμερα. Υπερβαίνει κόμματα, σκοπιμότητες, ανταγωνισμούς, δεν είναι δεξιό ή αριστερό, είναι εθνικό».

Οι θετικές ψήφοι αναμένεται να περάσουν το φράγμα των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα, καθώς πέντε από τα οκτώ κόμματα το στηρίζουν, ανεβάζοντας τον αριθμοί των «ναι» σε 220.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, εντούτοις από την τοποθέτηση του εισηγητή του φαίνεται πως κατευθύνεται στο «όχι».

«Με βάση το δίκαιο του αίματος/ιθαγένειας, οποιασδήποτε έχει καταγωγή από Έλληνα πρόγονο έχει δικαίωμα να εγγραφεί και να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα. Πως αυτού του είδους η δυνατότητα δεν θα επεκταθεί αλόγιστα με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα σοβαρό εκλογικό σώμα εκτός Ελλάδος, ισοβαρές με τον εν Ελλάδι», τόνισε ο Θ. Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι 12 βουλευτές των Σπαρτιατών, οι 10 βουλευτές της Νίκης και οι 8 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Οι θέσεις μας δεν υπαγορεύονται από τη συγκυρία ή τον εκλογικό ωφελιμισμό. Οι θέσεις μας στηρίζονται στις πεποιθήσεις μας και στις αρχές μας και η διευκόλυνση είναι μια τέτοια αρχή […] Ψηφίζουμε παρότι κάνετε προσπάθεια να φανεί ότι σέρνονται τα υπόλοιπα κόμματα και ψηφίζουμε γιατί είναι θέμα αρχών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Δουδώνης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Δεν υπερψηφίζει το ΚΚΕ, με τον Γ. Γκιόκα ν αλέει Κανένας δεν αμφισβητεί την αγάπη αυτών των ανθρώπων. Είναι άλλο πράγμα ένας ψυχικός δεσμός και άλλο ο πραγματικός, οικονομικός και κοινωνικός δεσμός, που θα έπρεπε να υπάρχει για την απόδοση δικαιώματος […] Δε βλέπω διευκόλυνση, βλέπω δικαίωμα χωρίς υποχρέωση. 

Η Ελληνική Λύση παρότι είχε στηρίξει τη σχετική διάταξη το 2021, τώρα διαφωνεί.

Το νομοσχέδιο θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια τη Δευτέρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος