Νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις: Υψηλοί τόνοι και σκληρές αντιπαραθέσεις

Συνεδρίαση υψηλών τόνων προηγήθηκε  χθες  στην Βουλή  στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις .

Τελικά με 187 ΝΑΙ και 101 ΟΧΙ ψηφίστηκε, το βράδυ της Πέμπτης, με τεταμένο κλίμα να επικρατεί εντός και εκτός Βουλής.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 12 βουλευτές, μεταξύ των οποίων, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης, οι οποίοι είχαν εκφράσει βασικές αντιρρήσεις για την ουσία του νομοσχεδίου.

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι ” δεν περιορίζει, αλλά θωρακίζει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών”. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το Σύνταγμα δέχεται επί της αρχής πως το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση υπόκειται σε περιορισμό. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου ορίζει πώς μπορούν να γίνονται οι συναθροίσεις χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα των υπολοίπων πολιτών. Ανέφερε ότι «πρόθεσή μας είναι να έχουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο» και τόνισε ότι «50 άτομα κλείνουν καθημερινά την Αθήνα όποτε το επιθυμούν».

Για επαναφορά «διαταγμάτων της Χούντας» λόγω “φόβου” απέναντι στις επικείμενες αντιδράσεις της κοινωνίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ενώ ακολούθησε αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για το ποιος εκφράζει την Κεντροαριστερά.

Τερατούργημα χαρακτήρισε τo νέο πλαίσιο ο Δημήτρης Κουτσούμπας,το οποίο ,όπως είπε,προβλέπει πιο επικίνδυνους μηχανισμούς κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας.

Αυστηρότερες ποινές για όσους έχουν μολότοφ και όσους συλλαμβάνονται σε επεισόδια, ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Επεισόδια και ένταση έξω απο τη Βουλή

Επεισόδια με ρίψη μολότωφ και χρήση χημικών, σημειώθηκαν στο Σύνταγμα μεταξύ ομάδας διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προχώρησαν σε 15 προσαγωγές. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν έξι αστυνομικοί, ο ένας σοβαρότερα με εγκαύματα από μολότοφ, ενώ συνελήφθησαν εννέα άτομα από τους προσαχθέντες. Η συγκέντρωση των συνδικάτων συνεχίστηκε και μετά τα επεισόδια και ολοκληρώθηκε το βράδυ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τη χρήση βίας εναντίων διαδηλωτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική Είδηση: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος