Νίκος Δένδιας: Οι απειλές της Τουρκίας για casus belli δεν μας πτοούν (video)

Array

Η διεύρυνση του τουρκικού casus belli και σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων πέριξ της Κρήτης έρχεται ως επιστέγασμα των προκλήσεων της Άγκυρας, λίγο πριν από την εκπνοή του 2022, ενός έτους κατά τη διάρκεια του οποίου η Τουρκία δυναμίτισε συνειδητά την κατάσταση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε στα Παραπολιτικά: «Οι απειλές δεν μας πτοούν. Ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μας, δεν επιδέχονται συζήτηση ή αμφισβήτηση. Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι ένα μονομερές, αναφαίρετο, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Είχαν προηγηθεί οι ευθείες απειλές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προειδοποίησε την Ελλάδα να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν άσχημη κατάληξη: «Όχι 12, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε 1 μίλι επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο».

Τη σκυτάλη απ’ τον Τσαβούσογλου πήρε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υπουργός Άμυνα, ο οποίος έθεσε ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης, απειλώντας την Ελλάδα με «μέτρα»: «Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα και μετά τη συνθήκη της Λωζάνης και μετά τη διάσκεψη του Παρισιού. Δεν μπορείτε να τα εξοπλίζετε. Εσείς αυτό δεν θέλετε να το καταλάβετε».

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα σε αποκλιμάκωση, ενθαρρύνοντας τη συμμαχική συνεργασία: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων.

Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση».

Την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων αναδεικνύει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που δήλωσε: «Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, χάρη στην πολιτική μας, οι συσχετισμοί στρατιωτικής ισχύος Ελλάδας – Τουρκίας αρχίζουν να αλλάζουν υπέρ της ελληνικής πλευράς».

Ακόμα μια υπέρπτηση από τρία τουρκικά F-16 σημειώθηκε πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά.

Σαφέστατη λοιπόν αναβάθμιση της τουρκικής απειλής, με το casus belli να επεκτείνεται και πέρα από τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται απέναντι από τις τουρκικές αρχές και να συμπεριλαμβάνει και την Κρήτη, πολλά μίλια μακρύτερα.

Οι Τούρκοι θέλουν δια των απειλών να βγάλουν από το τραπέζι οποιοδήποτε σενάριο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων σε οποιαδήποτε περιοχή, είτε στο Αιγαίο, είτε στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιχειρούν να δείξουν δυναμισμό εντός κι εκτός συνόρων και να τρομοκρατήσουν την Ελλάδα.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια τέτοια κίνηση της Αθήνας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο για τον Ερντογάν, ο οποίος αν δεν εφαρμόσει αυτήν την περιβόητη απειλή πολέμου θα εμφανιστεί υποχωρητικός. Ειδικότερα όμως η Άγκυρα θεωρεί ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της ανατολικά και νότια της Κρήτης τότε θα υπάρξει ακόμα μια έμπρακτη αμφισβήτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, άρα και του αναθεωρητικού αφηγήματος της Γαλάζιας Πατρίδας.

Και ως επιστέγασμα δημοσιεύθηκε η κοινή επιστολή Τουρκίας- Λιβύης, η οποία είχε σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη ως απάντηση στην καταγγελία της Αθήνας για τις παράνομες τουρκολιβυκές συμφωνίες. Και δια της επιστολής αυτής καταλαβαίνουμε πολλά για την τουρκική στρατηγική.

Καταρχάς η Τουρκία σε αυτήν την επιστολή εμφανίζεται ως κράτος- κηδεμόνας της Λιβύης και η Λιβύη ως ένα τουρκικό προτεκτοράτο. Πέραν αυτού Άγκυρα και Τρίπολη ισχυρίζονται πρώτον ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο, δεύτερον ότι η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και τρίτον τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν πλήρη επήρεια, ανεξαρτήτως θέσεως και μεγέθους. Είναι η πλήρης ανάπτυξη του τουρκικού αναθεωρητισμού στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και στην επιστολή χαρακτηρίζεται άκυρη η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ, ενώ καταγγέλλονται οι έρευνες της Exxon Mobil νότια της Κρήτης.

Η συμφωνία και οι έρευνες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης λένε οι Τούρκοι. Και αποδεικνύουν έτσι ότι δρουν με πειρατική λογική στην Ανατ. Μεσόγειο. Δεν αναγνωρίζουν τις νόμιμες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας διακρατικές συμφωνίες, αγνοούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των σημαντικότερων χωρών της ευρύτερης περιοχής. Αντ’ αυτών υπογράφουν μνημόνια-νομικά τερατουργήματα, με κυβερνήσεις που έχουν έλλειμμα διεθνούς νομιμοποίησης.

Ρεπορτάζ & ανάλυση: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος