Βουλή: Νέος γύρος σύγκρουσης

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε και σήμερα η αντιπαράθεση στη Βουλή, στον απόηχο της χθεσινής σύγκρουσης του Παύλου Πολάκη με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Χαράλαμπο Αθανασίου. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, μίλησε για ακτιβιστική πράξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και χαρακτήρισε αποκρουστική, τη χθεσινή εικόνα στο Κοινοβούλιο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, μίλησε για κοινοβουλευτικό κατήφορο της πλειοψηφίας και χαρακτήρισε πραξικοπηματική, τη συμπεριφορά του κ. Αθανασίου. Από την πλευρά του ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας πως δεν έκανε χθες κατάληψη του βήματος της βουλής και ότι περίμενε να συνεχιστεί η διαδικασία και να υποβληθεί πρόταση μομφής, κάτι το οποίο δεν έγινε, ενώ κατηγόρησε το προεδρείο για κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο πρόεδρος της Βουλής τελικά παρέπεμψε τον βουελυτή του ΣΥΡΙΖΑ για εξηγήσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Παράλληλα, αγωγή κατά του κ. Πολάκη κάτεθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, όπως ανέφερε από το Βήμα της Βουλής, για τα όσα τού καταλόγισε για τη Novartis.

Τασούλας: Aποκαρδιωτική η χθεσινή συνεδρίαση

«Η χθεσινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου ήταν αποκαρδιωτική απέναντι σε αυτό που περιμένει ο ελληνικός λαός. Η Βουλή δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέρος που παίρνουμε τον λόγο για να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Πουθενά το Σύνταγμα για έκφραση γνώμης δεν απονέμει δικαίωμα του απεριόριστου. Ο κανονισμός που μας προφυλάσσει από το να γίνουμε ένα σώμα φωνασκούντων εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διεξαγωγή της απεριόριστης ελευθερίας των βουλευτών. Η τελική ευθύνη για τη διεξαγωγή των συζητήσεων ανήκει στο προεδρείο, που είναι διακομματικό», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

«Χθες το προεδρείο αφαίρεσε το λόγο από τον κ. Πολάκη. Δικαιούται ο καθένας να έχει άποψη γι αυτό, αλλά το προεδρείο έχει τον τελικό λόγο. Και ο κ. Πολακης αντί να καταφύγει στα μέσα που μπορούσε να χρησιμοποιήσει, κάθισε στο βήμα. Το ένα είναι η αφαίρεση του λόγου του κ. Πολάκη από το προεδρείο και το άλλο η συμπεριφορά του που αφαίρεσε το λόγο από τους υπόλοιπους 23 συναδέλφους του», πρόσθεσε.

«Τι θέλατε να γίνει εάν ένας βουλευτής δεν κατεβαίνει από το βήμα; Να τον σύρουν; Να διασυρθεί η Βουλή σε όλο τον κόσμο λες και είμαστε στο Χονγκ Κονγκ. Αν η πλειοψηφία δεν ικανοποιεί, θα τον αλλάξει ο εκπροσωπούμενου από εμάς εδώ μέσα και κανείς άλλος», συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Παρακαλώ όταν από εδώ και πέρα αισθάνεται κάποιος ότι αδικείται μπορεί να μιλήσει ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα μομφής. Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως καταληψίας της Βουλής. Εχετε κάθε δικαίωμα να θεωρείται εσφαλμένες τις αποφάσεις του προεδρείου, αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα με μεθόδους αυτοδικίας να ξεπερνάτε τα όρια και να διορθώνετε αυτό που εσείς νομίζετε ότι ήταν λάθος από το προεδρείο. Ειμαστε εδώ για να εφαρμόζουμε αυτά που ισχύουν. Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί από το σημείο που διεκόπη και ο κ. Πολάκης θα πάρει το λόγο να μιλήσει για το νομοσχέδιο», είπε.

Ραγκούσης: Πραξικοπηματική συμπεριφορά να αφαιρέσει τον λόγο βουλευτή

«Οφείλω να ξεκινήσω απευθυνόμενος στον Πρόεδρο εκφράζοντας την βαθύτατη λύπη μας γιατί επιλέξατε σε αυτή την ιδιαίτερη καθοριστική στιγμή για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία στην Ελλάδα καταφεύγοντας σε δύο τακτικές που δεν σας αρμόζουν προφανώς πρωτίστως θεσμικά και προσωπικά.

Δεν μπορεί να είναι ο ελέφαντας μέσα στο κοινοβούλιο και να κάνετε ότι δεν το βλέπετε. Δεν μπορεί να παραποιείτε τα περιστατικά που συνέβησαν χθες. Δυστυχώς δεν φροντίσατε να αποβάλλετε σήμερα τον κ. Αθανασίου. Πραξικοπηματική ενέργεια του προεδρεύοντος να αφαιρέσει το λόγο βουλευτή επειδή διαφωνούσε μαζί του. Δεν σας πρέπει να στιγματιστεί η θητεία σας από την πραξικοπηματική αυτή συμπεριφορά του συναδέλφου σας. Ιστορικό το ατόπημα που κάνατε σήμερα.

Εξηγούμαι. Σύμφωνα με συγκεκριμένο άρθρο του Κανονισμού που αναλύει την απρεπή κοινοβουλευτική συμπεριφορά που χρήζει μέτρων, η ομιλία του κ. Πολάκη ήταν απρεπής; Οχι. Ηταν υβριστική; Οχι. Βρείτε μια λέξη που θα μπορούσατε να καταχωρήσετε ως συκοφαντία, ύβρη ή απρέπεια. Τι επικαλέστεηκε ο κ. Αθανασίου χθες; Ενα πράγμα επικαλέστηκε ότι ο κ. Πολάκης ήταν εκτός θέματος γιατί μίλησε για τη Νοvartis. Τι είπε ο κ. Αθανασίου; Ελάτε στο θέμα κ. Πολάκη. Προανήγγειλε πειθαρχικά μέτρα γιατί ήταν εκτός θέματος.

Δεν έδωσε το λόγο σε άλλο βουλευτή το λόγο. Αρα ο κ. Πολάκης δεν εμπόδισε την εξέλιξη της συνεδρίασης. Αρα ο κ. Αθανασίου διέκοψε για να έρθει ο πρόεδρος της Βουλής να επιβάλλει μομφή. Συνυπεύθυνοι για αυτό το πραξικόπημα της Βουλής. Ο κ. Τασούλας δεν έκανε μομφή. Η απόλυτη επιβεβαίωση γιατί χθες έγινε αυτό το απαράδεκτο περιστατικό ήταν η αντιθεσμική συμπεριφορά του προεδρεύοντος. Ηταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης; Πάμε εκεί που ήθελε να μας πάει χθες η δεξιά λογική. Αν ήταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης, τότε ο προηγούμενος ομιλητής ο κ. Υψηλάντης της ΝΔ που μίλησε και εκείνος για τη Novartis ήταν εκτός θέματος; Του επιβλήθηκαν μέτρα; Οχι.

Αρα τι έχουμε εδώ; Μια ακραία προσπάθεια στέρησης του λόγου βουλευτή από τον προεδρεύοντα. Πρωτοφανώς δεν έχει ξανασυμβεί στο ελληνικό κοινοβούλιο να αφαιρεθεί ο λόγος γιατί είσαι εκτός θέματος. Πάμε στο πιο σοβαρό. Ηταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης μιλώντας για τη Novartis έχοντας απέναντί του έναν υπουργό που κουνούσε το δάχτυλο όλο το προηγούμενο διάστημα; Είναι άσχετη η Novartis με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο; Είναι απολύτως σχετικό ζήτημα. Εάν η υπόθεση Novartis δεν είναι συναφές με το νομοσχέδιό σας δεν υπάρχει κάτι άλλο πιο συναφές. Η Novartis είναι ένα σκάνδαλο απο΄τα πιο ακραία για την ανηθικότητά σας. Εγινε μέσα στα Μνημόνια. Με τις παράνομες αυξήσεις στα φάρμακα των καρκινοπαθών.

Ενα νομοσχέδιο της Ελλάδας τι καλεί τα διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα να κάνουν; Να επενδύσουν. Πού; Σε μια χώρα που επιτρέπει μίζες την ώρα που της επιβάλλονται ποινές στις ΗΠΑ. Επί της ουσίας αυτό που έγινε χθες είναι απολύτως απαράδεκτο. Επίσης το θέμα για το οποίο έγινε και ερώτηση από εμάς. Γιατί τα κάνετε όλα τόσο δύσκολα κ. Γεωργιάδη; Γιατι δεν δίνετε σήμερα την πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης που σας έχει ταλαιπωρήσει τόσο; Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει παραβίαση του κανονισμού, αλλά είχαμε παραβίαση του Συντάγματος για την ελευθερία της βούλησης του βουλετή. Για αυτό ήταν πραξικοπηματική η χθεσινή πράξη.

Γιατί δεν είναι εκτός θέματος η αναφορά για τη Novartis. Γιατι τόση ώρα δεν με διακόψατε και δεν ζητάτε πειθαρχικά μέτρα. Είστε η απόδειξη ότι αυτό που έκανε χθες ο κ. Αθανασίου είναι κατάπτυστο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επειδή το ζήτημα Novartis είναι συναφές με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα έχουν αναφορές στις ομιλίες τους. Σας ζητούμε να αποδοκιμάσετε τον κ. Αθανασίου για την αντισυνταγματική πραξικοπηματική του ενέργεια. Να αποδοκιμάσετε τον κ. Γεωργιάδη γιατί αυτός μετά την κυρία Ζαρούλια κατέγραφε το κοινοβούλιο και τους συναδέλφους του σαν τρας τιβι του Φουρθιώτη.

Υπάρχει συνολικό ζήτημα δημοκρατίας. Είναι προσωπικό ζήτημα του κ. Αθανασίου; Οχι. Προχθές ο κ. Μητσοτάκης μόνο τα γουνάκια του δικαστή δεν φόρεσε όχι για να αμφισβητήσει το τεκμήριο αθωότητας δημοσιογράφων αλλά τους φόρτωσε και ποινή. Παραβιάζοντας και την πρόσφατη νομοθεσία, αλλά στην πραγματικότητα αμφισβητεί και ακρωτηριάζει την ίδια τη λειτουργία του κράτους.

Για εμάς το συμπέρασμα είναι προφανές για όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός βουλής. Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης οποιουδήποτε έχει άλλη γνώμη. Υπάρχει συστηματική προσπάθεια τρομοκράτησης βασικών λειτουργών, τρομοκρατούνται δικαστές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, όπως συνέβαινε στα παλιά χρόνια της Δεξιάς. Τρομοκρατήστε τον τρομοκράτη, όπως έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Συνεχίστε να νομίζετε ότι μπορείτε να μας τρομοκρατήσετε και να νομίζετε ότι μπορείτε να παραβιάσετε το Σύνταγμα. Είστε γελασμένοι γιατί σε όλες τις φάσεις της σύγχρονης ιστορίας υπάρχει πάντα ένα όριο, το οποίο έχετε ξεπεράσει.

Κύριε Πρόεδρε αποφασίσατε να συνεχίσετε να εκτίθεστε. Δεν τους είπατε να ησυχάσουν τους είπατε ότι θα πάρω απάντηση. Είναι συμπεριφορά αυτή Προέδρου Βουλής;

Οσο η Δεξιά δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και θα αναβιώνει τις αντιλήψεις της τόσο ο ελληνικός λαός δεν θα ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά και σκάνδαλο Novartis» είπε ο κ. Ραγκούσης.

Κ. Τασούλας: Με το ζόρι να προκληθεί κόλαση, δεν προκαλείται

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απάντησε στον Γιάννη Ραγκούση λέγοντας «πρώτον με το ζόρι να προκληθεί κόλαση, δεν προκαλείται. Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με σκληρές βαριές σκληρές του παρελθόντος. Σήμερα η χώρα και το κοινοβούλιο διοικούνται δημοκρατικά και ελεύθερα και δεν θα μετατρέψουμε ούτε τη χώρα ούτε το κοινοβούλιο σε κάτι τριτοκοσμικό. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή, ούτε η χώρα

Στην Ολομέλεια μίλησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «δεν θα μας γυρίσει πίσω σε άλλες εποχές. Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί, λασπολογεί και απειλεί δεν θα τους ακολουθήσουμε, η χώρα θα πάει μπροστά, χωρίς εσας», είπε ο κ. Οικονόμου.

Π. Πολακης: Δεν έκανα καμία κατάληψη

Ανεβαίνοντας στο βήμα ο Παύλος Πολάκης τοποθετήθηκε, για το χθεσινό ζήτημα  με τον προεδρεύοντα του σώματος Χαράλαμπο Αθανασίου δηλώνοντας πως δεν έκανε κατάληψη και εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον Αδωνι Γεωργιάδη λέγοντας πως δεν θα ζητήσει συγγνώμη γιατί η υπόθεση είναι σκάνδαλο.

«Δεν έκανα καμιά κατάληψη της έδρας. Ο κ. Αθανασίου έκανε κατάλυση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και μόνο από την τοποθέτηση την δική σας αλλά και του κυρίου Οικονόμου, εγώ καταλαβαίνω ότι αποδοκιμάζετε τελικά αυτή την πρακτική η οποία σταμάτησε την διαδικασία», είπε.

«Μιλούσε πάνω μου την ώρα που ξεκινούσα να λέω και να απαντάω στις διαδοχικές τις προηγούμενες ημέρες προκλήσεις του κ. Γεωργιάδη να του ζητήσουμε συγγνώμη. Μιλούσε πάνω μου, μού έκανε μομφή και σταμάτησε τη διαδικασία. Δεν έδωσε τον λόγο σε κάποιον άλλον ομιλητή που εγώ τον εμπόδισα να ανέβει. Διέκοψε τη διαδικασία, αποχώρησε από την αίθουσα και είπε περιμένουμε τον κ. Τασούλα να έρθει να βάλει μομφή στον ομιλητή. Περίμενα και εγώ εδώ όρθιος να έρθει ο κ. Τασούλας για τη μομφή».

Ο κ. Πολάκης τόνισε «καμία κατάληψη. Περίμενα με διακεκομμένη τη διαδικασία. Ο κ. Γεωργιάδης δεν έλεγε να συνεχίσω. Αυτό το είπε την ώρα που έφυγε ο κ. Αθανασίου».

«Έχουν απογυμνωθεί όλα σας τα επιχειρήματα σε αυτό το πραξικόπημα, εγώ περίμενα εσάς να μου βάλετε μομφή να συνεχίσω. Ο κ. Γεωργιάδης στην πρόταση δυσπιστίας αφιέρωσε την ομιλία του στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν συγγνώμη για την υπόθεση Novartis. Δε θα σας ζητήσουμε ποτέ συγγνώμη», κατέληξε.

Αναφορικά με την υπόθεση Novartis είπε «δεν θα σας ζητήσουμε συγνώμη κ. Γεωργιάδη» και περιέγραψε τους λόγους μέσα από τις σελίδες του πορίσματος αρχειοθέτησης του οικονομικού εισαγγελέα που ο υπουργός κατέθεσε στη Βουλή κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η υπόθεση Novartis, είναι μια δημόσια υπόθεση και όχι ιδιωτική. Αυτό το πόρισμα είπε της κατά πλειοψηφίας (2-1) «θα παραμείνει στην ιστορία της Δικαιοσύνης ως η πλήρης στρέβλωση της λογικής» και πρόσθεσε «πως οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές αλλά όλες κρίνονται».

Σχολίασε τις διαπιστώσεις του πορίσματος αρχειοθέτησης σχετικά με την ευνόηση της Novartis έναντι των άλλων ανταγωνιστριών εταιρειών αναφέροντας οικονομικά στοιχεία για τα χρήματα που εισέπραξε από τον ΕΟΠΥΥ και την προτεραιοποίηση που είχε στις καταβολές για το πρόγραμμα Harvard Helth και τις τιμολογήσεις, λέγοντας πως εάν τις διαβάσει κανείς είναι σαν να τις έγραψε κάποιος που πάσχει από «κουφότητα».

Ο βουλευτής, υποστήριξε ότι η υπόθεση της Novartis έχει σχέση με το επενδυτικό νομοσχέδιο γιατί αυτό «είναι η οργάνωση του πλαισίου της νέας διαφθοράς την επόμενη περίοδο. Γιατί από όλες τις διατάξεις του βγαίνει ότι ενισχύετε τους ισχυρούς για να γίνουν ισχυρότεροι και να υλοποιήσετε το σχέδιο ότι θέλετε να καταστρέψετε τους μικρομεσαίους».

Α. Γεωργιάδης: Μνημείο δικαίωσής μου το εγγραφο αρχειοθέτησης  

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε το έγγραφο της αρχειοθέτησης της υποθέσεως Novartis που όπως είπε είναι μνημείο δικαίωσης του, προσθέντας ότι ίσως τελικά «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε ένα δικαστήριο για εμένα με πρόεδρο τον Πολάκη και εισαγγελέα τον Βαξεβάνη».

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε επίσης ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια «μαύρη» ημέρα και κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ που έθεσε στο ίδιο επίπεδο τον ίδιο και τον Πολάκη. Λυπάμαι  πολύ είπε ο κος Γεωργιάδης, ενώ δήλωσε ότι καταθέτει αγωγή σε βάρος του κ. Πολάκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος