Νέοs εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Καταργείται η απλή αναλογική

Σε υψηλούς τόνους και με ένταση, ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών υπερψηφίστηκε με τις θετικές ψήφους της ΝΔ, ενώ αρνητικά τοποθετήθηκε η αντιπολίτευση. Οι επόμενες αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις, τον Οκτώβριο του 2023, θα αναδείξουν διοικήσεις τις παρατάξεις που θα λάβουν ποσοστό 43% + 1 ψήφο από τον πρώτο γύρο.

Ακόμη, τα κόμματα -με εξαίρεση το ΚΚΕ και το Μέρα25 που καταψήφισαν- στήριξαν την κυβερνητική τροπολογία που απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές σε κόμματα που έχουν σε επιτελικές τους θέσεις καταδικασμένους από την Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά στην τροπολογία πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, διευκρίνισε ότι αφορά όσους κρίθηκαν ένοχοι με ποινές κάθειρξης που δεν αφορούν πλημμελήματα χαμηλής έντασης αλλά αδικήματα, όπως προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος, εσχάτη προδοσία ή δωροδοκία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μίλησε για ένα ενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα το οποίο υπηρετεί τη δημοκρατία και την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ μέσω της διασφάλισης της κυβερνησιμότητας και της επαρκούς νομιμοποίησης του νικητή, ενώ απέκρουσε τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ περί «αντιδημοκρατικού συστήματος».

«Όταν παίρνεις το 43%, η θέση της κυβέρνησης είναι, ότι έχεις επαρκή νομιμοποίηση ώστε να μη χρειάζεται να υποχρεώσεις τους υπολοίπους συνδυασμούς, στον δεύτερο γύρο, να προσχωρήσουν στον νικήσαντα συνδυασμό» τόνισε ο κ. Βορίδης, απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κατάργηση του κανόνα του 50%+1, αποτελεί κατάργηση του κανόνα της πλειοψηφίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος