Ερντογάν: Βάζουμε τους “βυζαντινούς” στα ράφια της ιστορίας – Ο Πορθητής κατακτητής Αθήνας και Πελοποννήσου

Με ύφος και εμμονή που δεν παραπέμπουν σε διεθνή διπλωματία ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε και νέο γύρο επιθέσεων προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Τούρκος Πρόεδρος φανέρωσε ξανά την βαθιά του ενόχληση από την υποδοχή που έτυχε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Καπιτώλιο. Σε ένα χειμαρρώδη και επιθετικό χείμαρρο προκλήσεων, δεν έλειψαν και οι κεκαλυμμένες απειλές. Εν τω μεταξύ, έξω από την Κωνσταντινούπολη, στο χώρο του παλιού αεροδρομίου, μια κακόγουστη φιέστα στήθηκε επ’ αφορμή της Άλωσης της Πόλης.

Η αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου γιορτάστηκε προκλητικά από το τουρκικό κράτος. Καταρχήν στην Αγία Σοφία, όπου και τελέστηκε η μουσουλμανική προσευχή. Στη συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν πρωταγωνίστησε σε μια κακόγουστη τελετή νεο-οθωμανικού χαρακτήρα στο παλαιό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου απεικονίστηκε σε λάβαρα πλάι στον Κεμάλ.

Δημόσιοι υπάλληλοι, παιδιά σχολείων, μέλη του κόμματος από κάθε γειτονιά της Πόλης μεταφέρθηκαν με κάθε είδους μεταφορικό μέσο ή έφτασαν από μόνοι του καθώς όλα τα μέσα συγκοινωνίας ήταν σήμερα δωρεάν. Υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο κόσμος συγκεντρώθηκε στο παλιό αεροδρόμιο, το οποίο με προεδρικό διάταγμα θα μεταμορφωθεί σε ένα τεράστιο εθνικό κήπο.

Ο τούρκος πρόεδρος μίλησε από μια μεγάλη εξέδρα έχοντας δίπλα τη σύζυγό του Εμινέ, τον πρόεδρο της Βουλής και τον ακροδεξιό εταίρο του Μπαχτσελί. Κάλεσε το ενθουσιώδες ακροατήριο να είναι έτοιμο. “Δείξατε ότι είστε έτοιμοι για την Κωνσταντινούπολη, αν θέλει ο Θεός, σε αυτόν τον δρόμο θα βαδίσουμε και προς το 2023. Ο Σουλτάνος Μωάμεθ έθαψε τα όνειρα του Βυζαντίου και πραγματοποίησε τα όνειρα των Μουσουλμάνων για 7 αιώνες. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης είναι η σφραγίδα του πολιτισμού μας σε αυτή τη γεωγραφία” είπε ο Ερντογάν.

Χτίζοντας βήμα-βήμα το όραμά μας για το 2053, είμαστε έτοιμοι να βάλουμε τους σημερινούς βυζαντινούς και τις δολοπλοκίες τους στα σκονισμένα ράφια της ιστορίας” πρόσθεσε. “Πρέπει να ξέρουμε ότι η Κωνσταντινούπολη δεν είναι το μόνο θέμα εδώ. Ο αγώνας για την Αγία Σοφία είναι από μόνος του ένας λόγος για να ξεχυθεί το μίσος στους δρόμους” τόνισε.

Ο Σουλτάνος ​​Μεχμέτ ο Πορθητής δεν είναι μόνο ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης, είναι επίσης ο κατακτητής της Σερβίας, της Πελοποννήσου, της Αθήνας, της Βλαχίας, της Μολδαβίας, της Βοσνίας, της Ερζεγοβίνης και της Αλβανίας” κατέληξε.

Η μνήμη μένει ζωντανή κι ανανοηματοδοτεί τις αποφάσεις μας, όποτε το επιβάλλουν οι περιστάσεις” σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ερντογάν: Βάζουμε τους “βυζαντινούς” στα ράφια της ιστορίας – Ο Πορθητής κατακτητής Αθήνας και Πελοποννήσου
(AP Photo/J. Scott Applewhite)

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη

Ανήμερα της μαύρης επετείου της Άλωσης της Πόλης, ο Ταγίπ Ερντογάν, όντας ακόμα σφοδρά ενοχλημένος από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο, επιτέθηκε ξανά στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από εδώ και πέρα ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής- ομόλογός μου. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά για ένα πράγμα πρέπει να ξέρουν καλά: ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό” είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Αφού εκτόξευσε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας, ο Ερντογάν, εκνευρισμένος από την ενισχυμένη ελληνο-αμερικανική αμυντική συνεργασία, ισχυρίστηκε ότι αυτή που απειλείται είναι η Τουρκία: “Υπάρχουν εννέα βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Εναντίον ποιων δημιουργούνται αυτές οι βάσεις; Λένε: «Ενάντια στη Ρωσία…». Ψέματα… Δεν είναι ειλικρινείς” τόνισε ο Ερντογάν.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον αμερικανό πρέσβη για τη σταθερότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: “Οι ΗΠΑ εκτιμούν απίστευτα τον τρόπο συμπεριφοράς της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή, επειδή βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Παίρνει αποφάσεις βασισμένη σε αρχές. Γι` αυτό σε όλο τον κόσμο θεωρείται αξιόπιστος και αποτελεσματικός εταίρος” τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.

Σημάδια νευρικότητας στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας εντοπίζει ο Νίκος Δένδιας, καταγγέλοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό. “Παρά τις θεμελιώδεις αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται. Ασκεί πολιτική αξιών και προστατεύει με σθένος τα εθνικά συμφέροντα” είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή έμπνευσης για τις Ένοπλες Δυνάμεις το πνεύμα του Ιερού Λόχου και των Δυνάμεων Καταδρομών. “Τους διαβεβεβαιώνουμε ότι όποιος παίζει με την ιστορία των Ελλήνων θα μας βρει απέναντι του. Θα βρει απέναντι του την φωτιά και το ατσαλι των όπλων μας και θα πληρώσει ακριβό αντίτιμο” σημείωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ερντογάν: Βάζουμε τους “βυζαντινούς” στα ράφια της ιστορίας – Ο Πορθητής κατακτητής Αθήνας και Πελοποννήσου
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Οι προσωπικές επιθέσεις Ερντογάν κατά Μητσοτάκη, οι υπερπτήσεις, η έξοδος των ερευνητικών πλοίων, η εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, η ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Όλα αυτά αποτελούν μια μεγάλη βεντάλια γεγονότων που δεν επιτρέπουν στην Αθήνα να εφησυχάζει.

Το θετικό πάντως είναι ότι σύμφωνα με τις αναλύσεις των Ελλήνων διπλωμάτων εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν θα περάσει την κόκκινη γραμμή, αναλόγως βέβαια πως ορίζει κανείς την κόκκινη γραμμή. Και σε αυτό βέβαια συμβάλει το γεγονός ότι το 2022 δεν είναι 2020, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η στάση της Ελλάδας πάντως δεν πρόκειται να αλλάξει. Είναι υπέρ της θετικής ατζέντας και δεν είναι αυτή που θα κλείσει την πόρτα του διαλόγου. Συζητά μόνο μία διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Έχει αποδείξει ότι διαθέτει ισχυρές αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Κύρια πηγή της τουρκικής νευρικότητας είναι η ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πλην της αναβάθμισης των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων έχουμε και την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, με τους Τούρκους να εκφράζουν ξανά τη δυσφορία τους για τη λεγόμενη στρατηγική περικύκλωσή τους. Στην εξίσωση προστίθεται και ο μεγάλος εκβιασμός που κάνουν προς το ΝΑΤΟ για να κερδίσουν αυτά που θέλουν πριν συναινέσουν στη διεύρυνση της δυτικής Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτού του εκβιασμού συμπεριλαμβάνονται οι απειλές κατά της Αθήνας.

Εξάλλου, το 2023 είναι μια εκλογική χρονιά για την Τουρκία, με τον Ερντογάν να χρησιμοποιεί ακραία ρητορικά σχήματα: Έναν συνδυασμό ισλαμιστικής, εθνικιστικής, αντι-δυτικής, αντικουρδικής και φυσικά ανθελληνικής ρητορικής. Προσπαθεί έτσι να εγκολπωθεί όσο μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού ακροατηρίου.

Ερντογάν: Βάζουμε τους “βυζαντινούς” στα ράφια της ιστορίας – Ο Πορθητής κατακτητής Αθήνας και Πελοποννήσου
(AP Photo/Emrah Gurel)

Ενισχύεται η οχύρωση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα

Την ίδια ώρα, με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, και απαντώντας σε αυτή, οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν την οχύρωση στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Απέναντι από αυτά εκδηλώνεται μια όλο και αυξανόμενη πίεση.

Ο Έβρος άντεξε το Μάρτιο του 2020 απέναντι στο σχέδιο μαζικής προώθησης μεταναστών και δύο χρόνια μετά είναι ακόμα πιο καλά προστατευμένος. Οι διακινητές προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν περάσματα, σε μία περίοδο που καταγράφεται αύξηση κατά 25%, το πρώτο τετράμηνο του έτους, στις αποτροπές εισόδου μεταναστών και προσφύγων σε ελληνικό έδαφος, μέσω του ποταμού Έβρου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό και τον αρχηγό της Αστυνομίας, βρέθηκε στη συνοριογραμμή του Έβρου, υπογραμμίζοντας ότι η Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν μία ισχυρή ασπίδα προστασίας των συνόρων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική μας δύναμη, και να μπει τέλος σε όσους εργαλειοποιούν δυστυχισμένους ανθρώπους: Τους παράτυπους μετανάστες» τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι νέοι συνοριοφύλακες, οι οποίοι περιπολούν μέρα και νύχτα στις όχθες του ποταμού. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του έτους 150 διακινητές μεταναστών έχουν συλληφθεί στα ελληνοτουρικά σύνορα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι συνοριοφύλακες και οι λιμενικοί στο βορειοανατολικό Αιγαίο, υπό το φόβο νέου μεταναστευτικού κύματος. Από την αρχή του έτους Αστυνομία και Λιμενικό έχουν συλλάβει περισσότερους από 300 διακινητές μεταναστών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος