Νέο μήνυμα από την Αθήνα σε Άγκυρα και ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Νέο μήνυμα σε Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που η Άγκυρα υιοθετήσει εκ νέου παραβατική συμπεριφορά, έστειλε η Αθήνα την Παρασκευή, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου. “Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη τόσο για θετική ατζέντα όσο και για την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων”, είπε ο Νίκος Δένδιας.

Να μην αφήσει περιθώρια παραπειστικών ελιγμών στην Άγκυρα, και να παραμείνει ενεργό το ευρωπαϊκό «φρένο» των κυρώσεων, επιδιώκει η ελληνική διπλωματία στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

“Συζητήσαμε τις ευρωτουρκικές σχέσεις, εν όψει της έκθεσης από τους θεσμούς… Η έκθεση θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να προβλέπει και την προοπτική λήψης μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία μπει ξανά σε παραβατική συμπεριφορά” τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι υπογράμμισε στον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας ποιο είναι το πλαίσιο των συζητήσεων της Ελλάδας με την Τουρκία και τι ακριβώς σημαίνουν οι διερευνητικές επαφές, που δεν είναι διαπραγματεύσεις.

Η Αθήνα, προετοιμάζεται για το ραντεβού επί ελληνικού εδάφους του 62ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών, τις οποίες η Τουρκία επιχειρεί να εμφανίσει ως αναβαθμισμένο διάλογο. Ο εξ’απορρήτων του Τούρκου Πρόεδρου, Ιμπραήμ Καλίν, επανέλαβε τα περί διαπραγματεύσεων και ταυτόχρονα έκανε επίδειξη αυτοπεποίθησης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου.

“Μέχρι σήμερα οι κυρώσεις, οι εκβιασμοί και η γλώσσα των απειλών απέναντι στην Τουρκία δεν έχουν ωφελήσει, ούτε πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα και στο μέλλον. Εμείς θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας” δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν.

Η εμβάθυνση των σχέσεων της Αθήνας με τον αραβικό κόσμο ενοχλεί σφόδρα την Άγκυρα. Το εξέφρασε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής, αναφερόμενος στην επικείμενη συνεκπαίδευση αερπορικών δυναμεων ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

“Πάω ακόμη πιο μακριά. Λυπούμαστε που η Σαουδική Αραβία ασχολείται τώρα με μια κοινή άσκηση με την Ελλάδα. Δεν θα θέλαμε να δούμε τη Σαουδική Αραβία σε μια τέτοια διαδικασία αποφάσεων” είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην Άγκυρα, επιχειρούν να πάρουν τη ρεβάνς από το διπλωματικό ματ του Νίκου Δένδια την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο, με νέα διπλωματική σφήνα και διαρκείς παρεμβάσεις περί αναζωογόνησης των τουρκοαιγυπτιακών σχέσεων.

“Ξεκίνησαν οι επαφές με την Αίγυπτο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και υπουργείων Εξωτερικών. Και οι δυο πλευρές δεν πρόβαλαν κανένα όρο για την αποκατάσταση των σχέσεών τους, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2013” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το Κάιρο διέψευσε τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί προετοιμασίας κάποιων συναντήσεων με εκπροσώπους της Τουρκίας, που αποσκοπούν στην επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Όπως δήλΕσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, δεν συζητούνται ούτε οι όποιες συναντήσεις, ούτε η προετοιμασία τους.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Νίκος Σταυρουλάκης, Γιώργος Σιδέρης

Ανταπόκριση από την Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος