Nέο «ράπισμα» ΗΠΑ στον Ερντογάν: Έκθεση – καταπέλτης για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Array

Καταπέλτης για την Τουρκία είναι η έκθεση της Υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου που βάζει στο «στόχαστρο» την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Η εν λόγω έκθεση επικαιροποιείται κάθε χρόνο και στοχεύει στην ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου. Δεν «χαράσσει» πολιτική, δεν παίρνει θέση, δεν κάνει προτάσεις, απλώς καταγράφει τα γεγονότα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι συντάκτες βάζουν στα μεγάλα ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας και την Ελλάδα, καταγράφουν την τουρκική δυσαρέσκεια για την ενισχυμένη συνεργασία της χώρας με την Αμερική και αναφέρουν ότι η δυναμική που έχει η στρατιωτική παρουσία τους σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιορδανία ενδέχεται να συνδέεται με τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την Τουρκία.

ΗΠΑ: Ανησυχία για τις τουρκικές υπερπτήσεις – Η επιλογή Μπάιντεν για επιλεκτικές συναντήσεις με Ερντογάν

Καταγράφεται, επίσης, η πρόσφατη αναφορά για τις υπερπτήσεις στο ερμηνευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού και η ανησυχία στο Κογκρέσο για αυτές, ενώ γίνεται αναφορά στο ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει επιλέξει να περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων. Αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω, είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τον προσανατολισμό της Τουρκίας και για το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Ανταπόκριση – Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Επιστολή – «ράπισμα» για την Τουρκία έστειλε ο Νίκος Δένδιας στον Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή την παράνομη αλιεία από Τούρκους ψαράδες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και την ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία «αγγίζει» τα όρια του ατυχήματος. Παράλληλα, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα συνεχίζεται, με τον Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί την Ελλάδα για απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων.

Το σοβαρό επεισόδιο, πριν λίγες ημέρες, στην θαλάσσια περιοχή στο Φαρμακονήσι, όπου τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, με τα στελέχη του σώματος να κάνουν προειδοποιητική χρήση πυρών, είναι ένα από τα σκηνικά έντασης που έστησε η Άγκυρα, αγγίζοντας το όριο του ατυχήματος. Σε αυτούς ακριβώς τους κινδύνους αναφέρεται ο Νίκος Δένδιας σε επιστολή του προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα κατά της Τουρκίας.

«Η επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων (…) σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την παράνομη λαθραία και άναρχη αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής», έγραψε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών στον Ζοζέπ Μπορέλ.

Πλήθος καταγγελιών από Έλληνες αλιείς για την τουρκική ακτοφυλακή

Αξίζει να σημειωθεί ότι Έλληνες ψαράδες έχουν καταγγείλει κατ’ εξακολούθηση την επικίνδυνη συμπεριφορά της τουρκικής ακτοφυλακής.

«Απειλήθηκε η ζωή τους επανειλημμένως και αυτά τα περιστατικά θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Βεβαίως είναι ψύχραιμοι, οι Έλληνες αλιείς δεν προκαλούν, όμως τους “πνίγει” το δίκιο, δεν μπορούν να έρχονται οι Τούρκοι να ψαρεύουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα», υποστήριξε περιγράφοντας την κατάσταση ο δήμαρχος της Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας.

Ταυτόχρονα, η Άγκυρα διατηρεί την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να διαστρεβλώνει τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο όπου καταγράφεται η σύμπλευση ακτοφυλακής και δουλεμπόρων.

Ν. Δένδιας: Η επιστολή στον Μπορέλ σημάδι προς την Τουρκία ότι η ανοχή ορισμένων πραγμάτων προσεγγίζει το τέλος της

Ενόψει της υποψηφιότητας της χώρας ως Μη Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας από την Υποσαχάρια Αφρική, που η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη διπλωματική βαρύτητα, μίλησε για την επιστολή προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, λέγοντας: «Ενημέρωσα τον κ. Μπορέλ για την πρακτική της Τουρκίας και τις παρανομίες που γίνονται τόσο από τους Τούρκους ψαράδες, όσο και από την ακτοφυλακή. Η ανοχή πλέον τελειώνει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κίνησή του να απευθυνθεί στην Ευρώπη καταγγέλοντας τη στάση της Τουρκίας, η οποία έχει εργαλειοποιήσει ακόμη και τα αλιευτικά δικαιώματα στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από την Ακτή Ελεφαντοστού, υπογράμμισε:

«Εκείνο που περιέγραψα στην επιστολή στο Josep Borrell είναι μια πραγματική κατάσταση. Και επειδή το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων δεν είναι ζήτημα μόνο των χωρών, είναι κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα, θεώρησα ότι έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια πρακτική, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά βλάπτει, νομίζω, συνολικά και το ευρωπαϊκό περιβάλλον και προσβάλλει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Νομίζω ότι η επιστολή αυτή μπορεί να λειτουργήσει προς την πλευρά της Τουρκίας σαν ένα σημάδι ότι η ανοχή ορισμένων πραγμάτων προσεγγίζει το τέλος της».

Ερντογάν: Υπάρχουν χώρες που σκοτώνουν πρόσφυγες στο Αιγαίο βυθίζοντας σκόπιμα τα σκάφη τους

Επανήλθε στις δηλώσεις κατά της Ελλάδας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας λόγο για «χώρες που αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα, στο Αιγαίο, τους σκοτώνουν, βυθίζοντας ακόμη και σκόπιμα τα σκάφη τους».

«Τους ξυλοκοπούν, τους ληστεύουν, τους εξευτελίζουν και τους αναγκάζουν να βγουν από τα σύνορά τους. Δυστυχώς, [σσ. οι χώρες αυτές] βρίσκονται όμως σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Παρ’ όλες τις εικόνες, τους μάρτυρες, τις ειδήσεις και τις καταγγελίες, δυστυχώς δεν γίνεται κανένα βήμα προς αυτούς που ασκούν αυτή την καταπίεση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως «χάρη στις επιχειρήσεις μας στο Αιγαίο, ο αριθμός των μεταναστών που διασώθηκαν από το χείλος του θανάτου φτάνει τους 20.000, μόνο πέρυσι».

Για συμπεριφορά ίσων αποστάσεων στο Κυπριακό, που προκαλεί την αντίδραση της Λευκωσίας, κάνει λόγο το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με την έκθεση του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί.

«Θα αναμέναμε από τον ΓΓ να καταδείξει αυτούς που επιχειρούν την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα (…) και όχι να ακολουθεί τη λογική ίσων αποστάσεων αναφερόμενος σε εκατέρωθεν όξυνση της ρητορικής», δήλωσε το ΥΠΕΞ της Κύπρου.

Η Τουρκία, πιστή στο δόγμα των προκλήσεων προχώρησε σε τρεις επιπλέον υπερπτήσεις με F-16, σε ύψη άνω των 30.000 ποδών, πάνω από τις Οινούσσες, την Παναγιά αλλά και τη Ζουράφα στο βόρειο Αιγαίο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης | Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος