Νέες βάσεις συνεργασίας στα δυτικά Βαλκάνια (video)

Θέματα που αναβαθμίζουν τις σχέσεις συνεργασίας των χωρών των δυτικών βαλκανίων, απασχόλησαν τη σύνοδο που έγινε στο Βελιγράδι. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ήταν το κύριο θέμα της ατζέντας της τετραμερούς διάσκεψης, ενόψει και της βουλγαρικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2018. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είναι μέγα λάθος που πρέπει να διορθωθεί, η μή ένταξη της Σερβίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μόνο μέσα από τη συνεργασία, το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, όπως είναι η Συνθήκη της Λοζάνης, που είναι ο θεμέλιος λίθος των χωρών στην ευρύτερη περιοχή, μόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να κινηθούμε σε μία προοπτική ευημερίας, ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης των κρατών μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, η προετοιμασία της βουλγαρικής προεδρίας που ξεκινάει τον Ιανουάριο και της συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Μάιο, καθώς και θέματα υποδομών, ενέργειας και οικονομικής συνεργασίας, ήταν στο επίκεντρο της 2ης συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας.

Η τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι, είναι η δεύτερη και έγινε σε συνέχεια της προηγούμενης συνόδου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που καταδεικνύει ότι σιγά σιγά θεσμοθετείται το πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες αυτές.

Η σύνοδος ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής με δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Βίλα “MIR” ένα ιστορικό κτίριο που χτίστηκε το 1979 για να κατοικίσει ο τότε ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ -Τίτο, αλλά δεν πρόλαβε λόγω θανάτου.

Στη Σύνοδο εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πήραν μέρος ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μποϊκο Μπορίσοφ και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάϊ Τουντόσε.

Έχουμε ένα νέο θεσμο που είναι σημαντικος για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των βαλκανίων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερος συμβολισμός, της τετραμερούς, με τρεις χώρες της ΕΕ συν τη Σερβία που παίζει καυθοριστικό ρόλο στην περιοχή. Μόνο μέσα από τη συνεργασία , την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λοζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αισιόδοξος δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι «οι γειτονικές χώρες μας θέλουν να προχωρήσουν στην ΕΕ. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι το μέλλον».

«Τα βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου, στο Βελιγράδι.

Στήριξη της Σερβίας για επιτάχυνση διαδικασιών εισόδου της χώρας στην ΕΕ ζήτησε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς από τους συνομιλητές του πρωθυπουργούς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, όπως ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου, στο Βελιγράδι.

Δεσμευτήκαμε οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε.

Νέες βάσεις συνεργασίας στα δυτικά Βαλκάνια (video)
Ο πρωθυπουργός καταθέτει άνθη στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου

Το μνημείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Βελιγράδι επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, και σε μία κίνηση με έντονο συμβολισμό εναπόθεσε λίγα λουλούδια.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις παρέθεσε γεύμα εργασίας στους τρεις πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, με το οποίο ολοκληρώθηκε η δεύτερη τετραμερής σύνοδος στο Βελιγράδι.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα, AΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος