Σφοδρές αντιδράσεις από την Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις με υπερπτήσεις (video)

Μήνυμα στην Τουρκία για την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στην ισραηλινή πόλη Μπέερ Σέβα. Από το πρωί, τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένα τον εθνικό εναέριο χώρο, πετώντας πάνω από τις Οινούσσες, τη νήσο Ρω και το Καστελόριζο, απ’ όπου λίγο νωρίτερα είχε αναχωρήσει με ελικόπτερο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Ένα χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε», τόνισε ο Πάνος Καμμένος από τη Λέρο. Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό θα βρεθούν την Παρασκευή στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η δική μας πολιτική είναι δεδομένη, βασίζεται στο διεθνές δίκαιο αλλά και στην αποτρεπτική δύναμη που έχουν οι Ένοπλες δυνάμεις μας. Η προβολή παρόμοιων προκλητικών κινήσεων από την άλλη χώρα δεν είναι δείγμα ισχύος, είναι δείγμα απομόνωσης, άρα δείγμα αδυναμίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Το πρωί, δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν σε χαμηλό ύψος 4.000 ποδών πάνω από το Καστελόριζο και αργότερα πάνω από 25.000 πόδια την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος περιοδεύει στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου.

Ο ίδιος ανέβασε ένα video στο twitter τονίζοντας ότι “σήμερα όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες”.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 08:42 σήμερα και ένα λεπτό αργότερα (08:43) πέταξε πάνω από το Καστελόριζο, σε ύψος 4.000 ποδιών. Ένα λεπτό αργότερα (08:44) το ζεύγος των τουρκικών εξήλθε του FIR Αθηνών. Ακολούθησαν και άλλες παραβιάσεις σε ύψος άνω των 25.000 ποδιών. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 11:23 π.μ. και 2 λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από το Καστελόριζο σε ύψος 25.000 ποδιών. Στις 11:31, ο τουρκικός σχηματισμός πέταξε πάνω από το Καστελόριζο και τη Ρω σε ύψος 30.000 ποδιών και 1 λεπτό αργότερα εξήλθε του FIR Αθηνών.

Επίσης, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως στις 14:10 μ.μ. και 4 λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από το Καστελόριζο σε ύψος 28.000 ποδιών. Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 14:16 μ.μ.

Σε όλες τα περιστατικά τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έστειλε αυστηρό μήνυμα από το Καστελόριζο: Εκείνος που δεν θα σεβαστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα θα συντριβεί. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, να υπερασπιστούμε τους βωμούς και τις εστίες μας, είπε.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης διαμήνυσε επίσης ότι η ελληνική απάντηση θα είναι εξαιρετικά δυναμική εάν οι Τούρκοι τολμήσουν να ανέβουν σε βραχονησίδα του Αιγαίου. Εάν ανέβουν σε ελληνική βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Κι αυτή είναι μια «κόκκινη γραμμή» που την ενστερνίζεται και η Κυβέρνηση, τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Την ίδια ώρα από το Κατάρ ο Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μιλούσε προκλητικά και πάλι για γαλάζιες πατρίδες. Στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα, είπε.

Καμία αμφισβήτηση δεν θα γίνει ανεκτή. O σεβασμός του διεθνούς δίκαιου είναι αδιαπραγμάτευτος για την Ελλάδα, σχολίασε και ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι  στις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας, σημείωσε ο Παύλος Χρηστίδης Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Το Ποτάμι επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο για τις δηλώσεις του. Δεν έχει αντιληφθεί ο Π. Καμμένος ότι τα εθνικά θέματα δεν είναι ηλεκτρονικά παιχνίδια και ότι οι «προεκλογικές του εξαγγελίες» μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη χώρα, ανέφερε.

Οι Τούρκοι απειλούν γιατί εμείς δεν κάνουμε αυτό που πρέπει, οι γείτονές μας μόνο με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις θα σταματήσουν τις απειλές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος