Νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες Αθήνας – Λευκωσίας έναντι της τουρκικής παραβατικότητας

Με νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες, Αθήνα και Λευκωσία απαντούν στις προκλήσεις και τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο: Από το Ζάππειο, οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας κάλεσαν – με κοινή τους δήλωση – όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία και τη δικαιοδοσία του κάθε κράτους στη θαλάσσια ζώνη του, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Λίγες ώρες μετά το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα προστατεύει και την τελευταία σπιθαμή του εδάφους της, η Αθήνα επιβεβαιώνει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο. Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ανέδειξαν το διεθνές δίκαιο ως πυξίδα για την ειρήνη της ευρύτερης περιοχής, καλώντας εμμέσως την Άγκυρα να απέχει από περαιτέρω παράνομες ενέργειες.

Οι Ηγέτες κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής να σεβαστούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που έχει κάθε κράτος επί των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου κορυφής ο βασιλιάς της Ιορδανίας συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Η Ελλάδα επιθυμεί την ενδυνάμωση των σχέσεων της με την Ιορδανία, γιατί βλέπει στη χώρα αυτή έναν πυλώνα σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.” επισήμανε η κα Σακελλαροπούλου.

“Είμαστε έθνη που μοιραζόμαστε την Ανατολική Μεσόγειο και θεωρώ πως θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ζωτικό ρόλο, αποβλέποντας και σε ευρύτερα συνεργατικά σχήματα.” επισήμανε ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε από τη γενική συνέλευση της παγκόσμιας διακοινοβουλευτικής ένωσης ελληνισμού, το ρόλο των Ελλήνων του εξωτερικού στην κινητοποίηση έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

“Σας είναι εξάλλου γνωστοί οι προκλητικοί χειρισμοί της Άγκυρας στα κατεχόμενα της Μεγαλονήσου. Γνωστή, όμως, σας είναι και η διεθνής ασπίδα που υψώθηκε απέναντι στην Τουρκία για να προστατέψει τη διεθνή νομιμότητα.” τόνισε ο πρωθυπουργός

Αθήνα και Λευκωσία εξασφάλισαν τη ρητή καταδίκη του παράνομου ανοίγματος των Βαρωσίων, με τον Νίκο Αναστασιάδη όμως να απαιτεί περισσότερη αποφασιστικότητα από τη διεθνή κοινότητα, αποκλείοντας οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Δεν θα αποδεχτώ τα όποια προαπαιτούμενα θέτει η Τουρκία, τα οποία στην ουσία εκτροχιάζουν τη βάση των διαπραγματεύσεων και οδηγούν στη λύση δύο κυρίαρχων κρατών.” ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ενεργητικότερη εξωτερική πολιτική ζητά ο Αλέξης Τσίπρας και σημειώνει “Η Ελλάδα πρέπει αξιοποιώντας την πίεση που δέχεται η Τουρκία τούτη την περίοδο να χαράξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική με την Κύπρο για να επανέλθουμε στην προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.”

Τις παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα καταγγέλλει με συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.  “Τουρκοκύπριοι που σχεδόν οι μισοί έχουν ψηφίσει τον Μουσταφά Ακιντζί, το 49%, αυτή τη στιγμή θεωρούνται προδότες” επισημαίνει

Νέο αίτημα προς τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την άμεση επιστροφή 1908 ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο στην Τουρκία, κατέθεσε σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας: Οι συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Υπάρχει λοιπόν ένα νέο μέτωπο μεταξύ Τουρκίας από τη μια, Δύσης – κι όχι μόνον – από την άλλη για το Κυπριακό και την Ανατολική Μεσόγειο και ο διπλωματικός  συντάκτης της ΕΡΤ  Νίκος Μελέτης, ανέφερε μεταξύ άλλων για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας “Η Ιορδανία είναι μια νησίδα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, σε ένα πολύ εύθραυστο περιβάλλον μεταξύ της Συρίας, του Ιράκ και του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Η Δύση έχει επενδύσει πάρα πολλά για τη σταθερότητα της χώρας αυτής, γι΄αυτό θα πρέπει να δούμε την τριμερή και μέσα από αυτό το γεωπολιτικό πρίσμα. Είναι σημαντικό ότι παρά τις ισορροπίες που θέλει να κρατήσει το Αμμάν με όλες τις χώρες της περιοχής, στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχει στήριξη για τη λύση του Κυπριακού βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου βάσει του δικαίου της θάλασσας. Επιπλέον η Ιορδανία είναι κρίσιμος κρίκος για το προσφυγικό – φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πριν από την Τουρκία –  και είναι και θεματοφύλακας για τα ιερά προσκυνήματα στα Ιεροσόλυμα, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, λόγω του Παναγίου Τάφου και του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου”

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος