Νέες απειλές Ερντογάν: «Θα πάθετε ό,τι οι πρόγονοί σας» – «Διπλωματία» η απάντηση στις προκλήσεις

Nέο λεκτικό παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Έλληνα πρωθυπουργού. «Τα λόγια του είναι γεμάτα ψέματα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, κατηγορώντας τον εκ νέου ότι αθέτησε τη συμφωνία να μην διεθνοποιήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ πρόσθεσε απειλητικά ότι «οι Έλληνες θα πάθουν ό,τι οι παππούδες τους», σαφής αναφορά στην Καταστροφή της Σμύρνης. Πλέον, σε ρόλο χορωδίας του Ερντογάν είναι και ο τουρκικός Τύπος που έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει την κυριαρχία ακόμα και μεγάλων ελληνικών νησιών.

Στο δρόμο της διπλωματίας επιμένει η Αθήνα συνεχίζοντας τη διεθνοποίηση του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Άγκυρας, την ώρα που η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας χτυπάει κόκκινο.

Σε ένα νέο κρεσέντο απειλών προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, που επιτέθηκε εκ νέου προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είπαμε (με τον Κυρ. Μητσοτάκη) και αποφασίσαμε να μην αφήσουμε τρίτους να μπουν ανάμεσά μας. Είπαμε εντάξει… Όμως πέρασαν 15 ημέρες, πέρασαν τρεις εβδομάδες, πας στην Αμερική και μιλάς κατά της Τουρκίας στο Κογκρέσο, μιλάς για F16. Αυτά δεν τα τρώμε κύριε Μητσοτάκη, δεν τα τρώμε» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η μαγιά αυτού του έθνους δεν σηκώνει αστεία. Αυτό το ξέρετε και από τους προγόνους, τα ήξεραν πολύ καλά, μην προσπαθήσετε να τα επαναλάβετε αυτά τα αστεία. Το κόστος θα είναι πολύ βαρύ» είπε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έστρεψε τα βέλη του και κατά Τούρκων πρέσβεων οι οποίοι δήλωσαν προ ημερών ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ανήκουν ξεκάθαρα στην Ελλάδα, βάσει των Συνθηκών.

«Η προπαγάνδα συνεχίζεται μέσω πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων στον τουρκικό τύπο, όπου θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμα και την κυριαρχία μεγάλων ελληνικών νησιών που είναι κατοχυρωμένα από τη συνθήκη της Λοζάνης» δήλωσε ο Γιαλίν Εράλντ, Τούρκος πρέσβης επί τιμή.

Προσεκτικά κινείται το υπουργείο Εξωτερικών αποφεύγοντας να ρίξει λάδι στη φωτιά.

«Το μπαράζ των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών αντιμετωπίζεται από την ελληνική πλευρά με ψυχραιμία» ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

«Βασιζόμαστε σε ένα βασικό τρίπτυχο: έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας και την αποτρεπτική δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ o αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Για την στάση του Ερντογάν και την έξαρση της προκλητικότητας διεθνολόγοι και στρατιωτικοί αναλυτές μίλησαν στην ΕΡΤ.

«Δεν πρόκειται μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Η Τουρκία σήμερα θεωρεί ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας με τον ρωσοουκρανικό πόλεμο και θέλει να πιέσει σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα, όπως της γαλάζιας πατρίδας και άλλα μέτωπα με τη Δύση. Υπάρχει μια γνήσια προσπάθεια της Τουρκίας να κλιμακώσει και πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι και με αυτοπεποίθηση για τον εαυτό μας αλλά έτοιμοι για οτιδήποτε σε αυτή τη συγκυρία έχει φέρει ο ρωσοουκρανικός πολεμος» σημείωσε ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Ο κ. Ερντογάν δίνει αγώνα επιβίωσης στις επόμενες εκλογές (…) αλλά οι Τούρκοι έχουν ενοχληθεί γιατί βλέπουν ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πιο δυναμική, διεθνοποιούμε τις προκλήσεις» υπογράμμισε ο Γιάννης Παπαφλωράτος, καθηγητής στρατιωτικών σχολών- νομικός ΕΡΤ.

«Έχουν να κάνουν με την μακροχρόνια στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στον ελληνισμό γενικά και αποτελούν προπαρασκευή για δημιουργία θερμού επεισοδίου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτά που λένε οι Τούρκοι πρέπει να τα λάβουμε πολύ σοβαρά ως ένα χτίσιμο αφηγήματος για να προχωρήσουν σε ενέργεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε Ελλάδα και Κύπρο» σχολίασε ο Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής.

Εν τω μεταξύ, στα Κατεχόμενα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου – μεταξύ άλλων – θα συναντήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Ξεκίνησε ήδη τις επαφές του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισκέφθηκε χωριά της κατεχόμενης Κύπρου, ενώ σύμφωνα με ορισμένα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, σε συνάντηση που διοργάνωσε στο λεγόμενο Λευκό Σπίτι στην Κερύνεια έλαβαν πρόσκληση 22 τουρκοκυπριακές οργανώσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοποθεσία που έχει επιλεγεί για την κάθε συνάντηση. Αλλα μέσα ενημέρωσης σημειώνουν το εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την στιγμή των διαδηλώσεων μέχρι την έλευση του Τούρκου ΥΠΕΞ, καθώς ο κ. Τσαβούσογλου έφτασε στην κατεχόμενη Κύπρο σχεδόν 48 ώρες μετά τα γεγονότα της Παρασκευής.

Η συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στις 11 το πρωί και λίγο μετά το μεσημέρι θα γνωρίζουμε από τις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών τα επόμενα βήματα.

«Ο τουρκικός λαός υποφέρει από τις πολιτικές του Ερντογάν και τις πρωτόγνωρες λύσεις που δίνει σε ό,τι αφορά την οικονομία της Τουρκίας και προσπαθεί με την εθνικιστική πολιτική να κερδίσει έδαφος σε ψήφους από εκεί που χάνει στην οικονομία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ι. Κασουλίδης.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα και Κύπρος βρίσκονται σε κοινό συντονισμό, ενώ την προσεχή Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει στη Λευκωσία τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Γιώργος Σιδέρης

Ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος