Νέες απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας: Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά τα μεσάνυχτα

Array

Οι πρωτοβουλίες επανεκκίνησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που έχει αναλάβει το Βερολίνο, δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί για ακόμα μία φορά ότι θα έρθει νύχτα.

«Η Ελλάδα δεν θα είναι φειδωλή στη χρήση των νόμιμων μέσων για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της» δηλώνει ο Νίκος Δένδιας από το Βελιγράδι.

Συνέχεια στην επιθετική ρητορική του έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, αυτή τη φορά μέσα από έναν διάλογο του με έναν νεαρό φοιτητή.

Φοιτητής: «Δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, πιστεύετε ότι φοβούνται;»

Ερντογάν: «Φυσικά και φοβούνται»

Δεν πέρασαν ούτε λίγες ημέρες από τη συνάντηση της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιμπραήμ Καλίν, στενότερο συνεργάτη του Ερντογάν, όπου και θεωρητικά επιχειρήθηκε να ανοίξει ξανά ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας- Άγκυρας και ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στις πυραυλικές απειλές.

«Η εμβέλεια του Typhoon ανακοινώθηκε στα 560 χλμ. Αλλά τώρα δεν πιστεύουμε ότι τα 560 χλμ είναι αρκετά +47:30 Είπαν ότι θα φτάσουμε στα 1000 χλμ. Βέβαια όταν το ακούνε αυτό οι Έλληνες δεν είναι λογικό να χοροπηδούν; Μείνετε ήρεμοι. Μην τα βάζετε μαζί μας», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνεχίζοντας το διάλογο με τον φοιτητή, ο οποίος φαίνεται ότι έχει εμπεδώσει το μάθημα της τουρκικής προπαγάνδας, ο Ερντογάν επανήλθε με την επωδό «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», χαιρετίζοντας μάλιστα την πολεμοχαρή διάθεση που ο ίδιος φαίνεται να καλλιεργεί στη νεολαία.

Φοιτητής: «Ένα βράδυ ξαφνικά… κ. Πρόεδρε»

«Αυτό είναι. Εδώ μεγαλώνουν οι νέοι μας. Τι λέει: Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Με νέους σαν εσάς, έχουμε δείξει και θα δείξουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά τα μεσάνυχτα», απάντησε ο κ. Ερντογάν.

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Η Ελλάδα δεν θα είναι φειδωλή στη χρήση των νόμιμων μέσων για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της διαμηνύει ο Νίκος Δένδιας από το Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, αλλά και τον Σέρβο πρόεδρο.

«Αναφέρομαι στον αναθεωρητισμό, συνδυασμένο με νέο-οθωμανικά οράματα και απειλές πολέμου, τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινά στο παράλογο τουρκικό αφήγημα.  Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Την αρχή μιας γερμανικής πρωτοβουλίας μεσολάβησης αποτέλεσε η συνάντηση Μπούρα- Καλίν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση της ΕΡΤ.

«Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο τούρκος πρόεδρος είχαν εκφραστεί θετικά στο ερώτημα, εάν θα βοηθούσε μία μεσολάβηση της Γερμανίας. Στη βάση αυτή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στις Βρυξέλλες και θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές», ανέφερε ο Στέφεν Χέμπερστραϊτ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πλευρά εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τη συνέχιση της προκλητικής ρητορικής, όπως σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις νέες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας.

Μονάδες και φυλάκια στη Ρόδο, τη Σύμη, την Κάρπαθο και το Καστελλόριζο επισκέφθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Π.Τζανετάκος: Για να συνεχιστούν οι επαφές θα πρέπει να υπαρξει αποκλιμάκωση στα μέτωπα

Για την πρωτοβουλία που πήρε το Βερολίνο με σκοπό να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, μίλησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος.

«Η Αθήνα έχει εκφράσει ότι είναι ανοιχτή στον υπό όρους διάλογο και στους ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας. Αυτή η πολιτική ίσων αποστάσεων της κα. Μέρκελ φαίνεται να αλλάζει επί καγκελαρίας Σολτς με το Βερολίνο να έρχεται κάπως εγγύτερα στα ελληνικά Δίκαια, τουλάχιστον στα κομβικά θέματα, όπως είναι η κυριαρχία των νησιών», τόνισε.

«Για να υπάρξει συνέχεια αυτών των επαφών θα πρέπει να υπάρξει εν τοις πράγμασι αποκλιμάκωση στα μέτωπα [..] Η πρωτοβουλία ωστόσο των Γερμανών είναι γνωστή στη Ουάσινγκτον, καθώς την άνοιξη του 2023 εισερχόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη συγκυρία για το ρωσοουκρανικό μέτωπο, το ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι σύμμαχοι βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Τζανετάκος.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος