Νέες απειλές Ερντογάν με αφορμή το αίτημα για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί-Πέτσας:Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί (video)

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Ερντογάν συνεχίζοντας τις προκλήσεις του καταφέρθηκε πάλι εναντίον της Ελλάδας επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την πρόθεσή του να γίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά αναφέροντας ότι “Έλληνες μάθετε τα όριά σας, δεν θα πάρουμε την άδειά σας για την Αγία Σοφία”. Επίσης δήλωσε ότι συζήτησε την κατάσταση στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε «ορισμένα ζητήματα». Νωρίτερα, έγινε γνωστό, ότι σε μια νέα ακραία πρόκληση, αυτή τη φορά όχι μόνο κατά της Ελλάδας αλλά κατά της παγκόσμιας κοινότητας και του πολιτισμού, ετοιμάζεται να προβεί η Τουρκία. Στις 2 Ιουλίου εξετάζεται σε τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου αίτημα να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Μπαχτσελί, ότι αντί να ηχήσει καμπάνα θα ακουστεί κάλεσμα για προσευχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, η Αγία Σοφία μπορεί να ανοίξει ως τζαμί αν το τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας κρίνει στις 2 Ιουλίου ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο αντίκειται στο νόμο.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έρχεται ως συνέχεια περσινής δικαστικής απόφασης στην Τουρκία με την οποία μετέτρεψε τη Μονή της Χώρας από μουσείο σε τζαμί.

Η προσπάθεια για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ξεκίνησε το 2005. Τόσο το 2009, όσο το 2016 δικαστικές αποφάσεις είχαν αποφανθεί ότι η Αγία Σοφία μπορεί να χρησιμοποιείται ως μουσείο.

“Με το θέλημα το Αλλάχ, ο ήχος για το κάλεσμα για προσευχή θα υψώνεται από την Αγία Σοφία και όχι ο ήχος της καμπάνας”, δηλώνει ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας, Ν. Μπαχτσελί.

Σχολιάζοντας την τουρκική πρόκληση στον Σκάι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας τονίζει: “Η ψύχραιμη στάση είναι να λέμε, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με τον τόνο που πρέπει και με την αποφασιστικότητα που δείξαμε και στο πρόσφατο παρελθόν. Και το μήνυμα φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει”.

Σταθερή στις προκλήσεις της η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ, να χαρακτηρίζει άσχημο αστείο τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, περί ετοιμότητας της Ελλάδας ακόμα και για στρατιωτική εμπλοκή και με τον Τούρκο υπουργό ενέργειας να ανακοινώνει ότι γεωτρύπανο Γιαβούζ θα συνεχίσει της γεωτρήσεις στην Κύπρο, ενώ σεισμικές έρευνες θα γίνουν στις 7 περιοχές που περιλαμβάνονται στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η επίσκεψη στην Ελλάδα του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο την Τρίτη. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση στη Λιβύη και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Κριτική της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, “Εαν δούμε την ενεργητική διπλωματία της προηγούμενης περιόδου… και δούμε τί κάνουμε σήμερα θα δούμε πράγματι ότι πορευόμαστε χωρίς πυξίδα”.

“Η τουρκική απειλή δεν είναι θέμα κομματικό και οι Έλληνες πρέπει ενωμένοι να διαμηνύσουμε, ότι οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής αποτελεί Casus Belli”, αναφέρει ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κ. Σκουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος