Νέα σελίδα στις ένοπλες δυνάμεις με τα Rafale και τις Belharra

Νέα σελίδα στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τα Rafale να είναι η πρώτη κίνηση στην υλοποίηση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού. Τα νέα όπλα που αποκτά η χώρα μας στέλνουν μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος, δημιουργώντας μία αδιαπέραστη ασπίδα.

Η νέα σελίδα για τις Ένοπλες Δυνάμεις των όπλων που “μιλάνε” μεταξύ τους, μόλις ξεκίνησε και αυτό σηματοδοτείται με την άφιξη των έξι Rafale που σε βάθος διετίας θα γίνουν 24.

Και το 2024, που τα Rafale θα γεμίσουν την πίστα της 332 Μοίρας, τα πρώτα F-16, που αναβαθμίζονται στην ΕΑΒ σε Viper θα επιστρέφουν και αυτά στις δικές τους «φωλιές».

Έναν χρόνο μετά οι πρώτες δυο φρεγάτες Belharra θα καταπλεύσουν στο ναύσταθμο Σαλαμίνας.

O Στέφανος Καραβίδας, Επισμηναγός E.A., Υποψήφιος Διδάκτορας Γεωπολιτικής, αναφέρει: «Η ένταξη στο Ελληνικό οπλοστάσιο των φρεγατών Belharra, Rafale με SCALP & πυραύλους METEOR, F-16 με έξυπνα όπλα και Spike N Los, μετατρέπουν το Αιγαίο σ’ ένα φονικό πλέγμα αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής».

Τα τρία αυτά νέα όπλα μεταφέρουν στοιχεία και δεδομένα μεταξύ τους, μπορούν να δώσουν συντεταγμένες βολής το ένα στο άλλο και με αυτό τον τρόπο δημιουργούν μια αδιαπέραστη αποτρεπτική ασπίδα.

Τα Rafale πλήττουν στρατηγικούς στόχους σε βάθος 500 χλμ ενώ δημιουργούν συνθήκες απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας, με τους πυραύλους METEOR που η εμβέλειά τους ξεπερνά τα 100 χλμ.

Αλλά και οι φρεγάτες Belhαrra με την εμβέλεια του ραντάρ της στα 300 χλμ, μπορεί να καθοδηγήσει τους πυραύλους Aster 30 σε εναέριους στόχους πολύ πριν αυτοί απειλήσουν το πλοίο με τα δικά τους όπλα.

«Τα Ελληνικά όπλα είναι ικανά και με τη βοήθεια της γεωγραφίας να καταστήσουν το Αιγαίο de facto Ελληνική λίμνη και ν’ αναδείξουν τον Ελληνισμό γεωστρατηγικό πόλο στην Αν. Μεσόγειο και ρυθμιστή των εξελίξεων», αναφέρει ο κ. Καραβίδας.

Οι νέες φρεγάτες όμως έχουν και ιδιαίτερες ικανότητας στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο ο οποίος ενισχύεται και από τα 7 νέα ελικόπτερα MH-60 ROMEO, που δυο από αυτά περνούν στην Ελληνική κυριότητα εντός του τρέχοντος έτους.

Οι νέες τορπίλες για τα υποβρύχια τύπου 214 είναι ένας επιπλέον άσσος στην φαρέτρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ήδη προγραμματίζεται και η αναβάθμιση στο σύστημα μάχης σε περίπου 180 αρμάτων μάχης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος