Νέα λεκτική επίθεση Τσαβούσογλου – Διπλωματικές πηγές στην ΕΡΤ: «Δεν θα μπούμε σε στείρα αντιπαράθεση»

Με ψυχραιμία και συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις αντιμετωπίζει η Αθήνα την ακραία ρητορική ένταση που ενορχηστρώνεται από τουρκικής πλευράς τόσο με δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης όσο και με δηλώσεις από επίσημα χείλη.

Από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζει την προκλητική ρητορική βάζοντας εκ νέου στο στόχαστρο τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Ελλάδα δημαγωγεί και «κλαίγεται» στη διεθνή κοινότητα για το θέμα του Αιγαίου, λέγοντας ότι «η Τουρκία θα μας επιτεθεί».

«Δεν περιμέναμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έλεγε καλά λόγια για εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Κογκρέσο», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αναρωτήθηκε «τι θα συμβεί αν κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις με άλλους, τι θα πετύχουν αν είναι εχθρικοί προς την Τουρκία», σημειώνοντας ότι είναι δικαιολογημένη η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν.

Προχώρησε σε νέα επίθεση κατά του Νίκου Δένδια επισημαίνοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε δεσμευτεί ότι δεν θα έλεγε «κάτι αρνητικό» για την Τουρκία και τελικά το έκανε.

«Ο Δένδιας είχε πει πριν κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα ότι δεν θα πει κάτι αρνητικό και περιμέναμε ότι δεν θα το κάνει. Στην συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις. Και το λέω αυτό για να δείξω ποιος έχει αρνητική συμπεριφορά. Δεν περιμέναμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μας εγκωμιάσει στο Κογκρέσο ή στο ελληνικό κοινοβούλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, επέμενε για άλλη μια φορά στη λύση των δύο κρατών, λέγοντας ότι τώρα ζητούν κυριαρχική ισότητα και όχι πολιτική ισότητα.

Άμεση ήταν η αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην ΕΡΤ ότι η Ελλάδα έχει απορρίψει με νομικά επιχειρήματα βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο όλες τις τουρκικές αιτιάσεις. «Δεν θα μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων. Έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των έωλων τουρκικών αιτιάσεων» ανέφεραν.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις την ακραία ρητορική ένταση που ενορχηστρώνεται από τουρκικής πλευράς έχοντας με το μέρος της τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο, ισχυρούς συμμάχους ενώ διαθέτει την αποτρεπτική δύναμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή 17 Ιουνίου θα συναντηθεί στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και θα χαράξουν την κοινή στάση που θα κρατήσουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου όπου όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα ζητήσει αν επιμείνει στο ίδιο μοτίβο της έντασης η Τουρκία, να υπάρξει αναφορά καταδίκης της στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κομβικής σημασίας θεωρείται και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στο περιθώριο της οποίας δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από την παρουσία και τις επαφές που θα έχει στην Μαδρίτη ο Τούρκος πρόεδρος.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φρύσσα

Ανταπόκριση Λευκωσία: Μανιάνα Καλογεράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος