Νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου – Αντιδράσεις και εκνευρισμός στην Τουρκία

Η Αθήνα συνεχίζει την πολυδιάσταση διπλωματική προσπάθεια ενίσχυσης των διεθνών ερεισμάτων της. Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται στο Κάιρο για την υπογραφή νέας διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου, στους τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας, μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Στρατηγικός στόχος της Αθήνας είναι να μπει φρένο στις παράνομες επιδιώξεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά την υπογραφή αναμένεται να λάβουν χώρα σύντομες κοινές δηλώσεις των Ελλήνων και Αιγυπτίων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στον Τύπο, περί ώρα 14:15. Κατόπιν θα λάβει χώρα κοινό γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ακολουθήσουν χωριστά προγράμματα συναντήσεων με τους ομολόγους τους, Σάμεχ Σούκρι και Μοχάμεντ Ζάκι, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Ιχάμπ Νάσρ, συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.
Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, των δύο υπουργών Εξωτερικών, περί ώρα 17:00.

Οι ανωτέρω συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών.

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτησε και αντάλλαξε χειραψία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στη δεξίωση που παρατέθηκε στους ηγέτες λόγω της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, προκαλώντας πανικό στην Ελλάδα» γράφει η Χουριέτ.

«Συναγερμός για την Τουρκία στην Ελλάδα! Μετά τη διπλωματική κίνηση του Προέδρου Ερντογάν, (η Ελλάδα) έλαβε εσπευσμένα μέτρα. Η χειραψία του προέδρου Ερντογάν με τον ομόλογό του Σίσι που μετέβη στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 απασχόλησε την ατζέντα της Ελλάδας. Μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν και της Αιγύπτου ότι πρόκειται για ένα βήμα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, η κυβέρνηση της Αθήνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο εσπευσμένα» γραφει η Σαμπαχ.

«Η Ελλάδα ανέλαβε δράση μετά τη χειραψία Ερντογάν-Σίσι Μια σημαντική κίνηση προήλθε από την Ελλάδα αφού ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε τα χέρια με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα» σημειώνει η εφημερίδα Σοζτζου
.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος