Στον απόηχο του κλίματος που διαμορφώνεται στις Αμερικανοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις, η Αθήνα συνεχίζει να προτάσσει τον διάλογο με την Άγκυρα αντί της έντασης, υπό τον αυστηρό όρο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. «Αν υπάρξει συνέπεια και συνέχεια από την τουρκική πλευρά, αν αφήσει στην άκρη την παραβατική προκλητική της συμπεριφορά, τότε θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία επιχειρεί να εμφανίσει τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό των προκλήσεων ως δική της κίνηση καλής θέλησης.
«Οι κυρώσεις είναι λανθασμένες νομικά και πολιτικά. Τώρα που το Oruc Reis ολοκλήρωσε το έργο του η Ελλάδα τι θα επικαλεστεί;», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα αντιμετωπίζει με αμηχανία την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον με τον Ισμαήλ Ντεμίρ, εκ των προσώπων που πλήττονται από τα Αμερικανικά μέτρα να ισχυρίζεται ότι δεν τον αφορά.
«Εμείς που είμαστε στόχοι ως Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας, δεν έχουμε τίποτα να αγοράσουμε απευθείας από τις ΗΠΑ ούτε έχουμε συνυπογράψει οποιασδήποτε σύμβασης με τις ΗΠΑ», αναφέρει ο Ντεμίρ.
Για το σύνολο των Εθνικών θεμάτων ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη της Ένωσης Ατλαντικής και Ευρωπαϊκής Συνεργασίας.
«Η Τουρκία ακολουθεί επιθετική αναθεωρητική και αυταρχική τακτική βάσει ρεβιζιονιστικού δόγματος. Αιτία της στάσης της ο νεοοθωμανισμός. Η Ελλάδα θέλει ειρήνη αλλά δεν εκβιάζεται», τονίζει ο υπουργός Άμυνας.
Στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής συζητήθηκε η προμήθεια των Γαλλικών μαχητικών RAFALE. Για την συγκεκριμένη προμήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κινείται χωρίς στρατηγική και σοβαρότητα σε σχέση με τις αναγκαίες αμυντικές δαπάνες της χώρας τις οποίες θεωρεί θετικές με δεδομένες τις αντίστοιχες εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.
Έχει υποστηρικτές εντός της ΕΕ ο Ερντογάν
Μέχρι το τέλος του έτους πολύ πιθανόν να έχουν επιβληθεί κυρώσεις εναντίον προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή τονίζοντας ωστόσο Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία λένε όχι σε κυρώσεις εναντίον οντοτήτων. Όπως αναφέρουν επίσης ευρωπαϊκές πηγές στη λίστα δε θα περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα.
Πάντως, στη Σύνοδο Κορυφής εκτός από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Κύπριο Πρόεδρο στο ζήτημα της Τουρκίας παρενέβησαν σαφώς η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά και η Μάλτα, η Ισπανία, η Βουλγαρία.
O Eρντογάν φαίνεται ότι τα βλέπει σκούρα μετά τις κυρώσεις που του επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και εμφανίζεται εν μέρει πιο μαλακός με τους Ευρωπαίους. Στην επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν ήπιος και δεν είχε καμία σχέση με τον επιθετικό Ερντογάν που είχαν συνηθίσει αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Υπήρξε διαφωνία για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο στην οποία η Άγκυρα ζητεί να κάτσουν στο τραπέζι και οι Τουρκοκύπριοι. Δεν προχωρά όμως προς το παρόν το σχέδιο της διάσκεψης.
Από τη μία ο Ερντογάν προσπαθεί να δείξει ότι έχει αλλάξει και προσεγγίζει και πάλι την ΕΕ και τις ΗΠΑ, από την άλλη δεν είναι διατεθειμένος να τα σπάσει και με τους Ρώσους, κάτι που πρακτικά δεν μπορεί να πάει μακριά.
Μάλιστα, πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει η επιθυμητή και ουσιαστική στροφή στη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Όσο και αν επιμένει δημοσίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι ο χρόνος επιβολής των κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν συνδέεται με την απειλή του του Προέδρου Τραμπ να βάλει βέτο στον αμυντικό προϋπολογισμό, που επίσης προέβλεπε κυρώσεις αναλυτές στην Ουάσιγκτον λένε ότι αυτό ακριβώς το βέτο ανάγκασε τον Μάικ Πομπέο να επισπεύσει τις διαδικασίες. Είχε δηλαδή αποφασίσει ότι οι κυρώσεις είναι τελειωμένη υπόθεση. Ότι θα έμπαιναν ούτως η άλλως με τον έναν η με τον άλλο τρόπο. Προτιμούσαν όμως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μπουν οι κυρώσεις από τον Κογκρέσο για να μην έρθει η κυβέρνηση σε ευθεία σύγκρουση με την Τουρκία.
Όταν όμως φάνηκε ότι λόγω του βέτο στον αμυντικό προϋπολογισμό οι κυρώσεις θα πήγαιναν πολύ πίσω, ο κ. Πομπέο αποφάσισε να κινηθεί από μόνος του. Κατάφερε και έπεισε τον Πρόεδρο Τραμπ για την αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου και έτσι φτάσαμε στην επιβολή τους την Δευτέρα που μας πέρασε.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης
Ανταποκρίσεις: Ειρήνη Ζαρκαδούλα (Βρυξέλλες), Λένα Αργύρη (Ουάσιγκτον)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος