Ν. Βούτσης: O ρόλος των θεσμών για τη διαφύλαξη του κράτους δικαίου

Αποτυχημένη την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από την κυβέρνηση χαρακτήρισε, ο τ. Πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Διατύπωσε την άποψη ότι μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου οδήγησε, τελικά, σε μία αυταρχική διακυβέρνηση.

«Αναφύεται σαφώς ζήτημα δημοκρατίας και καταπάτησης δικαιωμάτων», πρόσθεσε. «Είναι σαφές ότι ανησυχούμε μήπως οι παρεμβάσεις που έγιναν και γίνονται λόγω και με αφορμή την πανδημία, οδηγήσουν σε μη ανατάξιμες καταστάσεις», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τήρησε την δέσμευσή της να μην υπάρξουν αυτήν την περίοδο που υπάρχει συρρίκνωση του δημόσιου χώρου νομοθετήματα σοβαρά για οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Αναφερόμενος στην νομοθέτηση της παρουσίας της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, έκανε λόγο για «πρωτοφανή πατέντα της κυβέρνησης», ενώ εξέφρασε τις ενστάσεις του και τον τρόπο που γίνονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες στην Βουλή με επιστολική ψήφο.

«Κάνουν παρεμβάσεις σήμερα για να θωρακίσουν μία αυταρχική και φιλελεύθερη πολιτική για μετά την πανδημία», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα επίδικα διαμορφώνουν μία νέα κανονικότητα και τα μεγάλα ζητούμενα δεν θα είναι πλέον τα ίδια.

“Έχουμε ένα προοδευτικό δίκαιο σύστημα σε κλίμακα Ευρώπης αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει παρεμβάσεις για την συρρίκνωση της παρέμβασης της δικαιοσύνης”, τόνισε και χαρακτήρισε εκτροπή τις πολιτικές παρεμβάσεις εναντίων των δικαστικών λειτουργών στην υπόθεση Novartis.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος