Ν. Μηταράκης με Αυστριακό καγκελάριο: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης

Με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, συναντήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα.

Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη, ενώ, απένειμε στον Αυστριακό καγκελάριο τη Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Α’ Τάξης, «για τη σημαντική συμβολή του ιδίου προσωπικά και συνολικά της αυστριακής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Έβρο, με την αποστολή επίλεκτων μονάδων των αυστριακών Σωμάτων Ασφαλείας στην πρώτη γραμμή».

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και ο καγκελάριος της Αυστρίας συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά και στη διαπραγμάτευση του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε: «Η προστασία των συνόρων είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν, όπως είναι καταλυτικής σημασίας η εξάρθρωση των δικτύων λαθροδιακίνησης ανθρώπων. Πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτούς που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για οικονομικό όφελος. Η Ελλάδα δεσμεύεται να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχει πιθανές δευτερεύουσες μεταναστευτικές ροές προς την Αυστρία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους λαθρεμπόρους να επιλέγουν ποιος εισέρχεται στο έδαφος των κρατών-μελών της Ένωσης».

Αναφορικά με τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο κ. Μηταράκης χαιρέτισε την προσέγγιση της γαλλικής προεδρίας, ως προς μία σταδιακή προσέγγιση του Συμφώνου, και σημείωσε: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε ό,τι αφορά την ευθύνη επιτρέποντας τη μέγιστη ευελιξία στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής. Κάθε σύνορο έχει την ιδιαιτερότητά του και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης επανέλαβε την ανάγκη τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό που μπορεί να προσφέρει άμεση, απτή αλληλεγγύη στα κράτη-μέλη που βρίσκονται υπό πίεση.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ο κ. Μηταράκης  δωσε έμφαση «στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την προώθηση της νόμιμης και εύτακτης μετανάστευσης», όπως και στην υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης με το Μπαγκλαντές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος