Ν. Μηταράκης: Η χώρα μας έχει αποδείξει ότι ξέρει να προστατεύει τα σύνορά της (video)

Ουσιαστική και εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης την συζήτηση που είχε με εκπροσώπους των κομμάτων για το μεταναστευτικό και τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τις υπόλοιπες χωρες της ΕΕ, καθώς όπως δήλωσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ είναι κρίσιμο για τη χώρα το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Τόνισε ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι παλιός και ρίχνει το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ο υπουργός Μετανάστευσης επεσήμανε ότι κρίσιμα ζητήματα αποτελούν η επίτευξη της απαραίτητης ουσιαστικής και έμπρακτης αλληλεγγύης, εκ μέρους του συνόλου της ΕΕ, για ένα δίκαιο και ανθεκτικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα, με ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών – μελών. Επίσης, η σημασία της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων μας, που αποτελούν ταυτόχρονα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού επιστροφών καθώς και η ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης, στηρίζοντας και συνεργαζόμενοι με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

“Οι χώρες πρώτης υποδοχής, η Ελλάδα, τα πέντε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, δεν μπορούν να συνεχίσουν να σηκώνουν μόνα τους όλο το βάρος του μεταναστευτικού”, υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει έναν κύκλο συζητήσεων με Ευρωπαίους ώστε να γνωστοποιήσει τις ελληνικές θέσεις για το θέμα.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής προσφύγων ο υπουργός ανέφερε ότι τα νέα κέντρα θα είναι πολύ μικρότερα, θα είναι κλειστά και ελεγχόμενα εκτός αστικού ιστού. Ανέφερε δε ότι “τους επόμενους δύο μήνες θα είναι έτοιμο στη Σάμο, σε Χίο και Λέσβο προς το τέλος του χρόνου και μέσα στο καλοκαίρι στην Κω και τη Λέρο. Σκοπός και στόχος να μην ξαναζήσουμε τις πιέσεις που δεχτήκαμε”, τόνισε.

Για την Τουρκία και τις προσφυγικές ροές ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι έχει μειωθεί κατά 80% η παράνομη εισδοχή προσφύγων και μεταναστών, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει αποδείξει ότι ξέρει να προστατεύει τα σύνορά της σε συνεργασία με τη Frontex και έχει αποτρέψει πολλές φορές παράνομη είσοδο μεταναστών από θαλάσσης. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει αναγάγει το θέμα αυτό ως βασικό στις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Άγκυρα η οποία -όπως είπε- “δεν συνεργάζεται”, ωστόσο “θα αναγκαστεί να δεχθεί την ατζέντα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος