Ν. Ηλιόπουλος: Tο αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας Novartis κατέρρευσε

«Το κυβερνητικό αφήγημα περί σκευωρίας κατέρρευσε. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη, πρώτα απ’ όλα στους δημοσιογράφους που χαρακτήρισε ως συμμορία και υπόκοσμο», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel και την Αναστασία Γιάμαλη.

«Η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο και υπάρχει δικαστική απόφαση για αυτό. Η Novartis έχει πληρώσει 350 εκ. στις ΗΠΑ για αθέμιτες πρακτικές στην Ελλάδα. Η δικαστική απόφαση μιλά για πράξεις διαφθοράς και πληρωμές στην περίοδο προ του 2015, προκειμένου να επηρεαστούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Απαντώντας στον ισχυρισμό της ΝΔ ότι το σκάνδαλο αφορά γιατρούς, επισήμανε: «το σκάνδαλο αφορά την υπερτιμολόγηση φαρμάκων και αυτό δεν μπορούν να το κάνουν γιατροί».

«Η ΝΔ όλο αυτό το διάστημα αμφισβητούσε ένα βασικό θεσμό καταπολέμησης της διαφθοράς: τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Ακόμα και τώρα δεν φέρνουν στη Βουλή την ευρωπαϊκή οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «το βούλευμα τονίζει τη σημασία αυτών των μαρτύρων».

«Από την πρώτη στιγμή επιμέναμε ότι έχουμε ένα σκάνδαλο και όλα μέχρι σήμερα δείχνουν ότι αυτό το σκάνδαλο είναι εδώ. Η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει το σύνολο των στοιχείων που οδήγησε στην καταδίκη της Novartis στις ΗΠΑ. Είχαμε έγγραφα από τα οποία είχαν σβηστεί πολιτικά ονόματα», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Κληθείς να εξηγήσει τι σήμαινε η φράση του Αλέξη Τσίπρα «θα τους πάμε μέχρι τέλους», δήλωσε: «η Δικαιοσύνη θα επιστρέψει στη χώρα, τα “αδιευκρίνιστα” ποσά θα διευκρινιστούν, θα ζητήσουμε το σύνολο των στοιχείων από τις αμερικανικές αρχές». «Η Δικαιοσύνη θα μπορέσει να προχωρήσει και να κάνει τη δουλειά της, χωρίς τη χυδαία εργαλειοποίηση που έκανε όλον αυτόν τον καιρό η ΝΔ», υπογράμμισε.

Αναφερθείς στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε: «για να απαντήσει στην κριτική ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα ελευθεροτυπίας, ο πρωθυπουργός σήκωσε δύο πρωτοσέλιδα εφημερίδων». «Πρώτα απ’ όλα, τον εκδότη της μίας από τις δύο εφημερίδες, τον κ. Φιλιππάκη, προσπάθησαν να τον βάλουν φυλακή, αν θεωρείται αυτό καλό παράδειγμα ελευθεροτυπίας…», είπε με νόημα και πρόσθεσε: «ο κ. Μητσοτάκης βάζει πολύ χαμηλά τον πήχυ, όταν προβάλει το επιχείρημα ότι στη χώρα υπάρχουν και εφημερίδες που ασκούν κριτική στο …βασιλιά».

«Αυτό που συζητάμε όμως είναι ότι τη στιγμή που η κατηγορία περί σκευωρίας για τη Novartis κατέρρευσε μετά το βούλευμα, στις κυριακάτικες εφημερίδες δεν έβρισκες την είδηση. Συζητάμε το γεγονός ότι χθες καιγόταν πάλι η χώρα και μόνο ένα κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας έκανε ένα έκτακτο για να παίξει την είδηση», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, συμπληρώνοντας ότι το ίδιο πλαίσιο υποβάθμισης των ειδήσεων υπάρχει και για την ακρίβεια. Ακόμα, επισήμανε: «είμαστε σε μία χώρα που έχει δολοφονηθεί δημοσιογράφος και ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας». «Αυτή είναι η ποιότητα της ελευθεροτυπίας στη χώρα, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη», τόνισε.

Όσον αφορά την κρίση ακρίβειας, ανέφερε: «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε τα πιο ακριβά καύσιμα στην Ευρώπη σε σχέση με το εισόδημα». «Επίσης έχουμε έναν πληθωρισμό πολύ μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σήμερα τα καύσιμα στην Ελλάδα είναι στα 2,4-2,5 ευρώ, ενώ στη Γερμανία είναι 1,8-1,9», είπε και εξήγησε: «αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση δεν έχει μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης».

«Αντίθετα, μια σειρά από χώρες επέλεξαν να μειώσουν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Κάτι τέτοιο, αν το εφαρμόζαμε για ένα χρόνο, θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ. Μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2022, η κυβέρνηση έχει εισπράξει 3,5 δισ. περισσότερους φόρους από αυτά που έχει προϋπολογίσει», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «την ίδια στιγμή δεν μειώνουν ούτε το ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα».

«Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα σπίτι με δύο εργαζόμενους δεν βγάζει το μήνα. Πληρώνουμε μια σειρά από επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως η βίαιη απολιγνιτοποίηση και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ δεν αύξησε το ρεύμα ούτε ένα ευρώ», σημείωσε.

Τόνισε ακόμα ότι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βιώνει στεγαστική κρίση». «Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Eteron δείχνει ότι 1 στους 2 ενοικιαστές αδυνατούν ή δυσκολεύονται να πληρώσουν το νοίκι και το 60% “κόβουν” από υπόλοιπα έξοδα. Οι καθυστερήσεις των λογαριασμών ενέργειας στην Ελλάδα είναι στο 30%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 7%», επισήμανε.

«Όλα αυτά έχουν ένα όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όταν δεν πέφτουν οι τιμές, πέφτει η κυβέρνηση. Η απάντηση είναι μία, η πολιτική αλλαγή», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος