Ν. Ηλιόπουλος: Να αυξηθεί ο βασικός μισθός και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη της ενέργειας

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγεί σε οικονομική ασφυξία όχι μόνο τους ευάλωτους, αλλά το σύνολο της κοινωνίας», δήλωσε Νάσος Ηλιόπουλος, σε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Με βάση τα στοιχεία, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα, αλλά στο σύμπαν της ΝΔ η κατάσταση αποκλιμακώνεται», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του «OPEN», για να προσθέσει πως από τον περασμένο Οκτώβριο, η εργαλειοθήκη της Κομισιόν προβλέπει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, «κάτι δημοσιονομικά εφικτό γιατί αν εφαρμοζόταν για ένα χρόνο θα κόστιζε 1,5 δισ.»

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «η απάντηση της είναι ότι με αυτό το μέτρο θα στηριχθούν όσοι έχουν καγιέν», δηλαδή -σχολίασε- «όχι μόνο δεν κάνουν αυτό που πρέπει αλλά προσβάλλουν από πάνω και τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «το γεγονός ότι η κυβέρνηση στέκεται πιο δεξιά και πιο νεοφιλελεύθερα από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν, είναι τραγωδία για τη χώρα».

Ο κ. Ηλιόπουλος επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι με ευθύνη της έχουν παγώσει οι μισθοί εδώ και 2 χρόνια, και έτσι «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης με κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν που είχε το 2010». Πρόσθεσε ότι «όταν το ’19 ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τον κατώτατο μισθό 27% για τους κάτω των 25 ετών και 11% συνολικά, τα δημόσια έσοδα βελτιώθηκαν». Επίσης την κατηγόρησε ότι το τρίτο μέτρο στο οποίο «αρνείται να προχωρήσει» η κυβέρνηση είναι η φορολόγηση αυτών που η Κομισιόν ονομάζει “ουρανοκατέβατα” κέρδη. Σημείωσε ως προς αυτό ότι «αν κάποιος συγκρίνει τη διαφορά ανάμεσα σε τιμές παραγωγής και τιμές χονδρικής στο ρεύμα, θα διαπιστώσει ότι το τελευταίο εφτάμηνο η ελληνική αγορά ενέργειας έχει περίπου 1,5 δισ. υπερκέρδη». Τόνισε ότι η χώρα πρέπει να κάνει «αυτό που ήδη κάνει η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες φορολογούν αυτά τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη», προσθέτοντας ότι «με ένα τέτοιο μέτρο θα βρούμε παραπάνω δημοσιονομικό χώρο για να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα».

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ακόμα ότι «η Ελλάδα έχει αρνητικό ρεκόρ στις τιμές χονδρικής στο ρεύμα ήδη από τον Αύγουστο, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά η κυβέρνηση έχει πάντα μία ευκολία να βρίσκει έναν εξωτερικό παράγοντα για να ρίχνει τις δικές της ευθύνες». «Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη και για το βίαιο τρόπο με τον οποίο προχώρησε η απολιγνιτοποίηση, κάτι που παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα, όταν παραδέχτηκε επίσης ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγαν ψέματα ότι ο λιγνίτης παραμένει πιο ακριβός από το φυσικό αέριο», συνέχισε. Ο κ. Ηλιόπουλος σχολίασε ότι «είναι τουλάχιστον προκλητικό τα στελέχη της ΝΔ να μιλούν για λαϊκισμό, όταν ακόμα δεν έχουν βγάλει τις περικεφαλαίες από τις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος