Ν. Ηλιόπουλος στον Επίλογο: Παραμένουμε βουλευτές της Αριστεράς – Πρέπει να υπάρξει ψηφοδέλτιο για τη νέα ΚΟ στις ευρωεκλογές

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Επίλογος» της ΕΡΤ και μίλησε στον Απόστολο Μαγγηριάδη για την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των «11».

Αρχικά, αναφέρθηκε στην απώλεια του Βασίλη Βασιλικού λέγοντας ότι «είναι μια τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό, για τα γράμματα, για τον δημοκρατικό, προοδευτικό, αριστερό κόσμο. Ένας άνθρωπος που μέσα από το έργο του ανέδειξε δυστυχώς μερικές από τις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, όπως η δολοφονία Λαμπράκη. Ένας άνθρωπος ο οποίος τιμήθηκε από το έργο του παγκοσμίως».

Για την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν είναι εύκολη απόφαση μετά από 22 χρόνια να φύγεις από τον πολιτικό χώρο που έχεις υπηρετήσει, αλλά αισθάνομαι και αισθανόμασταν ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Δηλαδή εξαντλήσαμε οποιαδήποτε περιθώρια συνεργασίας, διαβούλευσης, προσπάθειας, διαλόγου. Βρήκαμε μπροστά μας όμως δύο πράγματα. Το ένα ήταν μια βίαιη συντηρητική μετατόπιση του νέου ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας. Το δεύτερο όμως εξίσου κρίσιμο και μερικές φορές ίσως και λίγο παραπάνω μία λογική περί εσωτερικού εχθρού πέμπτης φάλαγγας, υπονομευτών, το οποίο αυτομάτως σου στερεί και το περιθώριο του χρόνου. Δηλαδή όταν από το συνομιλητή σου έχεις καταταχθεί ως εσωτερικός εχθρός, τότε πλέον δεν έχεις να περιμένεις κάτι ότι αυτό θα αλλάξει με τον χρόνο, ότι μπορείς να εκφράσεις μια γνώμη» τόνισε.

Στη συνέχεια ο κ. Ηλιόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι «Υπάρχει ξεκάθαρα ένα κενό το οποίο δεν μπορεί να το καλύψει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε μια φθορά και σε μια διαδικασία απαξίωσης δυστυχώς και το τονίζω το δυστυχώς είναι ο χώρος στον οποίο βρισκόμουν 22 χρόνια, αλλά ούτε το ΠΑΣΟΚ το οποίο είναι καθηλωμένο, ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο έχει καταρρεύσει το σύμπαν και αδυνατεί να κερδίσει πραγματικούς».

Στο ερώτημα για το αν θα παραδώσουν τις έδρες τους απάντησε: «Ήμασταν, είμαστε και παραμένουμε βουλευτές της Αριστεράς. Δεν έχω μετακινηθεί ούτε χιλιοστό από το πολιτικό πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκα και διεκδίκησα την ψήφο των πολιτών πριν λίγους μήνες. Αυτός ο οποίος έσπασε το πολιτικό συμβόλαιο το οποίο υπήρχε, είναι η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, με αυτή την έννοια εγώ και εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε και να δουλέψουμε πάνω στη διαδρομή που είχαμε χαράξει όλο το προηγούμενο διάστημα».

«Θετικό σενάριο να υπάρξει σύμπραξη με τον Πέτρο Κόκκαλη»

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω δημόσια. Θεωρώ ότι ο Πέτρος Κόκκαλης αποτελεί υπόδειγμα για το πώς δουλεύεις πολιτικά και προγραμματικά και μάχιμα μία συγκεκριμένη ατζέντα με επιστημονική τεκμηρίωση, με πολιτική σοβαρότητα. Αυτή την ατζέντα την είχε σηκώσει από το 2019, όταν δεν την πίστευε πολύς κόσμος. Στις ευρωεκλογές του 19, ήταν το πολιτικό στέλεχος το οποίο επέλεξε να μιλήσει γι αυτό και νομίζω ότι τον έχει υπηρετήσει αυτό τον στόχο. Νομίζω ότι θα ήταν για μας θετικό σενάριο να μπορέσουμε όντως να υπάρχει μια σύμπραξη στον δρόμο για τις ευρωεκλογές. Υπάρχουν επικοινωνίες ούτως ή άλλως γνωριζόμασταν και από την προηγούμενη κατάσταση. Υπάρχουν επικοινωνίες. Θα ήταν, ξαναλέω, πολύ καλό σενάριο αλλά να πω και κάτι ακόμα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση αυτό το οποίο συγκροτούμε σταδιακά, γιατί ακόμη και τυπικά την άλλη εβδομάδα συγκροτείται κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν μας ενδιαφέρει να είναι μια ομάδα από θραύσματα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πολιτικό κενό. Υπάρχει πολύς κόσμος πλέον, εντός και εκτός πολιτικού συστήματος, στα όρια της αποχής, ο οποίος έχει αποτραβηχτεί. Αν δούμε τη συμμετοχή, η οποία διαρκώς φθίνει, σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο σώμα των πολιτών, το οποίο δεν αντιπροσωπεύεται πια. Εμείς αυτό τον κόσμο θέλουμε να αντιπροσωπεύουμε. Ξαναλέω όμως στη βάση ενός σοβαρού ριζοσπαστικού προγράμματος που θα δίνει λύσεις όχι με όρους και άγχος απλά άλλη μια αριστερή καταγραφή, αλλά με άγχος ότι όντως πρέπει να υπάρχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στη δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη».

Για την επιστολική ψήφο, είπε μεταξύ άλλων ότι έχει μία ισχυρή επιφύλαξη και ότι είναι «ντροπή να έχουμε συμπολίτες μας σε αυτή τη χώρα 20 και 25 χρόνια, να έχουν μεγαλώσει εδώ τα παιδιά τους, να έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο, να έχουν πάει στρατό, να δουλεύουν, να πληρώνουν φόρους και ακόμα δεν έχουν χαρτιά».

Για την επιλογή Χαρίτση ως επικεφαλή της νέας ΚΟ, είπε ότι «είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί ξεκάθαρα να υπηρετήσει το συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι τις ικανότητες του σε πολύ κεντρικές θέσεις και σε κυβερνητικό επίπεδο και σε κομματικό επίπεδο και άρα με πολύ μεγάλη χαρά, αν θέλετε και εμπιστοσύνη, προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση».

Όσο για το αν η νέα ΚΟ θα κατεβεί ως κόμμα στις ευρωεκλογές είπε ότι «Συγκροτούμε τώρα την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τα επόμενα βήματα είναι ανοικτά και θέλουμε να τα συνδιαμορφώσουμε με ανθρώπους που θα συνομιλήσουμε όλο το επόμενο διάστημα. Γι αυτό θα γίνει και μια σειρά από ανοιχτές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Εκδηλώσεις που θα έχουν και το χαρακτήρα των πολιτικών προτάσεων που καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και της ανοιχτής συζήτησης για την πορεία των επόμενων βημάτων. Προφανώς και πρέπει να υπάρξει ένα ψηφοδέλτιο στις ευρωπαϊκές εκλογές. Θα είναι μεγάλο λάθος να μην παλέψουμε να καταγράφουμε».

Για μία ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να δει τη βάση» ενώ για το αν ο κύριος Βαρουφάκης θα μπορούσε να έχει θέση σε ένα τέτοιο σχηματισμό απάντησε «δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέτοιοι όροι».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος