Ν. Φίλης: Mε το άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση σπάει μονομερώς τη συναίνεση

Κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση της επαναλειτουργίας των σχολείων, ασκεί με ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, καταλογίζοντάς της ότι “σπάει μονομερώς τη μέχρι τώρα συναίνεση που υπήρχε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας”.

“Η κυβέρνηση αποφάσισε για πολιτικούς λόγους να αναλάβει μόνη της το μεγάλο και αχρείαστο υγειονομικό ρίσκο της επαναλειτουργίας των γυμνασίων και της α΄και β΄ λυκείου. Κι αυτό, παρά τη διάσταση απόψεων στον ιατρικό κόσμο και την αντίθεση ή τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης”, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Φίλης αναφέροντας αναλυτικά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες μέρες:

“Ανεπαρκείς σχολικές υποδομές, διαστάσεις αιθουσών και προαυλίων, συγχρωτισμός ανάμεσα στα παιδιά, υψηλός μέσος όρος ηλικίας εκπαιδευτικών, υποκείμενα νοσήματα, καμία πρόβλεψη για τεστ στους εκπαιδευτικούς, επιστροφή χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην υπηρεσία τους από τον τόπο κατοικίας τους, διακινδύνευση οικογενειών μετά την επιστροφή των παιδιών στα σπίτια τους, εκπαιδευτικοί με παιδιά στο δημοτικό κλπ. Φαίνεται ότι, εισακούστηκε, τουλάχιστον, για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και μερικώς για τα δημοτικά, τα οποία ενδεχομένως να (μην) ανοίξουν την 1η Ιουνίου”.

Ακολούθως σημειώνει, ότι αποφάσεις της κυβέρνησης και οι υποστηρικτικές εξηγήσεις του κυρίου Τσιόδρα “δεν μας έπεισαν ότι υπάρχει ολοκληρωμένο και ασφαλές σχέδιο για ένα τέτοιο εγχείρημα” και παραθέτει την διεθνή εμπειρία: “Οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν την αντίθετη πορεία και ανοίγουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο. Στη Γερμανία, κρατίδια ξανακλείνουν τα Λύκεια μόλις διαπίστωσαν ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα εξαιτίας του βεβιασμένου ανοίγματός τους. Στο Βέλγιο εξαγγέλλουν τη δωρεάν προμήθεια όλου του πληθυσμού με μάσκες, ενώ, ταυτόχρονα διενεργούν 25.000 τεστ για τον ιό ημερησίως, ακριβώς για να προλάβουν μια νέα «σχολική» έξαρση. Εδώ έχουν γίνει μόνο 72.000 από την αρχή της πανδημίας και ο σχεδιασμός παραμένει ακλόνητος! Και βέβαια ούτε λόγος για δωρεάν διανομή μασκών και υλικών προφύλαξης, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ”. Προβλέπει δε, ότι “το άνοιγμα των σχολείων για μόλις 10 ημέρες πραγματικού χρόνου μαθημάτων και με πλήθος εξαιρέσεων που καθιστούν προαιρετική την προσέλευση των μαθητών, είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα καταλήξει σε θέατρο του παραλόγου! Θα έχουμε ανοιχτά σχολεία-φαντάσματα, μόνο και μόνο για να μπορεί η κυβέρνηση να σκηνοθετεί μια επίπλαστη κανονικότητα, με το μάτι στραμμένο στην πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας”.

Κλείνοντας, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της: “Δεν υπάρχει το παραμικρό παιδαγωγικό επιχείρημα γιατί επιβάλλονται και τι εξυπηρετούν δέκα όλες κι όλες μέρες σχολείου. Αυτό που υπάρχει, είναι ο βαρύς εθισμός αυτής της κυβέρνησης στον “ετσιθελισμό”, τον κυνισμό και την αλαζονεία της εξουσίας. Η εξάρτησή της και οι αιμομικτικές σχέσεις με παντός είδους ιδιωτικά συμφέροντα, τύπου βάουτσερ και όχι μόνο, ειδικά στο χώρο της παιδείας. Δυστυχώς, αυτή τη φορά η κυβέρνηση επέλεξε να παίξει τα ευτελή πολιτικά της παιχνίδια πάνω στην υγεία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Κρίμα!”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ν. Κεραμέως: Πώς θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων-Το χρονοδιάγραμμα-Στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος