Ν.Δένδιας: Τα μνημόνια συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία θα κυρωθούν από τη Βουλή όταν το επιτρέψει το εθνικό συμφέρον

Οι κυρώσεις των μνημονίων συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν για κύρωση στην εθνική αντιπροσωπεία όταν το εθνικό συμφέρον το επιτρέπει, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε  επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών αφού ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία, έχει πολύ συγκεκριμένες επιφυλάξεις, εστιαζόμενες επί συγκεκριμένων άρθρων, επί συγκεκριμένων διατυπώσεων και επί συγκεκριμένων θεμάτων της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρθηκε στην  καθαρή θέση του πρωθυπουργού, ότι εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία, η Νέα Δημοκρατία θα τηρήσει αυτή τη Συμφωνία. Συμπλήρωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση  δεν έχει τη δυνατότητα να έχει αναθεωρητική πολιτική έναντι Συμφωνιών, που η ίδια η χώρα έχει υπογράψει, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

Ο υπουργός μεταφέροντας και την προσωπική του αίσθηση απο το πρόσφατο ταξίδι του στα Σκόπια είπε ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια από την άλλη πλευρά, με προβλήματα, με τεράστιες αντιδράσεις της δικής τους εσωτερικής αντιπολίτευσης, η οποία τηρεί μια απολύτως αντιπαραγωγική στάση, αλλά πάντως καταβάλλεται μία προσπάθεια.

Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα, όσον αφορά τα σχολικά βιβλία, τα εμπορικά σήματα, τις επωνυμίες. Υπάρχουν επίσης ζητήματα όσον αφορά την άρση της προσπάθειας της Βόρειας Μακεδονίας τότε να εμφανιστεί ως διάδοχο σχήμα της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο κ. Δένδιας αναγνώρισε ακόμη ότι για ικανό χρονικό διάστημα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι αυτή που κάνει το air policing, έστω και αν δεν υπάρχει κύρωση του συμβατικού κειμένου από τη Βουλή των Ελλήνων.

Όπως, επίσης, η Ελλάδα παρέχει κάθε βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, στη Βόρεια Μακεδονία, όπως και στην Αλβανία, για να διευκολυνθεί η ενταξιακή τους πορεία. Βεβαίως με τη γνωστή αιρεσιμότητα πάντα στην περίπτωση και των δύο χωρών.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία έχει απόλυτο συμφέρον να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια, τόνισε ο κ.Δένδιας. Έχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τους αναθεωρητισμούς στα Βαλκάνια. Έχει απόλυτο συμφέρον να εμποδίσει τις αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια. Έχει κάθε λόγο, και αξιακό, αλλά και στενά αφορώντα στο εθνικό συμφέρον, να προάγει την ιδέα των πολυπολιτισμικών κοινωνιών στα Βαλκάνια. Θεωρώ, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, ότι το ευρύτερο εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή πορεία όλης αυτής της περιοχής και αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος