Ν. Δένδιας: Συνεχείς διπλωματικές επαφές – Τη Δευτέρα επίσκεψη στο Λονδίνο

Συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές η Αθήνα εν αναμονή και του επόμενου γύρου των διερευνητικών με την Τουρκία. Στο Λονδίνο μεταβαίνει τη Δευτέρα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο υπ. εξωτερικών δηλώνει πως η χώρα μας δεν μετακινείται από την εθνική θέση και δεν φοβάται το διάλογο όταν αυτός στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.

«Η Ελλάδα δεν έχει λόγους να φοβάται τον διάλογο ΜΜΕ την Τουρκία», τονίζει ο Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στα «Νέα», καθώς προσέρχεται στις διερευνητικές με αυτοπεποίθηση και επιχειρήματα που στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

“Η Ελλάδα σήμερα διπλωματικά και αμυντικά θωρακισμένη με συγκεκριμένες ενέργειες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει λόγους να φοβάται έναν διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο”, ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Ν. Δένδιας.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο εντός και εκτός ΕΕ. Την Δευτέρα ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στο Λονδίνο. Στην Γερμανική βουλή οι Πράσινοι και η Αριστερά ζήτησαν την ανάκληση της άδειας εξαγωγής των υπό κατασκευή υποβρυχίων στην Τουρκία, ενώ στο Βερολίνο φθάνει την προσεχή εβδομάδα ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ για… προφανείς λόγους!

Η Κάτια Κόιλ εισηγήτρια των Πρασίνων στην Γερμανική Βουλή, δήλωσε ότι: “Ο πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή ηγεμονική δύναμη. Η γερμανική κυβέρνηση, προμηθεύοντας την Άγκυρα με υποβρύχια, τον βοηθά να εκπληρώσει το στόχο του”.

Σε Ελληνική στήριξη στην πορεία προς την ΕΕ προσβλέπει η Β&Ε, καθώς η χώρα μας έμπρακτα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Ν. Δένδιας που επισκέφθηκε την Παρασκευή την πρωτεύουσα της Βοσνίας, Σαράγιεβο και τόνισε ότι η Ελλάδα υλοποιεί την ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας δήλωσε: “Ας ονειρευτούμε κάτι από το μέλλον. Όταν οι χώρες των Δ. Βαλκανίων ενταχθούν στην ΕΕ το ένα τέταρτο των χωρών της Ένωσης θα είναι βαλκανικές χώρες. Και η στάση μας αντικατοπτρίσει την ατζέντα της Θεσσαλονίκης καθώς η ένταξη προσφέρει ειρήνη και σταθερότητα ενώ ενισχύει το κοινό μας μέλλον. Στηρίζεται σε αρχές του Δικαίου”.

Από την πλευρά της, η ομόλογός του από την Β&Ε Μπιζέρα Τούρκοβιτς ευχαρίστησε τον Ν. Δένδια για την συνεχιζόμενη προσπάθεια στην ανοικοδόμηση της χώρας από τις πληγές του πολέμου ’92-’95. Η Ελλάδα χρηματοδότησε την ανακατασκευή του ερειπωμένου από τον πόλεμο κτιρίου που στεγάζει την κυβέρνηση της χώρας, με 13 εκ. ευρώ.

“Θέλω να απευθύνω ευχαριστίες στην Ελλάδα για την συμβολή ανοικοδόμηση της χώρας μου”, δήλωσε η Bisera Turković Αναπλ. Πρόεδρος Συμβουλίου Υπουργών ΥΠΕΞ.

Ο Ν. Δένδιας ανακοινώνει σε λίγο την προσφορά του ποσού των 130.000 ΕΥΡΩ για την ενίσχυση του εξοπλισμού τριών νοσοκομείων στην μάχη κατά της πανδημίας.

Η Αθήνα αναπτύσσει στενούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής στην οποία η Τουρκία επιχειρεί διείσδυση, επηρεάζοντας πολιτικές θρησκευτικές και κοινωνικές συνειδήσεις.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος