Ν. Δένδιας: Οι διαφορές με την Τουρκία μπορούν να επιλυθούν-Χωρίς υγειονομική επιβάρυνση η λειτουργία της τουριστικής αγοράς (audio)

Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της τουριστικής αγοράς με τουρίστες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα, που δεν θα μας επιβαρύνουν υγειονομικά, ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Αλφόνσο Βιτάλη και Θάνο Σιαφάκα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ Δένδιας πρόσθεσε πως η Γερμανία είναι μια από αυτές τις χώρες. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνίες με τα Βαλκάνια και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εάν τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά το επιτρέψουν, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ελεύθερης μετακίνησης από την Ε.Ε και τις χώρες εντός Σένγκεν, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου, που προτείνουν Μέρκελ και Μακρόν, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως το σημαντικό είναι ποιος εγγυάται τη χρηματοδότηση. “Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, γιατί δεν αφορά μόνο στις υποχρεώσεις κάθε χώρας αλλά συνολικά της Ε.Ε. Το πως βλέπουμε ένα κοινό μέλλον”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την οικονομική κρίση που βιώνει η Τουρκία, ο κ Δένδιας δήλωσε πως “δεν επιχαίρουμε που η Τουρκία μπαίνει σε κρίση”. Ωστόσο σημείωσε, πως “η γειτονική χώρα αντί να προτάσσει την επίλυση των κοινών προβλημάτων, όπως ο κορονοϊός, προτάσσει ανύπαρκτα θέματα, δεν μας βοηθάει η Τουρκία” είπε ο υπουργός. Ο κ Δένδιας είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν ξεφεύγει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο, έστω και αν κάποιοι στην Τουρκία επιχειρούν να στρατιωτικοποιήσουν την ένταση. “Δεν επιστρέφουμε στη στρατιωτική επίλυση του 19ου αιώνα”, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, για να προσθέσει πως “δεν υπάρχουν διαφορές, που να είναι υπαρκτές, που να μην μπορούν να επιλυθούν”.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Δένδιας είπε πως η Τουρκία με τις αποφάσεις της εκτίθεται, ενώ για το λεγόμενο τούρκο -λυβικό μνημόνιο  δήλωσε πως πρόκειται για μνημόνιο νομικής ανυπαρξίας και πως τις επόμενες ημέρες θα σταλεί ΝΟΤΑΜ στο καθεστώς Σάρατζ.

Τέλος ο υπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα συζητά με Ιταλία αλλά και με Αίγυπτο για την οριοθέτηση των ΑΟΖ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν λύσεις και να κλείσουν τα ζητήματα που υπάρχουν.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος