Ν. Δένδιας: Παρέμβαση στο Συμβούλιο των Yπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (video)

ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Eιρήνη Ζαρκαδούλα

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται το Συμβούλιο των Yπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια. Ο Υπουργός Εξωτερικών προσερχόμενος αναφέρθηκε στο πρόγευμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, ενώ όπως σημείωσε ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις και το Κυπριακό.

Όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας: «Έχουμε ένα ενδιαφέρον Συμβούλιο σήμερα. Καταρχήν, ήδη το πρωί υπήρξε ένα πρωινό εργασίας με τον Αιγύπτιο Υπουργό, τον κ. Sameh Shoukry, με μια ευρεία συζήτηση για τα θέματα της περιοχής. Υπάρχει το γεύμα με τον Yair Lapid, με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ.

Και επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ενημερώσει για το επίπεδο των τουρκικών προκλήσεων και τι συμβαίνει γενικά ως προς το Κυπριακό. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, όπως το Αφγανιστάν, και επίσης εγώ θα ενημερώσω για τις επαφές μου με τον Υπουργό Εξωτερικών του Νίγηρα και τα προβλήματα που η τρομοκρατία δημιουργεί στην Υποσαχάρια Αφρική. Σας ευχαριστώ πολύ».

Σε ερώτηση για το ποια ήταν τα θέματα που συζήτησε ο κ. Δένδιας με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Οφείλω να πω τα πάντα. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα θεμελιώδους σημασίας για την περιοχή, οπότε αγγίζει τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, την ενέργεια, την Αιθιοπία, το Φράγμα της Αναγέννησης, τη Λιβύη, τη Συρία – κάθε θέμα συμπεριλήφθη. Πάντως, οφείλω να πω, είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον».

Το ζήτημα της «εργαλειοποίησης» μεταναστών έθεσε η Λιθουανία, ζητώντας να υπάρξει μία κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων.

Επίσης ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, έκανε γνωστό ότι θα συζητηθεί και το θέμα του Λιβάνου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος