Ν. Δένδιας: Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας εργαλείο αποτροπής

Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι ως εργαλείο αποτροπής νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας ότι “υπό την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε  μερική αποκλιμάκωση”.

Ο κ. Δένδιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις “υβριδικές απειλές” για την περιοχή και ειδικά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020, ήρθαμε αντιμέτωποι με αποσταθεροποιητικές εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες προκλήθηκαν από την επικίνδυνη κλιμάκωση της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου», ανέφερε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών στην παρέβασή του στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ομάδας χωρών MED7( διαδικτυακά).

Σημείωσε, τέλος, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να οργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών MED7 2021 στην Κρήτη γύρω από δύο άξονες: την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου.

Επανέλαβε επίσης πως η θετική ατζέντα Ευωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια εποικοδομητική στάση στην περιοχή, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα κριτήρια της ΕΕ, κάτι που, όπως πρόσθεσε, δεν έχει συμβεί ακόμη.

Επισήμανε ακόμη ότι για να επιτευχθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου είναι απαραίτητο να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν.

Για το ζήτημα της Λιβύης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Επίσης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, ενώ σημείωσε ότι οι “Συμφωνίες του Αβραάμ” θέτουν νέα δεδομένα στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος