Ν. Δένδιας: Οι χώρες των Δυτ. Βαλκανίων πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας (video)

Τη συστηματική οικοδόμηση καλών σχέσεων με διεθνείς παίκτες στη γεωπολιτική σκακιέρα συνεχίζει η Ελλάδα, με την Αθήνα να κρατά στραμμένη την προσοχή στα Βαλκάνια, παραμένοντας σε εγρήγορση έναντι των συνεχών τουρκικών προκλήσεων. Στην Κροατία βρέθηκε ο Νίκος Δένδιας, στο Ελληνικό Πεντάγωνο ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Σαφές μήνυμα ότι εθνικιστικές φιλοδοξίες δεν έχουν θέση στα Βαλκάνια έστειλε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε στην Κροατία με τον ομόλογό του Γκόρνταν Ράντμαν.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Αλλά επίσης θα πρέπει να αποφύγουν να πέσουν στην παγίδα να πισωγυρίσουν στις πρακτικές του 19ου αιώνα που σήμερα φοράνε νεοοθωμανικές ή εθνικιστικές φιλοδοξίες και που υλοποιούνται με χειραγώγηση θρησκευτικών, ιστορικών και πολιτιστικών σχέσεων».

Μία ημέρα μετά την άφιξη των μαχητικών Ραφάλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους Έλληνες πρέσβεις, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η χώρα είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σημειώνοντας: «Την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα».

Την πρώτη του επίσκεψη στο ελληνικό πεντάγωνο πραγματοποίησε ο Γάλλος αρχηγός του στρατού, ο οποίος υπέγραψε με τον Κωνσταντίνο Φλώρο το κείμενο οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας.

«Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι παλιά, όμως σήμερα περνάμε σε άλλο επίπεδο», επισήμανε ο αρχηγός των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Τιερί Μπυρκάρ.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle επιστρέφει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του `21, την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει τις απειλές κατά της Λευκωσίας, την οποία κατηγορεί ότι υποθάλπει τους Κούρδους του PKK.

«Ας γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκικής Δημοκρατίας, ως εγγυήτριας χώρας, αλλά και οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου δεν θα επιτρέψουν ποτέ να γίνει κάποια ενέργεια από αυτούς, και ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε πολλαπλώς», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Η προσπάθεια της Άγκυρας για την αναθέρμανση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων συνεχίζεται, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τηλεφωνεί για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια στον Ισραηλινό ομόλογό του προκειμένου να ρωτήσει για την κατάσταση της υγείας του, μετά τη διάγνωσή του με Covid-19.

Οικονομική διπλωματία και ελληνική εξωτερική πολιτική

Κινήσεις και στο πεδίο της οικονομικής διπλωματίας. Οι Έλληνες υπουργοί Ανάπτυξης και Τουρισμού συναντήθηκαν με κυβερνητική αντιπροσωπεία του Μπαχρέιν με αιχμή την αύξηση των επενδυτικών ροών.

«Σκοπός είναι να ενώσουμε τις δύο χώρες όσο μπορούμε περισσότερο» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ανυπομονούμε να ενδυναμώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, όπως και σε άλλους τομείς», ανέφερε ο Shaikh Salman bin Khalifa Al Khalifa, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Μπαχρέιν.

Να εντείνουν τις προσπάθειες για πρόληψη της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού συμφώνησαν Αυστρία, Λιθουανία, Πολωνία και Ελλάδα, κατά τη Διάσκεψη για την Προστασία των Συνόρων στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ρεπορτάζ: Kάτια Αντωνιάδη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος