Στο πλαίσιο του μαραθωνίου, για την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εντάσσεται η σημερινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια , με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, στη Ρώμη. Ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για κοινή αντίληψη όσον αφορά στα Τουρκο-Λυβικά μνημόνια και αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές που ανοίγονται για τις δυο χώρες με τον αγωγό EastMed.
Δήλωση ΥΠΕΞ @NikosDendias σε Έλληνες δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό του L. Di Maio στη Ρώμη
? https://t.co/2x9PuKEzQ2 pic.twitter.com/kmxK8SEGZ1
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) February 4, 2020
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας “Υπήρξε κοινή αντίληψη, ότι τα memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης «είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη», ενώ «με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης με τον Ιταλό ομόλογό του «για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, με τα ευρήματα στην ανατολική Μεσόγειο» και πως συμφώνησαν «ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού Eastmed, και για τις χώρες, αλλά κυρίως για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας».
«Εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Ιταλία θα υπογράψει την σχετική συμφωνία», πρόσθεσε ο κύριος Δένδιας, και ολοκλήρωσε:
«Επιβεβαιώσαμε την ιδιαίτερα στενή σχέση μας στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και την αμοιβαίας μας βούληση για μεγαλύτερη ανάπτυξη στις μεταξύ μας σχέσεις. Είμαστε, άλλωστε, φίλοι και γείτονες. Με τον ομόλογό μου, συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, τόσο όσον αναφορά την Λιβύη, όσο και γενικά, την κατάσταση στην περιοχή, και να ενεργούμε συντονισμένα και ανάλογα».
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος